Dziś zdradzam Wam przepis na pulpety i to najlepsze na świecie! Zupełnie inne od zapewne dobrze Wam znanych pulpetów w sosie pieczeniowym. Ta inspiracja pochodzi z fantastycznej kuchni włoskiej. Moje dzieci wprost przepadają za nimi, a jest w nich sporo niespodzianek. Znajdziecie tam orzechy, aromatyczną skórkę z cytryny, serek ricotta, parmezan i dużo aromatycznych ziół.
Najlepiej smakują zatopione w wyśmienitym sosie pomidorowo-winnym, który zawsze przygotowuję w większej ilości. Sos jest tak pyszny, że wystarczy do niego chrupiąca bagietka. Do przygotowania pulpetów można użyć każdego rodzaju mięsa. Najważniejsze jest to, żeby mięso było bardzo dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła, musicie dbać o siebie, więc sprawdzajcie to co jecie. Gorąco polecam i życzę smacznego!
📖 Przepis
Pulpety
🥘 Składniki
Składnik na pulpety
- 350 g mięsa mielonego (dobrej jakości, ja użyłam mięso z królika i szynki)
- 25 g orzechów laskowych (posiekanych)
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane na drobne kawałeczki
- otarta skórka z 1 cytryny
- 40 g parmezanu startego na tartce o drobnych oczkach
- 150 g serka ricotta
- 1 łyżeczka kminku - mielonego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 duży pęczek natki pietruszki posiekany
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 40 g tartej bułki
Składnik na sos
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 100 ml czerwonego wina
- woda (jeśli sos za bardzo zgęstnieje)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- oliwa do smażenia
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę przesmażyć do miękkości. Dodać orzechy i czosnek, smażyć jeszcze chwilkę, a następnie zestawić z ognia, pozostawić do przestygnięcia. Mielone mięso umieścić w misce.
- Następnie dodać skórkę z cytryny, ser parmezan i ricottę, kminek, oregano, bazylię, połowę posiekanej natki pietruszki, bułkę tartą, sól i pieprz.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem. Idealnie byłoby, żeby odstawić tak przygotowane mięso na całą noc, choć godzina lub dwie w lodówce również wystarczą. Z mięsa ulepić maleńkie pulpeciki wielkości orzecha wołoskiego.
- Pulpety smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wyjąć na talerz, przykryć folią aluminiową.
- Do rondla wlać wino, gotować do zredukowania go o połowę. Następnie dodać pomidory z puszki, cukier, pieprz, sól, bazylię, oregano, gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać pulpety, zmniejszyć ogień, całość dusić jeszcze przez 10 minut.
- Podawać ciepłe.
- Smacznego!
Comments
No Comments