Pewnie wiele osób uczulonych na gluten ucieszy się z przepisu na pierniczki bezglutenowe. Osoby skazane na dietę bezglutenową mają problem z kupieniem dobrych ciast, czy ciastek, a sklepy nie oferują zbyt wiele w tym temacie. Warto, więc mieć kilka dobrych, smacznych i sprawdzonych przepisów dla bezglutenowców. Często słyszę o problemach z przepisami na domowe smakołyki bez glutenu. Przyznaję, że i ja sama poszukuję takich przepisów na chleb, ciasta czy ciasteczka. Testuję je i wymyślam, żeby móc podzielić się z Wami zdrowymi i smacznymi przepisami.

Smak dzisiejszych pierniczków nie różni się od tych klasycznych z mąki pszennej. Pierniczki są delikatne i co ważne nie muszą leżakować, aby zmiękł, ale też nie rozlatują się po upieczeniu. Można udekorować je lukrem lub ciemną czekoladą, a z czekoladą są wprost wyśmienite. Oczywiście, zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu nie tylko osoby uczulone. Podobno im mniej glutenu w naszej diecie, tym lepiej dla naszego zdrowia, ale tutaj zdania są podzielone. Osobiście uważam, że jeśli nie mamy poważnych alergii to najlepiej zachować rozsądek i równoważyć dietę 🙂
📖 Przepis
Pierniczki bezglutenowe
🥘 Składniki
- 250 g mąki gryczanej (+ do podsypania przy wałkowaniu)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 13 g przyprawy do pierników (najlepiej domowej produkcji)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 16 g cukru waniliowego
- 70 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 90 g cukru białego
- 2 duże jajka
- 80 g miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, zestawić z ognia i odstawić na bok.
- Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, dociąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty.
- Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pierniczki pieczemy około 8 minut.
- Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki



















Aga napisał
Upiekłam i ja😃 Trzymałam się ściśle przepisu, wyszły przepyszne, najlepsze bezglutenowe pierniczki jakie robiłam do tej pory. Jak dla mnie trochę za słodkie ale to kwestia indywidualna. Dziękuję bardzo za przepis. Wesołych świąt 🎄
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że smakują, co do słodyczy, to można dać cukru troszkę mniej, ale tylko trochę mniej, ponieważ dużo mniejsza ilość cukru spowoduje zmiany w "strukturze" ciasta i efekt końcowy będzie troszkę inny. Dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego najlepszego, szczęśliwego Nowego Roku!!!
Ola napisał
Przepis BOMBA!
Palce lizać 😀 robiłam z polowy podanych składników i zmieniłam tylko ilość cukru – dałam ~35g brązowego, i miodu 40g, białego nie dawałam w ogóle. Należę do tych osób, które nie słodzą herbaty i dla mnie IDEALNE, przepychota.🙂
(Inni, którzy słodzą mówili, że trochę za mało slodkie)
Pierniczki wyśmienite, wpadają do stałego świątecznego menu
*Następnym razem dodam troszkę więcej przyprawy korzennej 🙂
Anna napisał
Wspaniale, dziękuję i bardzo się cieszę, że pierniczki tak posmakowały 😁 Wesołych świąt!
Katarzyna napisał
Wspaniale! Lepsze niz pszenne! Wspaniale w smaku! Dziekuje za ten przepis.
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 i cieszę się, że tak smakują. Pozdrawiam serdecznie!
Natalia napisał
Pierniczki wyszły przepyszne. Aż muszę chować przed mężem glutenowcem, żeby nie zjadł wszystkich synkowi (bezglutenowcowi ;)) Jedynie co zmieniłam, to dałam w sumie 80 g cukru zwykłego, czyli sporo mniej niż w przepisie. Posypane cukrem pudrem są wystarczająco słodkie. Dziękuję bardzo za ten przepis ❤
Anna napisał
Bardzo proszę❤️, a dla męża trzeba upiec kolejną porcję 🤪
Jolucha napisał
Pyszne to za mało powiedziane !
Anna napisał
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Kasia napisał
Dobry przepis,smaczne ciasteczka na święta i nie tylko.Następnym razem dodam jedynie mniej cukru.
Anna napisał
Super, a jeśli pierniczki wydają się trochę za słodkie, to oczywiście można dać odrobinę mniej cukru. Pozdrawiam serdecznie 😁
Dominika napisał
Czy mozna do tego przepisu dodac rowniez kakao? Jeśli tak to w jakiej ilości zaproponowałaby Pani? I czy 1 łyżeczkę cynamonu można zastąpić 1 łyżką? Pozdrawiam!
Ann_M1 napisał
Pyszota. Najlepsze pierniki jakie jadłam.
