Pierniczki na miodzie to kolejny przepis na pierniczki, które idealne nadają się do dekorowania. Ich równa powierzchnia nadaje się do lukrowania i ozdabiania czekoladą i różnego rodzaju posypkami. Dzisiejszy przepis ma uboższą recepturę od poprzednich, ale w smaku są równie dobre. Zdecydowanie szybciej się je robi, można upiec je na wiele tygodni przed świętami. Bardzo długo zachowują świeżość i kruchość. Choć zaraz po upieczeniu są twarde, to po pewnym czasie miękną, to oczywiście zależy do warunków, w jakich je przechowujemy. Polecam!
📖 Przepis
Pierniczki na miodzie
Wspaniałe cieniutkie pierniczki, chrupiące i bardzo smaczne.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 550 g mąki
- 100 g cukru
- 300 g miodu (może być sztuczny lub "Golden sirup")
- 120 g masła
- 1 średnie jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Masło stopić. Pozostałe składniki wsypać do miski, dodać masło i zagnieść jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Wykrawać dowolne kształty, a w pierniczkach, które mają być powieszone na choince należy zrobić dziurki, ja robię je słomką. Ciastka układamy na blaszce.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C.
- Pieczemy około 7 do 10 minut, jeśli zrobicie pierniczki nieco grubsze.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego!
📋 Notatki
Pierniczki można upiec na kilka tygodni przed świętami i przechować je w szczelnie zamkniętym słoju. Pierniki nadają się do jedzenia przez kilka miesięcy.
Monika napisał
Dziś zrobiłam z dziećmi pierniczki według tego przepisu. Wyszły świetne!!! W najbliższych dniach bierzemy się za lukrowanie by Anna ze Sprawdzonej Kuchni 🙂 Lukier był już testowany na kruchych ciastkach, więc mam nadzieję, że i teraz się uda. Podwójne podziękowania dla Autorki.
kasia napisał
3 łyżki.. kako? 🙂 zgadlam! wygrałam troszkę pierniczków hihi
Anna napisał
Tak! należą Ci się:) dzięki, już dodane. Pozdrawiam Ania
Kuchnia Uli napisał
bardzo ładne!