• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pasta z fasolki szparagowej

Pasta z fasolki szparagowej

Aktualizacja: 24 Cze, 2020 · Opublikowany: 2 Sie, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Pasta z fasolki szparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki. Okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować z niej pastę do chleba. Pomyślałam, że może również dobrze smakować z zapiekaną tortillą wypełnioną serem, ziołami oraz szybką sałatką z pomidorów, ogórków i papryki. Muszę przyznać, że był to bardzo dobry pomysł, pasta wyszła bardzo smaczna! Jest to lekkie i delikatne danie, a jednocześnie bardzo sycące. Pastę z powodzeniem można podać na lekki obiad lub kolację. Fasolka zmiksowana z dodatkiem dobrej oliwy, sporej ilości świeżej bazylii i orzechów laskowych doprawiona płatkami drożdżowymi. Jest to nie tylko smaczne i pożywne jedzenie, ale i bardzo zdrowe!

Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witamin C, E i A, zawiera również żelazo oraz cenne flawonoidy. Fasolka ma bardzo niski indeks glikemiczny (15), jest więc idealna dla cukrzyków. Płatki drożdżowe to niemal cała gama witamin z grupy B, chrom, fosfor, cynk, magnez, selen i potas. Na zdrowie!

pasta z fasolki szparagowej
Print Pin
5 z 3 głosów

Pasta z fasolki szparagowej

Pasta, smarowidło, hummus tak można określić ten pyszny i prosty dodatek do różnego rodzaju pieczywa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 5 minutes
Całkowity czas 5 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 300 g zielonej fasoli szparagowej (wcześniej ugotowanej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 40 g orzechów laskowych
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki soki z cytryny

🔪 Instrukcje

  • Ugotowaną i zimną fasolkę umieścić w blenderze wraz z pozostałymi składnikami poza orzechami, zmiksować na gładką masę pod koniec dodać orzechy i ponownie zmiksować tak, żeby pozostały w paście małe kawałeczki orzechów. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pastę można podać z tortillą, grzankami, kanapkami lub nachosami.
pasta z fasolki szparagowej
Pasta z fasolki szparagowej
Poprzedni wpis « Drożdżówki leśne
Kolejny wpis Bolo de caco »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Tomek napisał

    29 lipca, 2020 at 6:00 pm

    5 stars
    Pasta super a fasolka nowa w ogródku. Jak myślicie- mozna to pasteryzować?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 lipca, 2020 at 6:27 pm

      Pasta jest naprawdę super, ale co do pasteryzowania to mam wątpliwości, fasolka lub w słoiku nawet po pasteryzacji fermentować, więc chyba nie bardzo. Ja wolę zamrozić fasolę, a później ugotować ją i zrobić pastę.

      Odpowiedz
  2. WegeZuza napisał

    16 lutego, 2020 at 10:22 am

    Co zamiast płatków i orzechów laskowych? Mogą być włoskie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 lutego, 2020 at 2:58 pm

      Tak, oczywiście można zamienić orzechy na dowolne, a płatki drożdżowe pominąć, choć one nadają fajnego smaku, ale bez nich też pasta będzie super.

      Odpowiedz
  3. KasiaWeganka napisał

    02 sierpnia, 2016 at 12:35 pm

    Mniam! Pastę z groszku albo fasoli robię często, ale z fasolki szparagowej jeszcze nie robiłam. Pyszny pomysł 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 sierpnia, 2016 at 12:40 pm

      Polecam 🙂 Pasta okazała się przepyszna 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie