• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Pierniczki bardzo imbirowe

Pierniczki bardzo imbirowe

Aktualizacja: 25 lip, 2020 · Opublikowany: 11 gru, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejny przepis na pierniczki, które można zawiesić na choinkę lub schrupać przed udekorowaniem. Ciastka z  tego przepisu należy wypiekać bardzo cieniutkie, wtedy są najlepsze, chrupiące i bardzo imbirowe. Uwielbiam smak imbiru, który w tych ciasteczkach jest bardzo, bardzo wyraźny. Polecam, spróbujcie!

🥘 Składniki

  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 140 ml melasy
  • 100 ml miodu
  • 120 ml wody
  • 230 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 do 3 łyżek mielonego imbiru
  • 750 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

🔪 Instrukcje

  • Masło, melasę i miód rozgrzać
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto
  • Zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na przynajmniej 3 godziny, może być na całą
  • Po schłodzeniu bardzo cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blaszce do pieczenia
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C
  • Piec 8 - 10 minut
  • Studzić na kratce, można dekorować lukrem
  • Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju przez około 2 tygodnie
Pierniczki bardzo imbirowe
Print Pin
Bądź pierwszy!

Pierniczki bardzo imbirowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Porcji 80
Przygotowanie 3 hours 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 3 hours 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 140 ml melasy
  • 100 ml miodu
  • 120 ml wody
  • 230 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mielonego imbiru (do 3)
  • 750 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło, melasę i miód rozgrzać.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na przynajmniej 3 godziny, może być na całą. Po schłodzeniu bardzo cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blaszce do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C. Piec 8 - 10 minut. Studzić na kratce, można dekorować lukrem.
  • Ciastka po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju przez około 2 tygodnie. Smacznego!
pierniczki bardzo imbirowe
Pierniczki bardzo imbirowe
« Churros z przyprawą piernikową
Śledź z czerwoną cebulą »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna Siewiera napisał

    17 grudnia, 2012 at 1:09 pm

    No to mam dylemat...które wybrać,uwielbiam zapach imbiru tak dla mnie pachną ŚWIĘTA:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 grudnia, 2012 at 10:31 pm

      Piecz jedne i drugie, są świetne i mają długi termin przydatności do spożycia!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}