Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Pasta z fasolki szparagowej

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 2 sie, 2016 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Pasta z fasolki szparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki. Okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować z niej pastę do chleba. Pomyślałam, że może również dobrze smakować z zapiekaną tortillą wypełnioną serem, ziołami oraz szybką sałatką z pomidorów, ogórków i papryki. Muszę przyznać, że był to bardzo dobry pomysł, pasta wyszła bardzo smaczna! Jest to lekkie i delikatne danie, a jednocześnie bardzo sycące. Pastę z powodzeniem można podać na lekki obiad lub kolację. Fasolka zmiksowana z dodatkiem dobrej oliwy, sporej ilości świeżej bazylii i orzechów laskowych doprawiona płatkami drożdżowymi. Jest to nie tylko smaczne i pożywne jedzenie, ale i bardzo zdrowe!

Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witamin C, E i A, zawiera również żelazo oraz cenne flawonoidy. Fasolka ma bardzo niski indeks glikemiczny (15), jest więc idealna dla cukrzyków. Płatki drożdżowe to niemal cała gama witamin z grupy B, chrom, fosfor, cynk, magnez, selen i potas. Na zdrowie!

📖 Przepis

pasta z fasolki szparagowej
Print Pin
5 z 3 głosów

Pasta z fasolki szparagowej

Pasta, smarowidło, hummus tak można określić ten pyszny i prosty dodatek do różnego rodzaju pieczywa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 2
Przygotowanie 5 minuty minuty
Całkowity czas 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g zielonej fasoli szparagowej (wcześniej ugotowanej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 40 g orzechów laskowych
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki soki z cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ugotowaną i zimną fasolkę umieścić w blenderze wraz z pozostałymi składnikami poza orzechami, zmiksować na gładką masę pod koniec dodać orzechy i ponownie zmiksować tak, żeby pozostały w paście małe kawałeczki orzechów. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pastę można podać z tortillą, grzankami, kanapkami lub nachosami.
pasta z fasolki szparagowej
Pasta z fasolki szparagowej

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Komentarze

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tomek napisał

    29 lipca, 2020 at 6:00 pm

    5 gwiazdek
    Pasta super a fasolka nowa w ogródku. Jak myślicie- mozna to pasteryzować?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 lipca, 2020 at 6:27 pm

      Pasta jest naprawdę super, ale co do pasteryzowania to mam wątpliwości, fasolka lub w słoiku nawet po pasteryzacji fermentować, więc chyba nie bardzo. Ja wolę zamrozić fasolę, a później ugotować ją i zrobić pastę.

      Odpowiedz
  2. WegeZuza napisał

    16 lutego, 2020 at 10:22 am

    Co zamiast płatków i orzechów laskowych? Mogą być włoskie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 lutego, 2020 at 2:58 pm

      Tak, oczywiście można zamienić orzechy na dowolne, a płatki drożdżowe pominąć, choć one nadają fajnego smaku, ale bez nich też pasta będzie super.

      Odpowiedz
  3. KasiaWeganka napisał

    02 sierpnia, 2016 at 12:35 pm

    Mniam! Pastę z groszku albo fasoli robię często, ale z fasolki szparagowej jeszcze nie robiłam. Pyszny pomysł 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 sierpnia, 2016 at 12:40 pm

      Polecam 🙂 Pasta okazała się przepyszna 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.