Pierogi z letnimi owocami takimi jak truskawki, jagody, brzoskwinie czy dzisiejsze borówki to obowiązkowe danie wakacyjne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej kombinacji, to zapraszam na dzisiejsze pierogi z borówkami i serem. Borówki, twaróg i cynamon tworzą bardzo udane, smaczne połączenie. Wiem, że lepienie pierogów jest dość pracochłonne, ale warto czasami poświęcić godzinkę na ich przygotowanie. Warto też przygotować powiększoną porcję pierogów i część z nich zamrozić. Jeśli chcielibyście zamrozić pierogi, to pamiętajcie, żeby przed ich zamrożeniem obgotować je przez minutkę lub dwie, następnie wyjąć na talerz i odczekać, aby całkowicie obeschły. Suche pierogi ułożyć na tackach owinąć folią spożywczą i zamrozić. Pierogi w dowolnej chwili wyjmujemy z zamrażalnika i wrzucamy na gotującą się wodę, bez wcześniejszego rozmrażania, gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Powiem szczerze, że zawsze przy okazji robienia pierogów mam plan zamrożenie części z nich, ale nigdy mi się to nie udaje, wszystkie znikają zaraz po ugotowaniu 🙂
📖 Przepis
Pierogi z borówkami i serem
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml gorącej wody (może trzeba będzie dodać troszkę więcej lub mniej)
- 1 małe jajko
- 1 szczypta soli
Składniki na farsz
- 250 g twarogu
- 1 żółtko
- 300 g borówek amerykańskich
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Dodatkowo
- śmietana do podania
- cukier trzcinowy
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę dodać sól, jajko i stopniowo dodawać gorącą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto, ja robię to przy pomocy robota kuchennego, wody dolewamy tyle, ile wchłonie mąka, ciasto zagniatać przez kilka minut, powinno być gładkie i dość miękkie.
- Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 20 - 30 minut, aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu
- Twaróg przełożyć do miseczki rozgnieść widelcem, jeśli ma duże grudki trzeba go przetrzeć /przecisnąć przez praskę.
- Do rozdrobnionego twarogu dodać żółtko i cukier całość wymieszać na koniec dodać borówki i jeszcze raz wymieszać, delikatnie aby nie zmasakrować borówek - w przypadku kiedy twaróg jest suchy można dodać łyżkę śmietany.
- W dużym szerokim garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
- Ciasto wałkujemy na cienki placek, przy pomocy szklanki lub maszynki do pierogów wykrawamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżkę farszu, zlepiamy pierogi, zlepione odkładamy na posypany mąka blat.
- Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu, wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Podajemy ze śmietaną i cukrem.
- Smacznego!
kocie-smaki napisał
cudowności!
Anna napisał
Dziękuję 🙂