Warto było zrobić swoją mieszankę przypraw (świeżo mielone goździki i kardamon robią niesamowitą robotę). Wspaniały, głeboki smak. Córka (wybredny krytyk kulinarny 😉 ) też mega zadowolona. Mąż i syn nie cierpią gryki a wsuwali aż się uszy trzęsły. Tylko jeden problem- z tej ilosci składników to tych pierników zdecydowanie za mało ;). Pojutrze powtórka 🙈
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że Wam smakują 😁. No tak, z ilością dobrych pierniczki zawsze jest problem 🤪. Pozdrawiam serdecznie
Anna napisał
Tak możne dodać kakao i więcej cynamonu, będą mega cynamonowe😁 Kakaa wystarczy 1 kopiasta łyżka.
Anita napisał
Wow, chyba pierwszy raz wyszły mi pierniki z przepisu z internetu! Są pyszne, szczególnie po 3-4 dniach. Wprawdzie początkowo ciasto było kruche ale dodałam odrobine mleka i zaczęło się kleić. Polecam przepis 🙂
Anna napisał
Wspaniale! Życzę Wesołych Świąt!!!
Justyna napisał
mam pytanie czy zamiast samemu mieszać maki mogę użyć gotowej mieszanki np. Schar? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Anna napisał
Nie próbowałam piec pierniczków z takiej mieszanki mąk, pewnie pierniczki wyjdą, ale jakie, to nie mam pojęcia. Zrobiłam ten przepis z takiej kompozycji, ponieważ czytelnicy szukali dobrego przepisu, a podobno pierniczki przygotowane z gotowych mieszanek mąk wychodzą słabe. Z tego zestawu składników pierniczki wychodzą naprawdę bardzo dobre! Jeśli chciałaby Pani upiec je z gotowej mieszanki, to proszę na próbę zrobić z połowy porcji, w razie niepowodzenia nie będzie żal składników.
Ilość mąki powinna być taka, jak w przepisie, czyli po zliczeniu wszystkich mąk.
Monia napisał
A czy mogę gryczana zastąpić inna mąką np amarantusową czy z ciecierzycy?
Anna napisał
Nie robiłam w takiej konfiguracji, amarantus może tutaj się nie sprawdzić. Natomiast mąka z ciecierzycy mogłaby być, ale w takiej ilości też może być problem, zastąpiłabym tylko połowę ilości mąki gryczanej, mąką z ciecierzycy, a drugą część zostawiłabym mąkę gryczaną. Przepis na pierniczki komponowałam z różnych mąk, ale nie wszystkie nadają się do tego przepisu. Ten zestaw jest optymalny dla pierniczków, ale możesz zaryzykować i przygotować z połowy porcji, aby w razie wpadki nie zmarnować składników 🙂 Jeśli masz problem z kupieniem mąki gryczanej to najlepiej przygotować ją samodzielnie w domu. Wystarczy kasza gryczana kupiona w sklepie (niepalona) zmielona w młynku do kawy na drobny pył.
Izabella napisał
Ciasto kruszy się podczas wałkowania.. Nie mogę też wykroic pierniczkow. Co poszło nie tak? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Każdy składnik dodałam w takich proporcjach jak w przepisie..
Anna napisał
Rozumiem, że ciasto schłodziło się przed wałkowaniem, jeśli tak to może jest zbyt twarde, trzeba w takiej sytuacji odkroić kawałek i ugnieść je, aby troszkę rozgrzać ciasto, a następnie rozwałkować cienki placek i wykrawać pierniczki. Nigdy nie mialam takiego przypadku, ale może to pomoże. Podczas wałkowania proszę podsypywać mąką. Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie ?
Izabella napisał
Dodałam jedno jajko więcej i jeszcze raz całe ciasto wyrobiłam żeby połączyły się z jajkiem i drugi raz do lodówki. Tym razem było lepiej ale i tak trochę się nameczylam z wykrawaniem pierniczkow. Jednakże jak na ciasto z mak bezglutenowych to i tak było fajne w obróbce. Czemu ma służyć schladzanie w lodówce? Czy robiąc grubsze pierniczki ciastka będą miękkie po schlodzeniu?
Anna napisał
Cieszę się, że się udało. Rozmiar jajek w przepisach na duże znaczenie. Między jajkiem małym (S) a dużym (XL) jest różnica około 22 g co przy dwóch jajkach w przepisie robi sporą różnicę 🙂
Nie robiłam z tego przepisu grubszych pierniczków, więc tutaj nie bardzo pomogę.
