Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zapiekanki i pizze

Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 20 gru, 2012 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasto serowo-francuskie to przepis, który przyda się na wiele okazji. Wykorzystacie go do świątecznych pasztecików lub tarty z farszem wytrawnym, lub też słodkim. Ciasto jest fantastyczne i przyznam, że do tej poty nie jadłam takiego. Po pierwsze: jest błyskawiczne do przygotowania, nie trzeba czekać, aby wyrosło, co jest konieczne w przypadku ciasta drożdżowego. Wystarczy zagnieść ciasto i od razu możemy przygotować paszteciki. Po drugie: jest delikatne, przypomina ciasto francuskie, choć moim zdaniem jest lepsze od niego! Nadaje się do przygotowania pasztecików z nadzieniem, które będzie idealne do wigilijnego barszczu, farszu mięsnego czy też słodkiego wypełnienia owocowego. Przepis na farsz do pasztecików z kapustą i grzybami jest tutaj. Życzę smacznego!

📖 Przepis

Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego
Print Pin
5 z 1 głosu

Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego

Pyszne delikatne ciasto i fantastyczne nadzienia.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 26
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 250 g twarogu
  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Twaróg rozdrobnić, przeciskając przez praskę. Przesiać mąkę z solą, dodać żółtko i śmietanę, masło posiekać na drobne kawałki, dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, jeśli będzie bardzo klejące dodajcie 2 łyżki mąki lub troszkę więcej.
  • Rozwałkować placek o grubości około 4 mm, pokroić na kwadraty 5 x 5 cm, można przygotować w innym rozmiarze. Na środku położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół i zlepić brzegi ciasta.
  • Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch pasztecików można pomalować rozbełtanym jajkiem z 1 łyżką mleka.
  • Piec około 20 minut lub do przyrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu lekko przestudzić, podawać ciepłe.
  • Smacznego!
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego

Więcej Przepisy na zapiekanki i pizze

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • zapiekanka z kurkami
    Zapiekanka z kurkami
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
    Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    13 grudnia, 2018 at 10:46 pm

    Aniu jak długo można przechowywać takie rożki z nadzieniem z kapustą i grzybami? Chce jak najmniej zostawić na ostatnią chwilę. Pozdrowienia

    Odpowiedz
  2. amgdalena napisał

    20 stycznia, 2013 at 4:01 pm

    A ja tylko dodam, że dzisiaj zrobiłam je w wersji na slodko. Z nadzieniem serowym z rodzynkami. Pycha!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 stycznia, 2013 at 6:35 pm

      Narobiłaś mi smaku na serowe rożki:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  3. annpas16 napisał

    03 stycznia, 2013 at 8:46 pm

    pysznie wyglądają!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 stycznia, 2013 at 10:23 pm

      Polecam! Pyszne i proste:)

      Odpowiedz
  4. amgdalena napisał

    23 grudnia, 2012 at 9:02 pm

    Zrobiłam! Rodzina oszalała na ich punkcie. 🙂 Są przepyszne. Pięknie wygladają. I chyba już weszły na stałe do naszego menu 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 grudnia, 2012 at 10:48 am

      Bardzo się cieszę, że Wam posmakowały, ciasto jest naprawdę pycha:)!

      Odpowiedz
  5. Justyna Siewiera napisał

    20 grudnia, 2012 at 11:36 am

    Oooo...super,na pewno wypróbuję na ŚWIĘTA:)

    Odpowiedz
  6. kimek napisał

    20 grudnia, 2012 at 8:02 am

    Może być ciekawe. Chyba już gdzieś takie serowe ciasto próbowałem. Pierożki wyglądają super!

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.