Typowo wiosenna pizza, pizza z cukinią i szparagami. Pizza jest rewelacyjna, aromatyczna i bardzo smaczna. Po upieczeniu koniecznie posypcie pizzę rukolą i skropcie octem balsamicznym, będzie obłędna! Do ciasta dodałam suszone oregano, dzięki temu ciasto jest bardzo aromatyczne i smaczne. Z takiego ciasta można przygotować nie tylko spód do pizzy, ale i cieniutkie paluszki posypane grubą solą, które będą świetną przekąską do piwa. Ciasto na pizzę można przygotować w większej ilości włożyć do miski przykryć folią spożywczą i schować do lodówki, a następnie wykorzystać w ciągu 24 godzinach. Ciasto przed pieczeniem należy, wyjąc z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem. Smacznego!
📖 Przepis
Pizza z cukinią i szparagami
Pizza na cienkim cieście z dodatkiem cukinii, rukoli i zielonych szparagów.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 280 g mąki pszennej
- 140 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suszonego oregano
Dodatki do pizzy
- 8 sztuk zielonych szparagów
- 1 kulka mozzarell
- 100 g żółtego sera
- 15 cm zielonej cukinii
- 1 garść rukoli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 200 ml sosu pomidorowego (lub więcej jeśli lubicie polać pizzę)
- 1 mała cebula
- ocet balsamiczny (do polania po upieczeniu)
🔪 Instrukcje
- Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na chwilkę, kiedy powstanie pianka na powierzchni można dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto, powinno być miękkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 45 minut.
- Piekarnik nagrzać od temperatury 250 st C.
- Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, a następnie pokroić na 4 cm kawałki.
- Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na cienkie placki o średnicy około 32 cm, placki przełożyć na blaszkę podsypaną mąką.
- Doprawiony sos pomidorowy rozsmarować na spodzie, posypać żółtym serem i kawałkami mozzarelli, następnie rozłożyć szparagi i plasterki cukinii oraz cebulę. Po wierzchu posypać solą i pieprzem, roztartym oregano.
- Wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 6 minut lub do momentu zarumienienia się brzegów ciasta.
- Wyjąć z pieca posypać rukolą, skropić octem balsamicznym, pokroić na trójkąty.
- Smacznego!
Comments
No Comments