Jeśli chodzi o chłodzenie ciast na przykład na pierniczki, to robimy to głównie dlatego, żeby ciasto lepiej się formowało, wałkowało i wykrawało. Ciasto po wyrobieniu jest dość klejące i ciężko byłoby je rozwałkować, często zbyt krótkie chłodzenie ciasta powoduje, że ciasto mocno klei się i do blatu i wałka i niektórzy podsypują je dużą ilością mąki, co skutkuje w twardymi ciastkami i upieczeniu. Mam dzieję, że ciastka Wam smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Izabella napisał
Robiłam wczoraj druga turę piernikow i ciasto wyszło idealne. Tak jak.powinno ładnie się kleilo, było zawarte a po schlodzeniu świetnie się wykrawalo pierniczki. Najwyraźniej poprzednio dałam o te jedno jajko za mało i to faktycznie robi Dużą różnice.. Bardzo dziękuję za przepis! Jest rewelacyjny a pierniki smakują wszystkim 🙂 mój synek zajada je ze smakiem a mąż glutenowiec twierdzi, nawet, że lepsze niż te "zwykle" z mąki pszennej.
Anna napisał
Wspaniale! Bardzo się cieszę, najważniejsze, że wyszły tak, jak powinny i smakują. Pozdrawiam Was gorąco i życzę Wesołych Świąt:)
Izabella napisał
Rozpuszczone cukier z miodem i masłem to musi być taka gładka masa? U mnie czuć grudki cukru między palcami i nie wiem czy taka masę mogę wlać do ciasta?
Anna napisał
Tak, może być, rozpuści się podczas pieczenia:)
Małgorzata napisał
A czy mozna dać tylko mąkę kukurydziana i ryżowa ?? Bez gryczanej. Nie moge jen nigdzie dostać 🙁 czy wyjdzie ciasto??
Anna napisał
Nie piekłam w takiej wersji, ale jeśli chciałaby Pani spróbować je zrobić przy użyciu tylko mąk kukurydzianej i ryżowej, to te 250 g proszę podzielić, 150 g mąki kukurydzianej i 100 g ryżowej, choć obawiam się, że mogą wyjść bardzo kruche, piaskowo kruche. Mąkę gryczaną można kupić w Lidlu tam, jest dostępna bez problemu albo może ją Pani sama przygotować, jeśli tylko posiada Pani młynek do kawy. Wystarczy kaszę gryczaną zmielić na drobny pył i gotowe.
Izabella napisał
Jak długo pierniki zachowują świeżość? Można je upiec tydzień czy dwa przed świętami?
Anna napisał
Pierniczki to ciastka, które bez problemu wytrzymają dwa tygodnie, oczywiście, przechowanie w pojemniku czy słoiku. Powinny wystygnąć całkowicie przed umieszczeniem ich w zamknięciu .
Izabella napisał
Dziękuję za odpowiedź. Będę piekła w tym tygodniu i skorzystam z Pani przepisu. Mam nadzieję, że mi wyjdą.. pozdrawiam
Ewa napisał
Witam, mam pytanie : po co dwa rodzaje cukru w przepisie? Jeżeli przepis określiła Pani jako zdrowy, to myślę, ze białego cukru nie powinno w nim być 🙂
Anna napisał
Hmm, jeśli chodzi o określenie "zdrowe" użyte w opisie, to w tym przypadku odnosi się do braku mąki pszennej co na pewno jest zdrowe dla osób z Celiakią... Jeśli chodzi o cukry, to trzcinowy dodany jest do przepisu ze względu na walory smakowe, ale oczywiście można wybrać tylko jednym rodzaj biały lub trzcinowy. Jedno jest pewne, że żaden z nich nie jest zdrowy! Cukier trzcinowy jest niemal tak samo niezdrowy jak biały 🙁
Chcąc przygotować zdrowe słodycze trzeba byłoby użyć ksylitolu, stewii lub jeszcze innego zdrowego słodzika 🙂 ale one nie zawsze sprawdzają się w przepisach i jak wiele osób podkreśla, są drogie 🙁
Myślę, że porcja niezdrowego cukru zjedzona w jakimś wypieku od czasu do czasu i umiarem nikomu nie zaszkodzi.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego 🙂
Emila napisał
Czy mąkę gryczaną mogę zamienić na owsianą?
Anna napisał
To może być eksperyment, trochę obawiałabym się dodać całą porcję czyli 250 g mąki owsianej zamiast gryczanej, mąka owiana ma inna właściwości i może sprawić, że ciasto będzie zbyt sypkie. Może lepiej dodać 150 g owsianej, a pozostałe 100 g podzielić na pół i dodać po 50 g mąki ryżowej i kukurydzianej. Przepraszam za niejednoznaczną odpowiedz ale nie próbowała tych ciasteczek piec z mąki owsianej...
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ewa napisał
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź, mimo okresu świątecznych przygotowań:)
Nieste
sty wyszły mi bardzo twarde, ale zmiekły troche po zamknieciu z szklanym pojemniku z połówka jabłka. Pozdrawiam serdecznie!
Anna napisał
O to ciekawe, bo te pierniczki wychodzą mega kruche i to zaraz po upieczeniu, może olej kokosowy utwardził je, wypróbuję następnym razem z olejem kokosowym, a jaki był to olej? tłoczony na zimno czy rafinowany?
Kasia napisał
Ciasto bardzo kruche wychodzi, ciezko sie wykrawa pierniczki, przez co moje mialy grubosc okolo 5 mm. Upieczone jednak sa rzeczywiscie pyszne. Z tym ze moje przy 8 minutach sie poprzypalaly, wiec kolejne piekly sie tylko 7 minut. Zastanawialam sie czy mozna je nadziewac, tym razem jednak tego nie robilam.
Anna napisał
Bardzo cieszę się, że pierniczki smakują 🙂
Do tej pory nie miałam problemu z ciastem, może ciasto wyszło kruche (słabiej się skleiło) przez wielkość użytych jajek? Jeśli jajka są duże i masła jest tyle ile w przepisie, to ciasto jest na tyle elastyczne, że można rozwałkować je bardzo cienko 🙂 Kwestia pieczenie to jest bardzo indywidualna sprawa, a raczej sprawa piekarnika, każdy piekarnik piecze inaczej więc piekąc po raz pierwszy zawsze trzeba pilnować czasu, aby dostosować czas i ewentualnie temperaturę.
Nadziewać nigdy nie próbowałam, więc nie wiem jak wyjdą, zawsze piekę je cieniutkie lukrowane lub oblewane czekoladą.
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt!
Marzena napisał
Polecam dodać kilka łyżek (3-4) słodkiej śmietany 30%, to pomoże i pierniczki będą pyszne
Ewa napisał
Witam,
Czy zamiast masła mozna dodać olej kokosowy?
Anna napisał
Tak można dodać olej kokosowy, dobrze byłoby żeby był w stanie stałym 🙂
Kasia&Ania napisał
Pierniczki zrobione. Święta coraz bliżej. ? ? Wyszły idealne. Bardzo dziękujemy za fantastyczny przepis. Pyszne i piękne. Aż żal, że nie można pokazać zdjęcia.
Anna napisał
Super bardzo się cieszę, że pierniczki już upieczone i co najważniejsze wyszły dobre 🙂 Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie!
Agata napisał
Witam czy można pominąć mąkę kukurydziana? I dać tylko gryczaną i ryzową jeżeli tak to jak zmienić proporcje?
Anna napisał
Oczywiście najlepiej byłoby dać mąkę kukurydzianą, ale jeśli nie ma jej Pani to można zamienić ją na jaglaną lub te 100 g mąki kukurydzianej zastąpić 50 g mąki gryczanej i 50 g mąki ryżowej. Pozdrawiam 🙂
Monika Bednarczyk Szczur napisał
Witam! Dziś upiekłam pierniczki. Nie miałam mąki ryżowej więc dodałam mix gotowy. Wyszły super ale pewnie na mące ryżowej byłyby lepsze. Dzieciaki zjadły już połowę. A czy zamiast mąki ryżowej można dodać jaglanej? Trochę bałam się eksperymentować, bo potrzebne są mojej córce do przedszkola na jutro. Super przepis. Pozdrawiam
Anna napisał
Wspaniale, że posmakowały Wam pierniczki 🙂 Może Pani dodać mąkę jaglaną, podobno wychodzą również dobre z jej dodatkiem osobiście nie próbowałam, ale czytelniczki donosiły mi, że z mąką jaglaną też są super 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ewelina napisał
Witam serdecznie,
Czy moglabym zastapic maslo np. olejem kokosowym? I czy bylby to zamiennik 1:1? Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Tak, oczywiście można zastąpić masło olejem kokosowym w stosunku 1:1, dobrze byłoby gdyby olej w w stanie stałym. Pozdrawiam i życzę smacznego!
karatewela napisał
Witam 🙂 ja również zamierzam spróbować Pani przepisu na pierniczki. Mam pytanie o miód 😉 jaki najlepiej użyć i jak odmierzyć 80 g ? 🙂 Bardzo proszę o info 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Anna napisał
Dzień dobry, rozumiem, że nie ma Pani wagi, w takim razie można odmierzyć daną ilość miodu przy pomocy łyżki, przyjmuje się, że jedna łyżka miodu to 25g więc będą to 3 pełne łyżki. Rodzaj miodu to dowolność ja piekłam z różnego rodzaju miodami i tak, miód lipowy daje łagodniejszy smak natomiast miód gryczany, nadaje bardziej intensywnego smaku pierniczkom. Mam nadzieję, że pierniczki będą smakowały 🙂 Pozdrawiam!
