Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Papryka nadziewana kurkami i kozim serem

Aktualizacja: 5 sie, 2020 · Opublikowany: 20 wrz, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Papryka nadziewana kurkami i kozim serem oraz kaszą pęczak tak brzmi tytuł dzisiejszego przepisu. Inspiracja na to danie przyszła razem z porą roku. To jesienią pojawiają się kurki w lesie. Natomiast papryka o tej porze roku jest najlepsza! Taka soczysta i słodka, że grzechem byłoby nie wykorzystać takich dobrodziejstw. Danie jest proste w przygotowaniu i można przygotować je dzień przed podaniem. Nadziewane papryki są bardzo smaczne i można powiedzieć, że jest to wyszukane danie w smaku ze względu na dodatki. Ten niepowtarzalny smak tworzy połączenie kurek z kozim serem połączona z nutą rozmarynu. Wszystko zamknięte w aromatycznej papryce ... niebo w gębie! Sosu kurkowego robimy troszkę więcej, aby podać go do zapiekanych papryk. Do tego wspaniale pasuje surówka Coleslaw z chrupiącymi orzechami włoskimi.

📖 Przepis

Print Pin
Bądź pierwszy!

Papryka nadziewana kurkami i kozim serem

 Faszerowane papryki pyszną kaszą, kosim serem...
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g kurek
  • 7 sztuk średniej wielkości papryk - czerwona i biała
  • 170 g kaszy pęczak
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 ząbek czosnku
  • 125 g serka koziego (miękki, może też być do smarowania)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do garnka wsypać kaszę, zalać ją trzy razy większą ilością wody, ugotować do miękkości.
  • Grzyby umyć i pokroić na małe kawałki, to samo zrobić z cebulą.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić kurki, cebulę, siekany rozmaryn, smażyć kilka minut, kiedy część płynu odparuje dodać drobno posiekany czosnek, smażyć jeszcze przez 5 minut, dodać natkę pietruszki. Połowę usmażonych grzybów przełożyć (bez płynu) do dużej miski, do pozostałej części dodać serek mascarpone, chwilkę poddusić, zdjąć z ognia.
  • Do miski z grzybami dodać ugotowaną kaszę, serek kozi, dobrze doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać tak, aby serek wymieszał się z pozostałymi składnikami.
  • Paprykę umyć, odciąć górną część ( z ogonkiem), wydrążyć środek, do tak przygotowanych papryk nałożyć nadzienie, wypełnione papryki ustawić w żaroodpornym naczyniu, wlać wywar warzywny lub mięsny, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 35 - 40 minut.
  • Wyjąć porcję dania na talerz, polać sosem kurkowym.
  • Smacznego!
Papryka nadziewana kurkami, kaszą i kozim serem, widoczne dwie papryki wypełnione farszem
Papryka nadziewana kurkami i kozim serem
świeże grzyby kurki
świeża papryka żółta

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Shinju napisał

    27 września, 2012 at 1:04 pm

    Bardzo ciekawy farsz do papryki 🙂 Podoba mi się.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 września, 2012 at 1:43 pm

      Farsz jest pyszny, polecam również do innych warzyw, które można nadziać:)

      Odpowiedz
  2. Ola napisał

    20 września, 2012 at 4:03 pm

    BARDZO podoba mi się pomysł na nadzienie

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required