Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Pulpety wegetariańskie

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 3 mar, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dawno, dawno temu, kiedy byłam mięsożercą, miałam swoją ulubioną potrawę. Były to pulpety w stylu włoskim, które dziś prezentuję w wersji wegetariańskiej i bezglutenowej. Pulpety wegetariańskie przygotowane są na bazie brązowego ryżu, pieczarek i prażonych orzechów. Niezbędnymi dodatkami są w tym przepisie są takie składnik jak. Skórka z cytryny, kumin, czosnek i kilka innych aromatycznych składników. Ryż do tej potrawy powinien być bardzo dobrze ugotowany. Niestety ryż jędrny lub niedogotowany nie będzie się kleił, a pulpety będą się rozpadać. Zamiast brązowego ryżu można użyć ryżu białego albo kaszy jęczmiennej lub jaglanej.

Do pulpetów proponuję podać sos orzechowo-miodowy odrobina tego sosu wystarczy, żeby podkreślić ich cudowny smak. Drugim sosem, który możecie przygotować, jest sos pomidorowo-winny wskazówki jak przygotować sos znajdziecie w przepisie na pulpety - najlepsze, choć szczerze mówiąc, teraz to pulpety wegetariańskie są najlepsze 🙂

📖 Przepis

pulpety wegetarianskie
Print Pin
5 z 2 głosów

Pulpety wegetariańskie

Pyszne pulpeciki 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 20
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g ciemnego ryżu
  • ½ średniej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • oliwa do smażenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnie jajko
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól (do smaku)
  • 2 łyżki drożdży odżywczych (opcjonalnie)
  • 40 g orzechów laskowych ( mogą być również włoskie + dodatkowo do obtoczenia pulpetów ¼ szklanki)
  • 2 łyżki tartej bułki (w wersji bezglutenowej tartą bułkę można zastąpić mąką ziemniaczaną lub mąką z tapioki)

Składniki na sos

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka zielonej natki kolendry lub pietruszki
  • 6 łyżek wody
  • odrobina skórki z cytryny i sok do smaku
  • suszone płatki chilli - opcjonalnie

Dodatkowo

  • 2 łyżki nasion mielonego słonecznika ( lub 2 łyżki tartej bułki)
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ryż ugotować i odcedzić, ryż powinien być bardzo dobrze ugotowany można go rozgotować.
  • Cebulę i pieczarki posiekać w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie drobno posiekać, odsypać ¼ szklanki i odłożyć na bok.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na początek podsmażyć pieczarki do chwili zarumienienia i odparowania wody, którą puszczą pieczarki, następnie dodać posiekaną cebulę, marchew z tymiankiem i kuminem smażyć do zmięknięcia warzyw na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek po 30 sekundach zdjąć patelnię z ognia odrobinę przestudzić.
  • Ryż przełożyć od miski, dodać startą skórkę z cytryny, orzechy, warzywa z patelni, jajko, pastę tahini, sos sojowy, suche płatki drożdżowe i pozostałe przyprawy, całoś wymieszać najlepiej ręką, dość mocno rozgniatając masę na koniec dodać mąkę lub tatą bułkę i ponownie wymieszać.
  • Pozostałą cześć orzechów wsypać do głębokiego talerza dodać do niego 2 łyżki mielonego słonecznika lub 2 łyżki tartej bułki, wymieszać.
  • Z masy nabierać łyżką porcję masy, formować pulpety wielkości dużych orzechów włoskich, każdą kulkę obtoczyć w panierce, gotowe układać na desce do krojenia lub blacie.
  • Na patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety smażyć z każdej strony do zarumienienia się.

Sos

  • Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce. Po usmażeniu pulpety wyjmujemy na talerze, podajemy ciepłe z przygotowanym sosem i ulubioną surówką.
  • Smacznego!
pulpety wegetarianskie
pulpety wegetarianskie

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.