Tłusty czwartek to dzień pączków, oponek serowych, faworków i innych Karnawałowych przysmaków, choć najpopularniejsze są chyba pączki. Zapraszam na kolejny wspaniały przepis na pączki z nutą pomarańczy. Przygotowanie pączków nie jest trudne to po prostu bułki drożdżowe, które musimy usmażyć w głębokim oleju. To chyba smażenie jest tutaj najtrudniejszą sprawą. Podczas smażenia trzeba kontrolować temperaturę oleju, aby nie była zbyt wysoka! Jeśli olej będzie zbyt gorący pączki spalą się ich skórka będzie ciemnobrązowa i twarda. Natomiast zbyt niska temperatura oleju sprawi, że pączki będą niedopieczone i nasiąknięte tłuszczem. Dlatego też, jeśli nie macie wprawy w smażeniu pączków najlepiej zaopatrzyć się w termometr cukierniczy, który pomoże w tym zadaniu.
Pączki są bardzo smaczne i aromatyczne! Dzięki skórce pomarańczowej dodanej do ciasta zyskują wspaniały aromat. Po upieczeniu są niezwykle puszyste i elastyczne, nawet drugiego dnia po upieczeniu zachowują świeżość. Dodatkowego pomarańczowego kopa dodaje im lukier pomarańczowy z kandyzowaną skórką. No i oczywiście dżem pomarańczowy do szprycowania! Pączki oczywiście możecie szprycować dowolnym dżemem, może to być dżem malinowy lub różany ja dzisiejsze pączki przygotowałam z dwoma smakami. Jedne były z malinowym środkiem, a drugi oczywiście z pomarańczowym do dlatego, że smaki w rodzinie są podzielone 🙂 Smacznego!
📖 Przepis
Pączki z nutką pomarańczy
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 550 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży (lub 8 g *suchych)
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 2 duże jajka
- 2 łyżki spirytusu
- 2 ½ łyżki skórki otartej z pomarańczy
Dodatkowo
- ½ szklanki cukru pudru (można posypać tylko cukrem lub zrobić lukier dodając kilka łyżek soku z pomarańczy)
- 5 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1 słoik dżemu pomarańczowego (lub innego ulubionego)
- 1 ½ litra oleju roślinnego
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier, odstawić. W rondelku podgrzać mleko, powinno być letnie! Przygotować rozczyn, do mleka dodać drożdże, dokładnie rozpuścić, dodać łyżkę mieszanki mącznej i ponownie wymieszać, odstawić do spienienia się drożdży. Masło rozpuścić i delikatnie przestudzić.
- Do miski miksera z mąką dodać jajka, skórkę z pomarańczy i rozczyn, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie łączyć się można dodać spirytus i cienkim strumieniem wlewać przestudzone masło. Ciasto wyrabiać przez około 4 minuty na średnich obrotach. Ciasto wygląda na dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, jeśli dosypiecie więcej mąki pączki będą twardsze.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na delikatnie podsypany mąką blat, podzielić na kawałki o wadze około 70 g, powinno wyjść 14 pączków. Z każdego kawałka ciasta uformować zgrabną kulkę, kuleczki ciasta układać na blacie wyłożonym ściereczką lub papierem od pieczenia zachowując odstępy, pączki muszą mieć miejsce do rośnięcia. Wszystkie pączki przykryć ściereczka i pozostawić do napuszenia na około 30 minut. Pilnujecie, aby pączki nie przerosły.
- Do dużego rondla lub głębokiej dużej patelni wlać olej i rozgrzać do temperatury 175 st C. Kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę można wkładać wyrośnięte pączki, pączki smażymy je około 2 minut z każdej strony na złoty kolor. Pilnujcie temperatury oleju i czasu pieczeniu, nie przypalcie pączków! Gdyby olej był zbyt gorący zmniejszcie ogień. Po usmażeniu wyjmujemy pączki na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Do szprycy cukierniczej nałożyć dżem, a kiedy pączki delikatnie przestygną nadziejcie je odpowiednio dżemem, następnie można posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.Lukier robimy z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy, soku trzeba dodać tyle, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany.
- Smacznego!
https://meblechilik.pl/ napisał
Pączki na dzisiejszy dzień jak ulał. W tłusty czwartek jak ulał, no limit:)
Będziemy się martwić od jutra:)
Anna napisał
Tak trzymać 🤪
Marta napisał
świetny przepis
Anna napisał
Dziękuję i zachęcam do spróbowania 🙂
Nel napisał
uwielbiam te pączki
Anna napisał
My też 🙂
Karina napisał
jakie śliczne te pączusie Ci wyszły 🙂
Anna napisał
Dziękuję bardzo ? i powiem szczerze, że były pyszne ?