Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Pierniczki bardzo imbirowe

Aktualizacja: 25 lip, 2020 · Opublikowany: 11 gru, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejny przepis na pierniczki, które można zawiesić na choinkę lub schrupać przed udekorowaniem. Ciastka z  tego przepisu należy wypiekać bardzo cieniutkie, wtedy są najlepsze, chrupiące i bardzo imbirowe. Uwielbiam smak imbiru, który w tych ciasteczkach jest bardzo, bardzo wyraźny. Polecam, spróbujcie!

🥘 Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 140 ml melasy
  • 100 ml miodu
  • 120 ml wody
  • 230 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 do 3 łyżek mielonego imbiru
  • 750 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

🔪 Instrukcje

  • Masło, melasę i miód rozgrzać
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto
  • Zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na przynajmniej 3 godziny, może być na całą
  • Po schłodzeniu bardzo cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blaszce do pieczenia
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C
  • Piec 8 - 10 minut
  • Studzić na kratce, można dekorować lukrem
  • Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju przez około 2 tygodnie

📖 Przepis

Pierniczki bardzo imbirowe
Print Pin
Bądź pierwszy!

Pierniczki bardzo imbirowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 80
Przygotowanie 3 godziny godziny 10 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 3 godziny godziny 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 140 ml melasy
  • 100 ml miodu
  • 120 ml wody
  • 230 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mielonego imbiru (do 3)
  • 750 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło, melasę i miód rozgrzać.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na przynajmniej 3 godziny, może być na całą. Po schłodzeniu bardzo cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blaszce do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C. Piec 8 - 10 minut. Studzić na kratce, można dekorować lukrem.
  • Ciastka po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju przez około 2 tygodnie. Smacznego!
pierniczki bardzo imbirowe
Pierniczki bardzo imbirowe

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna Siewiera napisał

    17 grudnia, 2012 at 1:09 pm

    No to mam dylemat...które wybrać,uwielbiam zapach imbiru tak dla mnie pachną ŚWIĘTA:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 grudnia, 2012 at 10:31 pm

      Piecz jedne i drugie, są świetne i mają długi termin przydatności do spożycia!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required