Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dania mięsne

Pulpety

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 6 gru, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś zdradzam Wam przepis na pulpety i to najlepsze na świecie! Zupełnie inne od zapewne dobrze Wam znanych pulpetów w sosie pieczeniowym. Ta inspiracja pochodzi z fantastycznej kuchni włoskiej. Moje dzieci wprost przepadają za nimi, a jest w nich sporo niespodzianek. Znajdziecie tam orzechy, aromatyczną skórkę z cytryny, serek ricotta, parmezan i dużo aromatycznych ziół.

Najlepiej smakują zatopione w wyśmienitym sosie pomidorowo-winnym, który zawsze przygotowuję w większej ilości. Sos jest tak pyszny, że wystarczy do niego chrupiąca bagietka. Do przygotowania pulpetów można użyć każdego rodzaju mięsa. Najważniejsze jest to, żeby mięso było bardzo dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła, musicie dbać o siebie, więc sprawdzajcie to co jecie. Gorąco polecam i życzę smacznego!

pulpety w rondlu w sosie, posypane pietruszka
Pulpety

📖 Przepis

pulpety
Print Pin
5 z 2 głosów

Pulpety

Pyszne pulpety w aromatycznym sosie.
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składnik na pulpety

  • 350 g mięsa mielonego (dobrej jakości, ja użyłam mięso z królika i szynki)
  • 25 g orzechów laskowych (posiekanych)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane na drobne kawałeczki
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 40 g parmezanu startego na tartce o drobnych oczkach
  • 150 g serka ricotta
  • 1 łyżeczka kminku - mielonego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 duży pęczek natki pietruszki posiekany
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 40 g tartej bułki

Składnik na sos

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 100 ml czerwonego wina
  • woda (jeśli sos za bardzo zgęstnieje)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • oliwa do smażenia
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę przesmażyć do miękkości. Dodać orzechy i czosnek, smażyć jeszcze chwilkę, a następnie zestawić z ognia, pozostawić do przestygnięcia. Mielone mięso umieścić w misce.
  • Następnie dodać skórkę z cytryny, ser parmezan i ricottę, kminek, oregano, bazylię, połowę posiekanej natki pietruszki, bułkę tartą, sól i pieprz.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem. Idealnie byłoby, żeby odstawić tak przygotowane mięso na całą noc, choć godzina lub dwie w lodówce również wystarczą. Z mięsa ulepić maleńkie pulpeciki wielkości orzecha wołoskiego.
  • Pulpety smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wyjąć na talerz, przykryć folią aluminiową.
  • Do rondla wlać wino, gotować do zredukowania go o połowę. Następnie dodać pomidory z puszki, cukier, pieprz, sól, bazylię, oregano, gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać pulpety, zmniejszyć ogień, całość dusić jeszcze przez 10 minut.
  • Podawać ciepłe.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pulpety najlepiej smakują ze świeżym domowym pieczywem, ale można podać do nich ryż lub pieczone ziemniaki.
  • pulpety
  • pulpety
Pulpety
pulpety na talerzu w sosie pomidorowym
Pulpety

Więcej Przepisy na dania mięsne

  • Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
    Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
  • pasztet z krolika
    Pasztet z królika
  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • kurczak w sosie orzechowym
    Kurczak w sosie orzechowym

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.