Papryka nadziewana kurkami i kozim serem oraz kaszą pęczak tak brzmi tytuł dzisiejszego przepisu. Inspiracja na to danie przyszła razem z porą roku. To jesienią pojawiają się kurki w lesie. Natomiast papryka o tej porze roku jest najlepsza! Taka soczysta i słodka, że grzechem byłoby nie wykorzystać takich dobrodziejstw. Danie jest proste w przygotowaniu i można przygotować je dzień przed podaniem. Nadziewane papryki są bardzo smaczne i można powiedzieć, że jest to wyszukane danie w smaku ze względu na dodatki. Ten niepowtarzalny smak tworzy połączenie kurek z kozim serem połączona z nutą rozmarynu. Wszystko zamknięte w aromatycznej papryce ... niebo w gębie! Sosu kurkowego robimy troszkę więcej, aby podać go do zapiekanych papryk. Do tego wspaniale pasuje surówka Coleslaw z chrupiącymi orzechami włoskimi.
📖 Przepis
Papryka nadziewana kurkami i kozim serem
🥘 Składniki
- 400 g kurek
- 7 sztuk średniej wielkości papryk - czerwona i biała
- 170 g kaszy pęczak
- 1 średnia czerwona cebula
- 3 ząbek czosnku
- 125 g serka koziego (miękki, może też być do smarowania)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
🔪 Instrukcje
- Do garnka wsypać kaszę, zalać ją trzy razy większą ilością wody, ugotować do miękkości.
- Grzyby umyć i pokroić na małe kawałki, to samo zrobić z cebulą.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić kurki, cebulę, siekany rozmaryn, smażyć kilka minut, kiedy część płynu odparuje dodać drobno posiekany czosnek, smażyć jeszcze przez 5 minut, dodać natkę pietruszki. Połowę usmażonych grzybów przełożyć (bez płynu) do dużej miski, do pozostałej części dodać serek mascarpone, chwilkę poddusić, zdjąć z ognia.
- Do miski z grzybami dodać ugotowaną kaszę, serek kozi, dobrze doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać tak, aby serek wymieszał się z pozostałymi składnikami.
- Paprykę umyć, odciąć górną część ( z ogonkiem), wydrążyć środek, do tak przygotowanych papryk nałożyć nadzienie, wypełnione papryki ustawić w żaroodpornym naczyniu, wlać wywar warzywny lub mięsny, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 35 - 40 minut.
- Wyjąć porcję dania na talerz, polać sosem kurkowym.
- Smacznego!
Shinju napisał
Bardzo ciekawy farsz do papryki 🙂 Podoba mi się.
Anna napisał
Farsz jest pyszny, polecam również do innych warzyw, które można nadziać:)
Ola napisał
BARDZO podoba mi się pomysł na nadzienie