Kasia napisał
Pani Aniu, wychodzi na to że w tym roku to ja będę pierwszą z komentujących sezonowe pieczenie pierników 🙂 mam pytanie, czy jak uciekła je dzisiaj, to czy "doleżą" one aż do świąt, a przy tym trochę zmiękną? Czy lepiej nie ryzykować i upiec je bliżej Wigilii? A te bez skrupułów schrupać? Są pyszne! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Anna napisał
Kasiu, pierniczki z tego przepisu nie potrzebują aż tyle czasu na leżakowanie, ponieważ jak już się zapewne przekonałaś, są kruche zaraz po upieczeniu 🙂 ale oczywiście można przechować je do świąt. Po całkowitym wystudzeniu należy schować je w zamykanym słoju lub puszce, dla bezpieczeństwa watro po około 3 tygodniach przechowywania zajrzeć do nich czy nic im nie dolega 🙂
Powiem Ci szczerze, że niedawno znalazłam w puszcze pierniczki, które spokojnie czekały 11 miesięcy na schrupanie i były bardzo smaczne, więc jeśli ciastka przechowywane są w odpowiednich warunkach, to wytrzymają dość długo... no, chyba że ktoś się wcześniej nimi zajmie 😉
Pozdrawiam gorąco!
Lidia napisał
Witam
jestem nowym "bezglutenowcem" i chciałabym skorzystać z Pani przepisu ale zastanawiam się czy mąka gryczana w przepisie to mąka pełnoziarnista ponieważ zrobiłam sobie już mały zapas różnych mąk i mam własnie dwie torebki gryczanej tylko że na jednej jest informacje że jest pełnoziarnista a na drugiej nie ma takiej informacji a obie przy bliższym przyjrzeniu się wyglądają tak samo 🙁
Anna napisał
Pierniczki wychodzą tak samo dobre z jednej i drugiej mąki, proszę zastosować taką jaką Pani ma, osobiście wolę pierniczki z mąką zwykłą, maka taka ma delikatniejszy smak. Mam nadzieję, że pierniczki będą smakowały tak jak nam, pozdrawiam serdecznie 🙂
Aneta75 napisał
Pierniczki z tego przepisu są jeszcze chyba lepsze niż te, które robiłam dla reszty gości - standardowe :), przepis fantastyczny ! Z połowy porcji wyszły mi 3 pełne blachy.
Anna napisał
Cudownie, bardzo dziękuję i niezmiernie cieszę się, że Wam posmakowały. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt!
Anna N. napisał
Wczoraj piekłam pierniczki według tego przepisu i uważam ,że jest rewelacyjny. Co roku piekłam pierniczki z przepisu mojej mamy, które nie były najłatwiejsze, ale bardzo dobre. Niestety od niemal 4 lat mam dietę bezglutenową i przy okazji moich wypieków zdrowo je cała moja rodzinka. Ten przepis jest łatwy do wykonania i największy laik wykona go bez trudu. Jest mało czasochłonny i zapewne będzie świetną zabawą dla tych, którzy mają pomocników w wieku przedszkolnym. Gorąco polecam niezdecydowanym !!!
Anna napisał
Dieta bezglutenowa to wiele wyrzeczeń, ale na szczęście można cieszyć się smakiem pierniczków 😉 Cieszę się, że moje pierniczki posmakowały Wam. Dziękuję za życzenia i dla Was również wszystkiego dobrego! Wesołych Świąt:)
Nika napisał
Witam pomyliłam się i zamiast do masła cukier dodalam do mąki wyjdzie cos z tego?
Dziękuje za odpowiedź
Anna napisał
Oczywiście, że wyjdzie proszę zagniatać dalej 🙂 smacznego pozdrawiam!
Nika napisał
Dziękuje wyszły bardzo dobre
Pozdrawiam?
Anna napisał
Super, bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Dominika napisał
Polecam bardzo te pierniczki. Od 3 lat piekę je według Pani przepisu i za każdym razem wychodzą idealne 🙂 sama jestem na diecie bezglutenowej od 17 lat, ale pierniczki bardzo smakują nawet tym "nie bezglutenowom". Dzisiaj zabieram sie za pieczenie 🙂
Anna napisał
Dziękuję bardzo i cieszę się, że pierniczki tak przypadły do gustu 🙂 Pozdrawiam gorąco!
Karolina napisał
Czym można zastąpić cukier i w jakiej ilości? Muszę unikać, nawet trzcinowego ?
