Pancakes, czyli niewielkie puszyste placuszki rodem z USA, które u mnie w domu są wprost uwielbiane! Szaleją za nimi moje dzieci, ich przyjaciele no i oczywiście mąż 😉 Pancakes często goszczą na naszym stole na śniadanie lub podwieczorek, a dzieci chętnie zabierają porcję do szkoły na deser. Do tej pory przygotowywałam je z przepisu na klasyczne pancakes, które znajdziecie tutaj. Niestety, dzieci na diecie bezglutenowej musiały zadowolić się owocami, podczas gdy inne zajadały się placuszkami. Postanowiłam, więc skomponować przepis na bezglutenowe pancakesy i udało się! Placuszki są bardzo delikatne, miękkie i bardzo smaczne, przygotowując ciasto koniecznie trzeba ubić białka, aby nadały mu lekkości i puszystości. Ciasto przygotowałam z mąki ryżowej, którą możecie kupić już w większości sklepów ze zdrową żywnością lub w większych marketach. Jeśli zapytacie mnie, czy można użyć gotowej mieszanki bezglutenowej odpowiem, że nie wiem, bo nigdy takiej nie używałam, ale możecie wypróbować sami, dajcie znać jak wyszły 🙂
📖 Przepis
Pancakes - bezglutenowe
🥘 Składniki
- 330 g mąki ryżowej
- 3 średnie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 120 g gęstego jogurtu naturalnego
- 350 ml mleka
- 30 g cukru trzcinowego
- 4 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
Dodatkowo
- Ulubione owoce (dżem, miód)
🔪 Instrukcje
- Żółtka oddzeielić do białek, białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka umieścić w misce, dodać cukier, zmiksować na jasną masę, następnie dodać jogurt i mleko, zmiksować na wolnych obrotach, kiedy wszystkie składniki się połączą dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz olej, masa powinna być dość gęsta.
- Do miski z ciastem dodać łyżkę piany z białek, delikatnie ją wymieszać, a następnie dodać pozostałą część białek i również bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej łopatką lub dużą łyżką.
- Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników, na patelnię nalać odrobinę oleju i rozetrzeć go ręcznikiem papierowym po całej powierzchni patelni.
- Ciasto nakładać łyżką, wystarczy wylać ciasto w odpowiedniej ilości, a samo się rozpłynie, ja daję dwie łyżki na jeden placek.
- Pancakes, smażymy na średnim ogniu do momentu, kiedy zobaczymy na powierzchni placków pęcherzyk,i jest to znak, że trzeba przewrócić je na drugą stronę, dopiekamy około 1 minuty.
- Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
Maria napisał
Właśnie wypróbowałam, rezygnując z jogurtu i używając mleka ryżowego. Wyszły przepyszne 🙂
kzabeczka napisał
A to mleko w ilości 350ml to chyba do wypicia???
Anna napisał
Oczywiście można wypić, ale będzie problem ze zbyt gęstym ciastem 😉
Piotr z CV Szablony Team napisał
Uwielbiam Pancakes, zwłaszcza z bitą śmietaną i truskawkami, ewentualnie z jakimś syropem. Z pewnością kolejne Pancakes będą z Twojego przepisu 🙂
Anna napisał
Koniecznie wypróbuj, te w wersji bezglutenowe są naprawdę bardzo dobre 🙂 i trochę zdrowsze od tradycyjnych, więc jest wymówka, aby zjeść ich więcej 😉