Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Pieczone papryczki Padrón

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 23 lip, 2017 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Pieczone papryczki Padrón, zielone nieduże i bardzo smaczne w Hiszpanii podawane jako tapas, czyli niewielkie przekąski. Można serwować je na zimno i na ciepło, ale zawsze z gruboziarnistą solą, która podkreśla ich delikatnie orzechowy smak. Papryczki coraz częściej można znaleźć w naszych sklepach na targach lub wyhodować je we własnym ogródku. Jedzenie papryczek Padrón jest podobno jak rosyjska ruletka. Krążą opowieści, że co 5, a niektórzy twierdzą, że co 10 papryczka albo nawet setna może trafić się piekielnie ostra! Do tej pory zjedliśmy około kilograma, ale żadna z nich nie była ostra. Być może te, które przyjeżdżają do Polski, są delikatniejsze. Jedno jest pewne, warto ich spróbować, ponieważ są pyszne. Pamiętajcie, że papryczki zjadamy w całości razem z nasionkami, zostawiamy tylko ogonek. Niebawem podam Wam kilka pomysłów na wykorzystanie papryczek w prostych i bardzo smacznych potrawach. Smacznego!

📖 Przepis

pieczone papryczki padron
Print Pin
4,75 z 4 głosów

Pieczone papryczki Padrón

Błyskawiczny przepis na pyszną przekąskę, papryczki Padrón!
Autor Anna
Kuchnia Hiszpańska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Gotowanie 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g papryczek Padrón
  • 2 szczypty soli morskiej (gruboziarnistej)
  • 3 łyżki oliwy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Papryczki umyć i dokładnie osuszyć.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, na dobrze rozgrzaną oliwę ułożyć papryczki, smażyć je około 2 minuty z każdej strony. Powinny lekko się przypiec. Upieczone wyjmujemy na talerz i osypujemy gruboziarnistą solą.
  • Smacznego!
Pieczone papryczki padron z przypieczoną skórką podane na desce z grubą solą.
Pieczone papryczki Padrón

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    4,75 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    23 lipca, 2017 at 9:32 pm

    4 gwiazdki
    Jedziemy za miesiac do Galicji, sprobowac u zrodla.
    Wiesc gminna niesie, ze im dluzej na krzaczku, tym wieksza szansa na ostrosc.
    Inna wersja teorii spiskowej mowi, ze ostrosc papryczek Padron to sciema, ze dodaja turystom na talerz jalapeno.
    W pierwsza neidziele sierpnia papryczki maja swoje swieto w Herbon, w Galicji.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lipca, 2017 at 9:45 pm

      Po zjedzeniu paru sztuk mam raczej pewność, że to jakaś bajka, ale kto wie, może kiedyś trafi się jakaś siekiera ;). Też zamierza udać się kiedyś do źródła i spróbować takich prosto z krzaczka, a Wam życzę wspaniałej wyprawy i cudownych doznań kulinarnych 🙂

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        30 sierpnia, 2017 at 8:30 pm

        Jak wspomniałem -testujemy u źródła. Dziś w Asturii, nie Galicji, ale produkt ten sam. Pani w tapas barze mówi, ze od czasu, kiedy uprawy sa podlewane REGULARNIE, ostre papryczki de Padron przestały się pojawiać. Mowa o uprawach na większą skalę. Te z domowego ogródka wciąż potrafią zaskoczyć.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          30 sierpnia, 2017 at 10:27 pm

          To wszystko tłumaczy... zjadłam ich już dość dużo i ani jednej ostrej. W przyszłym roku posadzę u siebie i będę oszczędnie podlewała 🙂 Dziękuję za cenne informacje, pozdrawiam Was gorąco i życzę wspaniałych doznań nie tylko kulinarnych.

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.