Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Naleśniki i placki

Placuszki z cukinii

Aktualizacja: 7 cze, 2020 · Opublikowany: 20 cze, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Placuszki z cukinii z dodatkiem sera koziego jak dla nas, to hit! Jest to bardzo dobre aromatyczne i lekkie danie. Placuszki można podać tylko z dodatkiem jogurtu jako przekąskę lub podać je jako danie główne. Delikatniejsze niż placki ziemniaczane i o wiele bardziej aromatyczne, a to dzięki dodatkowi sera koziego, który ma tutaj wielkie znaczenie. Placuszki fantastycznie smakują z jogurtem i świeżymi ziołami, surówkami lub sosem kurkowym. Dziś podałam je z dipem jogurtowo-miętowym. Zapraszam częstujecie się, jest to bardzo prosty przepis, a przygotowanie ich z pewnością nie sprawi Wam trudności. Smacznego!

placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 350 g cukinii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnie jajko
  • 100 g sera koziego półtwardego
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej opcjonalnie
  • oregano do smaku

Składniki na dip

  • 100 ml jogurtu naturalnego gęsty typu greckiego
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny i odrobina startej skórki
  • kilka listków świeżej mięty

🔪 Instrukcje

  • Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po chwili mocno odcisnąć w dłoniach skok.
  • Ser zetrzeć na tarce dodać wraz z jajkiem, mąką, bułką tartą i przyprawami do cukinii, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia.
  • Smażyć tak, jak placki ziemniaczane, na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
  • Jogurt wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, solą i posiekaną miętą. Placuszki podajemy ciepłe!

📖 Przepis

placuszki z cukinii
Print Pin
5 z 2 głosów

Placuszki z cukinii

Wspaniałe placuszki z cukinii z kozim serem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 350 g cukinii
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnie jajko
  • 100 g sera koziego (półtwardego)
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
  • oregano (do smaku)

Składniki na dip

  • 100 ml jogurtu naturalnego (gęsty typu greckiego)
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny (i odrobina startej skórki)
  • kilka listków świeżej mięty
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po chwili mocno odcisnąć w dłoniach skok.
  • Ser zetrzeć na tarce dodać wraz z jajkiem, mąką, bułką tartą i przyprawami do cukinii, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia.
  • Smażyć tak, jak placki ziemniaczane, na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
  • Jogurt wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, solą i posiekaną miętą. Placuszki podajemy ciepłe!
  • Smacznego!
  • placuszki z cukinii
  • placuszki z cukinii

Więcej Przepisy na naleśniki i placki

  • Pancakes domowej roboty
    Domowe puszyste pancakes
  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • nalesniki szpinakowe weganskie
    Naleśniki szpinakowe wegańskie
  • nalesniki pomaranczowe
    Naleśniki pomarańczowe

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. aniab napisał

    01 sierpnia, 2021 at 4:00 pm

    5 gwiazdek
    Wyszły świetnie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 sierpnia, 2021 at 4:31 pm

      Wspaniale, dziękuję za wiadomość. 🙂

      Odpowiedz
  2. omlet napisał

    10 grudnia, 2013 at 10:06 pm

    Wyglądają przepięknie. Muszą być cudowne w smaku: )

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2013 at 11:12 pm

      Bardzo, bardzo dobre! pełne smaku i aromatu, aż zatęskniłam za nimi 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.