Bardzo lubię wędzone ryby, używam ich do kanapek, sałatek, pizzy i past. Dziś chciałam zaproponować wam najprostszą i najszybszą pastę rybną. Miałam wędzoną makrelę, więc przyrządziłam pastę właśnie z makreli, ale możecie do tego użyć dowolnej ryby. Pasta świetnie smakuje na kromce żytniej bagietki z dodatkiem ogórków korniszonowych lub kiszonych. Pasty rybne nie są raczej ulubionym dodatkiem, dodatkiem, który lubiłyby dzieci, a tę chętnie spróbowały. Być może dlatego, że pasta ma bardzo delikatny smak, a to dzięki dodatkowi kremowego serka, który wspaniale łagodzi smak ryby.
📖 Przepis
Pasta rybna
Pyszna pasta rybna.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 150 g wędzonej makreli
- 70 g kremowego serka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ½ łyżki łyżki chrzanu (ostrego)
- 1 szczypta pieprzu cayenne lub chilli
- 2 łyżki oliwy
🔪 Instrukcje
- Makrelę dokładnie obrać pozbywając się ości.
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i krótko zmiksować.
- Gotowe, smacznego!
📋 Notatki
Można użyć innej wędzonej ryby takiej jak, pstrąg, sandacz...
Inspiracja: Nigella
Monika napisał
U nas w lodówce zazwyczaj jest wędzona ryba, bo ją uwielbiam. Przepis został wczoraj wypróbowany i... sama nie wiem, czy szybciej pastę zrobiliśmy, czy ją zjedliśmy 🙂
Anna napisał
Bardzo cieszę się, że i ta propozycja smakowała Wam:) a taka pasta to super urozmaicenie codziennego menu i samo zdrowie! pozdrawiam:)