• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 2 gru, 2013 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Pierniczki o czekoladowym smaku z nutą pomarańczy i pięknym ciemnym kolorze, który cudownie kontrastuje z  białym lukrem. Jeśli chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Pierniczki po upieczeniu są twarde i będą potrzebowały dwóch lub trzech tygodni, aby zmiękły. Z ciasta można przygotować również lukrowany domek. Przepis na lukier polecam z tego przepisu jest niezawodny pięknie się rozprowadza i super trzyma formę. Polecam i smacznego!

pierniczki czekoladowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Pierniczki czekoladowe

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciastka
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 12 minutes
Całkowity czas 42 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 330 g maki pszennej
  • 90 g mała
  • 1 małe jajko
  • 45 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miodu gryczanego
  • 25 g kakao
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do garnuszka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę i miód, podgrzewać do rozpuszczenie składników, wymieszać i odstawić od przestygnięcia.
  • Do miski przesiać mąkę, sól, sodę, przyprawę do pierników, kakao. Pomarańczę wyszorować, osuszyć, skórkę zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać do przesianych składników, następnie oddać jajko i ciepłą masę , zmiksować lub wymieszać łyżką. Ciasto będzie klejące!
  • Wyrobione ciasto przełożyć do foliowego worka, zamknąć go i odłożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ja zostawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Po schłodzeniu wyjąć ciasto z woreczka, rozwałkować na cienki ( 3 mm ) placek, wyciąć ulubione kształty. Ciasteczka układać na blaszce do pieczenia, zapełnioną blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 10 - 12 minut
  • Wystudzić na kratce.
  • Kiedy ciastka będą już wystudzone można przystąpić do lukrowania.
  • Smacznego!
pierniczki czekoladowe
pierniczki czekoladowe
« Smalec wegetariański
Wilgotne ciastko czekoladowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    05 grudnia, 2013 at 11:20 am

    Pierniczki już gotowe, faktycznie troszkę twardawe...zabawa dla Leny super :),ale do świąt nie wiem czy doczekają.... 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 grudnia, 2013 at 11:33 am

      Justynko, jest sposób na przyspieszenie procesu dojrzewania pierniczków. Pierniki włóż do dużego pojemnika na ich wierzchu postawić mały talerzyk z połową jabłka lub pomarańczy, pojemnik zamknąć, po jednym dniu sprawdzić czy już zmiękły, jeśli nie, zostawić na kolejny dzień. 🙂

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    04 grudnia, 2013 at 11:36 am

    Dziś wraz z Lenką zabieramy się do wypieku pierniczków...ahhh...oczywiście z Twojego przepisu!!! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 grudnia, 2013 at 11:44 am

      Będzie super zabawa:) Jesli pierniczki będziecie piekły z tego przepisu to dobry czas dla nich... do Świąt zmiękną:) pilnujcie aby ich nie spalić, mają ciemny kolor więc mogą zmylić... chwila nieuwagi i spalone! 😉 Miłej zabawy:)

      Odpowiedz
  3. JUSTYNA napisał

    02 grudnia, 2013 at 3:39 pm

    Arcydzieło :)!!!...szkoda zjeść 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 grudnia, 2013 at 10:00 pm

      Dzięki Justynko 🙂 w końcu to je czeka... 😉

      Odpowiedz
  4. Ach co za blog napisał

    02 grudnia, 2013 at 4:14 am

    No to podnioslaś poprzeczkę! 🙂 Cudne są!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 grudnia, 2013 at 2:45 pm

      Będzie okazja wypróbować lukrowania domków, serduszek, gwiazdek...:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}