Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie i pewnie zapytacie, czy dietetyczne? Raczej nie, ale myślę, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo. Ciasto na placki przygotujecie w kilka minut, a smażenie na dwóch czy trzech patelniach, to też tylko chwilka.
🥘 Składniki
- 1 kg obranych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 średnie jajko
- 5 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka świeżego tymianku lub inne ulubione zioła
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, a następie dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, na gorący, dobrze rozgrzany nakładać porcję ciasta, wielkość dowolna, ja daję kopiastą łyżkę ciasta i dość cienko ją rozprowadzam, tworząc cienki placuszek.
- Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch strom do uzyskania złotego koloru.
- Po usmażeniu wyjmujemy na papier do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące!
- Smacznego!
🥣 Z czym podać
Placki ziemniaczane można podawać z przeróżnymi dodatkami, na przykład z sosem grzybowym, gulaszem, kwaśną lub słodka śmietaną, cukrem czy dżemem. Trzeba pamiętać, że chcąc podać placki ze słodkimi dodatkami należy pominąć w przepisie czosnek i cebulę. W naszym domu królują placki z dużą ilością czosnku, mnóstwem ziół, a najlepsze są cieniutkie, mocno przypieczone i chrupiąc!
📖 Przepis
Placki ziemniaczane
Klasyczne placki ziemniaczane!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 kg obranych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 średnie jajko
- 5 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka świeżego tymianku lub inne ulubione zioła
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tartce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, a następie dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, na gorący, dobrze rozgrzany nakładać porcję ciasta, wielkość dowolna, ja daję kopiastą łyżkę ciasta i dość cienko ją rozprowadzam, tworząc cienki placuszek.
- Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch strom do uzyskania złotego koloru.
- Po usmażeniu wyjmujemy na papier do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące!
- Smacznego!
📋 Notatki
Placki, które będą podawane na słodko, pomińcie czosnek i cebulę.
Zofia Polkowska napisał
Mogę jeść codziennie.Uwielbiam
Anna napisał
Pyszne i chrupiące... ja też je bardzo lubię 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
Witaj w klubie 🙂
Jerzy Wysocki napisał
moje ulubione
Sprawdzona Kuchnia napisał
Zajadamy się 🙂
RobeRt Zerkowski napisał
Placki, placuszki, ziemniaczanki MNIAM !
JUSTYNA napisał
Mniammm 🙂 u mnie gościły w minionym tygodniu na kolację...a co mogę dodać,to najlepsze chyba są z młodych ziemniaczków!
Anna napisał
Placki ziemniaczane dobre ze wszystkim i o każdej porze! oczywiście zgadzam się, że najlepsze z młodych ziemniaków:)