• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 28 lip, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pierogi można przygotować chyba ze wszystkim, bo na słodko i na słono. Dziś spróbowałam zrobić pierogi z kurkami, szpinakiem i orzechami nerkowca, które można zastąpić kaszą gryczaną. Ser ricotta sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie są na diecie wegańskiej. Jakie wyszyły, powiem szczerze, że pierogi wyszły wspaniałe! Wszyscy, którzy lubią kurki, będą nimi zachwyceni. Połączenie kurek ze świeżym szpinakiem  jest bardzo smaczne a zioła, które zaproponowałam do przyprawienia farszu, wspaniale podkreślają smak grzybów. Oczywiście do przyprawienia pierogów można użyć  innego zestawu ziół może to być rozmaryn, który również świetnie pasuje do grzybów. Pierogi z kurkami chyba najlepiej smakują odgrzewane na patelni. Dzięki lekko przypieczonej skórce ciasta są delikatnie chrupiące i do tego wspaniały farsz. Rewelacyjna uczta, polecam!

pierogi z kurkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Pierogi z kurkami

Fantastyczne pierogi z aromatycznymi kurkami, gorąco polecam są pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 60
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 260 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania)
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 350 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego estragonu (siekanego)
  • 1 łyżka natki pietruszki (siekanej)
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 150 g namoczonych orzechów nerkowca (lub ugotowanej kaszy gryczanej 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka gałkki muszkatołowej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie farszu

  • Orzechy nerkowca namoczyć w ciepłej wodzie przez przynajmniej 5 godzin, następnie odcedzić i zmiksować w blenderze.
  • Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Grzyby oczyścić, osuszyć i pokroić w drobniutką kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć przez 2-3 minuty, następnie dodać grzyby, które smażymy mieszając od czasu do czasu, po około 5 minutach dodać szpinak, estragon i natkę pietruszki, całość smażyć do całkowitego odparowania płynu. Na koniec dodać czosnek po minucie zdjąć patelnię z ognia, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, przestudzić.
  • Kiedy farsz jest już chłodny dodajemy zmielone orzechy nerkowca lub ugotowaną kaszę, a w wersji dla pozostałych smakoszy można dodać ricottę, mieszamy i ewentualnie doprawiamy przyprawami.

Przygotowanie ciasta

  • Mąkę i sól dodać do miski (ja zagniatam ciasto przy pomocy miksera) dolać oliwę i gorącą wodę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
  • Z ciasta odcinać małe kawałki ciasta, rozwałkować na odpowiednią grubość, następnie wyciąć placuszki, można zrobić to przy pomocy szklanki lub maszynki do zlepiania pierogów. Na każdy placuszek położyć porcję farszu, zlepić brzegi, gotowe pierogi odkładać na podsypany mąką blat.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem ( olej zapobiegnie sklejaniu się pierogów podczas gotowania).
  • Kiedy woda zagotuje się można wkładać pierogi, pierogi gotujemy około 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, pierogi nie powinny gotować się zbyt ostro ponieważ mogą popękać i rozkleić się, przykręćcie ognień!
  • Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  • Pierogi podajemy gorące polane tłuszczem i cebulką lup posypane serem typu Parmezan oraz świeżymi ziołami, można podać również z sosem śmietanowo-serowym.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pierogi po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można przechować przez kilka dni w lodówce owinięta folią spożywczą, aby nie obsychały.
Pierogi można odgrzewać w wodzie, na parze lub odsmażyć na patelni 🙂
Do farszu można dodać serek ricotta (wersja dla wszystkich poza weganami) w ilości 150 g.
pierogi z kurkami
« Kurki w sosie mascarpone
Drożdżówki leśne »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →