Pierniczki o czekoladowym smaku z nutą pomarańczy i pięknym ciemnym kolorze, który cudownie kontrastuje z białym lukrem. Jeśli chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Pierniczki po upieczeniu są twarde i będą potrzebowały dwóch lub trzech tygodni, aby zmiękły. Z ciasta można przygotować również lukrowany domek. Przepis na lukier polecam z tego przepisu jest niezawodny pięknie się rozprowadza i super trzyma formę. Polecam i smacznego!
📖 Przepis
Pierniczki czekoladowe
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 330 g maki pszennej
- 90 g mała
- 1 małe jajko
- 45 g cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- 30 g gorzkiej czekolady
- 150 g miodu gryczanego
- 25 g kakao
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- Do garnuszka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę i miód, podgrzewać do rozpuszczenie składników, wymieszać i odstawić od przestygnięcia.
- Do miski przesiać mąkę, sól, sodę, przyprawę do pierników, kakao. Pomarańczę wyszorować, osuszyć, skórkę zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać do przesianych składników, następnie oddać jajko i ciepłą masę , zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto będzie klejące!
- Wyrobione ciasto przełożyć do foliowego worka, zamknąć go i odłożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ja zostawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Po schłodzeniu wyjąć ciasto z woreczka, rozwałkować na cienki ( 3 mm ) placek, wyciąć ulubione kształty. Ciasteczka układać na blaszce do pieczenia, zapełnioną blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 10 - 12 minut
- Wystudzić na kratce.
- Kiedy ciastka będą już wystudzone można przystąpić do lukrowania.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Pierniczki już gotowe, faktycznie troszkę twardawe...zabawa dla Leny super :),ale do świąt nie wiem czy doczekają.... 😉
Anna napisał
Justynko, jest sposób na przyspieszenie procesu dojrzewania pierniczków. Pierniki włóż do dużego pojemnika na ich wierzchu postawić mały talerzyk z połową jabłka lub pomarańczy, pojemnik zamknąć, po jednym dniu sprawdzić czy już zmiękły, jeśli nie, zostawić na kolejny dzień. 🙂
JUSTYNA napisał
Dziś wraz z Lenką zabieramy się do wypieku pierniczków...ahhh...oczywiście z Twojego przepisu!!! 🙂
Anna napisał
Będzie super zabawa:) Jesli pierniczki będziecie piekły z tego przepisu to dobry czas dla nich... do Świąt zmiękną:) pilnujcie aby ich nie spalić, mają ciemny kolor więc mogą zmylić... chwila nieuwagi i spalone! 😉 Miłej zabawy:)
JUSTYNA napisał
Arcydzieło :)!!!...szkoda zjeść 😉
Anna napisał
Dzięki Justynko 🙂 w końcu to je czeka... 😉
Ach co za blog napisał
No to podnioslaś poprzeczkę! 🙂 Cudne są!
Anna napisał
Będzie okazja wypróbować lukrowania domków, serduszek, gwiazdek...:)