Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zapiekanki i pizze

Pizza z cukinią i szparagami

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 21 cze, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Typowo wiosenna pizza, pizza z cukinią i szparagami. Pizza jest rewelacyjna, aromatyczna i bardzo smaczna. Po upieczeniu koniecznie posypcie pizzę rukolą i skropcie octem balsamicznym, będzie obłędna! Do ciasta dodałam suszone oregano, dzięki temu ciasto jest bardzo aromatyczne i smaczne. Z takiego ciasta można przygotować nie tylko spód do pizzy, ale i cieniutkie paluszki posypane grubą solą, które będą świetną przekąską do piwa. Ciasto na pizzę można przygotować w większej ilości włożyć do miski przykryć folią spożywczą i schować do lodówki, a następnie wykorzystać w ciągu 24 godzinach. Ciasto przed pieczeniem należy, wyjąc z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem. Smacznego!

📖 Przepis

pizza z cukinia i szparagami
Print Pin
5 z 2 głosów

Pizza z cukinią i szparagami

Pizza na cienkim cieście z dodatkiem cukinii, rukoli i zielonych szparagów.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 6
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 6 minuty minuty
Całkowity czas 21 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 140 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonego oregano

Dodatki do pizzy

  • 8 sztuk zielonych szparagów
  • 1 kulka mozzarell
  • 100 g żółtego sera
  • 15 cm zielonej cukinii
  • 1 garść rukoli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 ml sosu pomidorowego (lub więcej jeśli lubicie polać pizzę)
  • 1 mała cebula
  • ocet balsamiczny (do polania po upieczeniu)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, odstawić na chwilkę, kiedy powstanie pianka na powierzchni można dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie ciasto, powinno być miękkie i elastyczne.
  • Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 45 minut.
  • Piekarnik nagrzać od temperatury 250 st C.
  • Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, a następnie pokroić na 4 cm kawałki.
  • Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na cienkie placki o średnicy około 32 cm, placki przełożyć na blaszkę podsypaną mąką.
  • Doprawiony sos pomidorowy rozsmarować na spodzie, posypać żółtym serem i kawałkami mozzarelli, następnie rozłożyć szparagi i plasterki cukinii oraz cebulę. Po wierzchu posypać solą i pieprzem, roztartym oregano.
  • Wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 6 minut lub do momentu zarumienienia się brzegów ciasta.
  • Wyjąć z pieca posypać rukolą, skropić octem balsamicznym, pokroić na trójkąty.
  • Smacznego!
pizza z cukinia i szparagami

Więcej Przepisy na zapiekanki i pizze

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • zapiekanka z kurkami
    Zapiekanka z kurkami
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
    Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.