Anna napisał
Karolino, to bardzo trudne pytanie, ponieważ nie wiem, z jakiego powodu nie możesz używać cukru... ale cukier biały czy cukier trzcinowy, który indeksem glikemicznym zbliżony jest do białego cukru, można zastąpić np. miodem lub syropem z agawy. Do ciastek kruchy można zastosować Ksylitol mniej więcej 1:1, można również dodać cukier kokosowy albo Stewię, która jest prawie dwa razy słodsza od cukru białego, więc jej ilość należy zmniejszyć o połowę. Pozdrawiam 🙂
Sławek napisał
W tym roku, chyba ja otwieram u Pani sezon piernikowy 🙂
Zacznę od tego, że kilkanaście razy piekłem pierniki według naszego rodzinnego przepisu. Niestety w tym roku muszę "przestawiać" kuchnię na bezglutenową. Moje autorskie "przerabianie" przepisów na razie nie przynosi efektów, stąd poszukiwanie gotowych przepisów i wizyta na Pani blogu. Wracając do samych pierniczków ... są rewelacyjne! Na początku bardzo chrupkie, ale dużo szybciej niż "zwykłe" pierniczki stają się miękkie (pewnie za sprawą mąki ryżowej), co niestety nie wróży im zbyt długiego okresu leżenia, bo "ktoś" na pewno się nimi zajmie, skoro już są gotowe :-). Upiekłem na testy trochę bardzo cienkich, kilka grubszych i mogę je w każdej wersji polecić. Smak nie odbiega od pierniczków, które piekłem tradycyjnie! Jeden z "testerów" nie wiedział, że to przepis bezglutenowy i stwierdził: "ale ci dobre wyszły", więc wszystko super!
Jeżeli ktoś szuka dobrego i sprawdzonego przepisu na pierniczki bezglutenowe to już znalazł! Jedyna rzecz na jaką bym zwrócił uwagę nowicjuszom z kuchnią bezglutenową, to to, że ciasto trzeba znacznie dłużej ugniatać. Ciasta i tak finalnie nie było tak łatwe do rozwałkowania jak "tradycyjne", ale po pierwszych próbach musiałem wrócić do ugniatania, co dało na szczęście oczekiwany rezultat!
Pani Aniu bardzo dziękuję za ten przepis ... uratowała Pani nasze Święta! 🙂
Serdecznie pozdrawiam!
Anna napisał
Bardzo dziękuje za komentarz:)
Cieszę się, że pierniczki przypadły Wam do gustu. W moich przepisach starałam się dobrać składniki tak, żeby smakowały tak, jak te "tradycyjne" glutenowe. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ale w przypadku ciastek i ciast kruchych można zbliżyć się do glutenowych wersji. No i szczególne polecam biszkopt bezglutenowy, który jest fantastyczny i proszę mi wierzyć, że przygotowany tort na jego bazie nie będzie różnił się od klasycznego. Jeśli zechciałby Pan upiec jeszcze coś słodkiego to polecam ciasteczka amaretti, które są w klimacie świątecznym 🙂
Zapraszam do nieograniczonego częstowania się przepisami i życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam gorąco!
aneta napisał
Witam , tak bardzo chce upiec te pierniczki! ale ciasto wyszło mi straaasznie klejące, co mogę zrobić ? dłużej wyrabiać? dodać mąki? czy po wyjęciu z lodówki będzie lepsze? Bardzo proszę o odpowiedź 🙂
Anna napisał
Jeśli składniki na ciasto były dobrze odmierzone to wystarczy zawinąć je w folię i włożyć do lodówki, a po godzinie lub chwili dłużej będzie super. Po wyjęciu z lodówki odcinać małe kawałki, rozwałkowywać podsypując odrobiną mąki. Trzymam kciuki 🙂
aneta napisał
wyszły! dziękuję! jestem taka szczęśliwa 😀 pyszne, już znikają!
Anna napisał
Fantastycznie 🙂 w takim razie pilnuj, żeby zostało coś na Święta, albo upieczesz następne, można przecież zaszaleć 😉 Pozdrawiam
Kasia napisał
A czy próbowała Pani robić domek piernikowy z takiego ciasta? Bezglutenowy domek byłby furorą, ale czy będzie się trzymał? Czy to ciasto nadaje się?
Anna napisał
Osobiście nie, ale ma informację, że powstały domki z tego ciasta i było szaleństwo 🙂 więc można wykorzystać je do tego 🙂
Kasia napisał
dziękuję za odpowiedź (;
Ewa napisał
Przyprawa domowej produkcji, czyli co konkretnie dodajesz?
Anna napisał
Domowa przyprawa piernikowa do dowolnie skomponowana przyprawa składająca się z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, anyżu, kardamonu, goździków... można ją swobodnie komponować według własnych upodobań.
Osoby z celiakią nie mogą używać gotowych przypraw ponieważ zawierają gluten inni, którzy tylko unikają glutenu mogą zastosować gotową przyprawę 🙂
Ania napisał
Świetny przepis! Jutro zabieram się za pieczenie ???? można prosić o przelicznik przyprawy do piernika oraz miodu z gramów na łyżki/łyżeczki? ????
Anna napisał
Pierniczki z pewnością będą smakowały:) Przeliczyłam przyprawy i miód na łyżeczki i wstawiłam do przepisu 🙂 Pozdrawiam gorąco!
Ania napisał
Super! Bardzo dziękuję i pozdrawiam????
Alicja napisał
A czy mogę również prosić o przeliczenie ilości mąki z gramów na szklanki.
Anna napisał
Alicjo, bardzo Cię przepraszam, ale w tej chwili nie ma dostępu do wagi, jeśli potrzebujesz przeliczeń na już, to odsyłam Cię do strony na której przeliczysz wszystkie składniki w łatwy sposób. Jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości, to daj znać, jutro będę już w swojej kuchni... 🙂 Pozdrawiam!
SylwiaR napisał
A czym zastąpić jajko? I w jakiej proporcji?
Anna napisał
Jeśli jesteś uczulona na jajka kurze to możesz zastąpić je jajkami przepiórczymi. Można zastosować przelicznik 1 jajko kurze to 3 jajka przepiórcze. Jeśli zupełnie nie możesz jeść jajek, to najlepiej użyć zamienników jakie stosują weganie: mieszanka mielonego siemienia zalana gorącą wodą 1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki gorącej wody, 1 łyżka takiej mieszanki to zamiennik za jedno jajko. Niektórzy dodają papkę z banana, więcej podpowiedzi możesz znaleźć w sieci, ja niestety nie stosowałam zamienników, ale mam nadzieję, że uda Ci się coś dobrać:) Pozdrawiam gorąco.
zencia napisał
Upiekłam dzisiaj te pierniczki i wyszły bardzo fajnie. Przepis lekko zmodyfikowałam - dodałam trochę mąki arachidowej, trochę kakao i pół łyżeczki amoniaku, przyprawę oczywiście też miałam zrobioną "po mojemu". Przepis bardzo fajny, dzięki. Pozdrawiam
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Kakao to super dodatek, który sprawia, że klasyczne pierniczki nabierają innego smaku - czekoladowego:) Pozdrawiam gorąco 🙂
dora napisał
Witam
piszecie tutaj że można do ciasta dawać mąke bezglutenowa (gotową mieszankę) przeczytajcie skład tej mąki i gwarantuję ze jej więcej nie użyjecie .Lepiej samemu mieszać różne mąki pozdrawiam
Anna napisał
Osobiście nigdy nie kupiłam gotowej mieszanki mąk bezglutenowych z dwóch powodów, ceny i składu - głównie skrobia... dlatego wszystkie przepisy bezglutenowe wymyślam tak aby można było przygotować je z różnych mąk, komponując i dopasowując do danego przepisu 🙂
Zastosowanie w tym przepisie gotowej mieszanki nie gwarantuje sukcesu!!!
Pozdrawiam
Weronika napisał
Właśnie skończyłam piec i od razu chciałam BARDZO podziękować za przepis! Pierniczki są fenomenalne, dzięki Pani moje tegoroczne bezglutenowe (celiakia...) Święta będą pachnieć i smakować tak jak powinny:) Dziękuję i pozdrawiam!:)
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 jestem szczęśliwa, że udało mi się stworzyć taki przepis, który może sprawić uśmiech na twarzy 🙂 To bardzo miłe móc sprawić komuś radość, jakiś czas temu upiekłam tort dla koleżanki mojej córki, która nie może jeść glutenu, jajek kurzych i nabiału, może wykorzysta kiedyś Pani i ten przepis na biszkopt bezglutenowy. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dominika napisał
Dobry wieczór,
czy można zastąpić mąkę gryczaną, jakąś inną mąką? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach?
Bardzo dziękuję!
Dominika
Anna napisał
Witaj Dominiko, mąka gryczana w tym przepisie ma największy udział procentowy i powiem szczerze, że nigdy tej proporcji nie zmieniałam (inne mąki można w miarę dowolnie komponować) obawiam się, że zrezygnowanie z niej spowoduje, że pierniczki nie będą już tak dobre, odpowiednio kruche po upieczeniu i świetne na etapie formowania ciastek. Jeśli mogę zapytać to dlaczego chciałabyś ją zastąpić inną mąką... czy obawiasz się o smak pierniczków... 😉 Pozdrawiam
Dominika napisał
Pani Aniu,
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Tak naprawdę to takie moje małe 'cudowanie' - mąka gryczana nie przekonuje mnie w smaku. Kaszę gryczaną mogę jeść nawet codziennie, ale mąka gryczana zabija mi smak każdego wypieku.
Aczkolwiek, jeżeli jest ona ważna, wypróbuję ten przepis z przyjemnością i może akurat się do niej przekonam 🙂
Pozdrawiam,
Dominika
Anna napisał
Tak to prawda, mąka gryczana ma bardzo charakterystyczny smak, ale w pierniczkach trudno ją wyczuć 😉 Proszę spróbować i dać mi znać jak smakowały.
Pozdrawiam
Ania
Aaiwka napisał
Można zamienić na mąkę gryczaną z kaszy niepalonej, nie ma zapachu, posmaku i jest biała.
Anna napisał
W przepisie jest mąka gryczana 200 g...czy dobrze rozumiem, że chodzi o zamianę pozostałej mąki kukurydzianej i ryżowej na właśnie mąkę gryczaną? Jeśli tak, to odpowiem, że oczywiście można ale nie gwarantuję, że pierniczki wyjdą tak dobre jak te z powyższego przepisu 🙂
Kasia napisał
Bardzo przyjemny blog (:
Czy ciasto jest podatne na formowanie? Np. jeśli chciałabym zagiąć do przodu łapki piernikowemu ludzikowi (przed pieczeniem), czy jest to wykonalne, czy zbytnio będzie się kruszyć? Jeśli ten przepis nie nadaje się na takie kombinacje, czy znasz jakiś inny bezglutenowy, który się nadaje?
Czy mogę zastąpić mąkę kukurydzianą mąką ziemniaczaną?
Anna napisał
Kasiu, ciasto jest dość elastyczne, po wykrojeniu kształtów ciasto się nie rozpada i nie kruszy myślę, że mogłabyś spróbować pobawić się z nim. Innego przepisu na bezglutenowe pierniczki nie mam, ale niebawem popracuję nad jakimś 🙂 Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić np: mąką ziemniaczana, z amarantusa lub kukurydzianą najlepiej pomieszać dwa dowolne rodzaje 🙂 Możesz również spróbować zastosować mieszankę mąki bezglutenowej-sklepową . Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa 🙂
Kasia napisał
Bardzo dziękuję za odpowiedź i życzę miłego wieczoru (:
JadeHeart napisał
A jak długo są świeże? Chciałam synowi na Mikołajki do szkoły zrobić (syn ma wykluczony i gluten i produkty mleczne), a że lada chwila mogę rodzić... Sama rozumiesz. Człowiek nie zna dnia ani godziny na końcówce ciąży. Czy koło tygodnia wytrzymają w zamkniętym pojemniku? Wiem że niektóre mogą i dwa miesiące leżeć... A twoje?
Anna napisał
Pierniczki spokojnie możesz zrobić już dziś i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku, wytrzymają również i dwa miesiące... pod warunkiem, że dobrze je ukryjesz przed potencjalnymi zjadaczami 🙂 Tobie życzę szczęśliwego rozwiązania, trzymam kciuki za błyskawiczny poród ;)! Pozdrawiam gorąco i smacznego 🙂
Magda napisał
Dzięki! Pierniczki wyszły boskie, to moje pierwsze w życiu ciastka bezglutenowe robione w domu i...nie możemy skończyć ich konsumować 😉
Wszamaliśmy już wszystko z jednej blaszki, a następne właśnie się pieką.
Nie miałam foremek do ciastek, więc powycinałam kółeczka małą szklaneczką i też wyszły 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że pierniczki smakują:) Jeśli będziesz miała ochotę na więcej to zapraszam do wypróbowania innych ciast bezglutenowych... Pozdrawiam i brawo z pomysłowość 🙂
Ali napisał
Jeden z nielicznych przepisów na ciasteczka/pierniczki bezglutenowe nie zawierający w składzie mąki migdałowej ! Dzięki wielkie 🙂
W najbliższych dniach go wypróbuję.
Anna napisał
Bardzo proszę i polecam się na przyszłość 🙂
Ewelina napisał
Tyle, że przy mące kukurydzianej jest napisane, że też może zawierać gluten..
Anna napisał
Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Tak jak napisałaś, niektórzy producenci umieszczają informację o tym, że dany produkt może zawierać gluten tylko dlatego, że nie posiadają (czystych) linii produkcyjnych. W związku z tym, że w fabryce są produkowane również produkty glutenowe, może dochodzić do zanieczyszczenia tych bezglutenowych. Myślę, że osoby chore na celiakię doskonale o tym wiedzą i kupują mąkę kukurydzianą z certyfikatem :), a osobom z nietolerancją na gluten taka mąka nie zaszkodzi 😉 Pozdrawiam serdecznie
Anna napisał
Pyszne wyszły, jedynie musiałam dać 3 razy tyle jajek, co w przepisie, bo ciasto było zbyt kruche 🙂
Anna napisał
To prawda, że ciasto jest kruche ale warto się pomęczyć z zagniataniem i wałkowaniem, ciastka z większą ilością jajek robią się niestety twardsze, ale jeśli Ci to nie przeszkadza to oczywiście można dodać ich więcej 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂
Ania napisał
Dzięki, ciężko znaleźć coś bezglutenowego w dzisiejszych czasach.
Anna napisał
To prawda! a te pierniczki są naprawdę bardzo udane:) Smacznego!