Dawno, dawno temu, kiedy byłam mięsożercą, miałam swoją ulubioną potrawę. Były to pulpety w stylu włoskim, które dziś prezentuję w wersji wegetariańskiej i bezglutenowej. Pulpety wegetariańskie przygotowane są na bazie brązowego ryżu, pieczarek i prażonych orzechów. Niezbędnymi dodatkami są w tym przepisie są takie składnik jak. Skórka z cytryny, kumin, czosnek i kilka innych aromatycznych składników. Ryż do tej potrawy powinien być bardzo dobrze ugotowany. Niestety ryż jędrny lub niedogotowany nie będzie się kleił, a pulpety będą się rozpadać. Zamiast brązowego ryżu można użyć ryżu białego albo kaszy jęczmiennej lub jaglanej.
Do pulpetów proponuję podać sos orzechowo-miodowy odrobina tego sosu wystarczy, żeby podkreślić ich cudowny smak. Drugim sosem, który możecie przygotować, jest sos pomidorowo-winny wskazówki jak przygotować sos znajdziecie w przepisie na pulpety - najlepsze, choć szczerze mówiąc, teraz to pulpety wegetariańskie są najlepsze 🙂
📖 Przepis
Pulpety wegetariańskie
🥘 Składniki
- 100 g ciemnego ryżu
- ½ średniej cebuli
- 1 mała marchewka
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka pasty tahini
- 4 łyżki sosu sojowego
- oliwa do smażenia
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnie jajko
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- sól (do smaku)
- 2 łyżki drożdży odżywczych (opcjonalnie)
- 40 g orzechów laskowych ( mogą być również włoskie + dodatkowo do obtoczenia pulpetów ¼ szklanki)
- 2 łyżki tartej bułki (w wersji bezglutenowej tartą bułkę można zastąpić mąką ziemniaczaną lub mąką z tapioki)
Składniki na sos
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka zielonej natki kolendry lub pietruszki
- 6 łyżek wody
- odrobina skórki z cytryny i sok do smaku
- suszone płatki chilli - opcjonalnie
Dodatkowo
- 2 łyżki nasion mielonego słonecznika ( lub 2 łyżki tartej bułki)
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Ryż ugotować i odcedzić, ryż powinien być bardzo dobrze ugotowany można go rozgotować.
- Cebulę i pieczarki posiekać w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie drobno posiekać, odsypać ¼ szklanki i odłożyć na bok.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na początek podsmażyć pieczarki do chwili zarumienienia i odparowania wody, którą puszczą pieczarki, następnie dodać posiekaną cebulę, marchew z tymiankiem i kuminem smażyć do zmięknięcia warzyw na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek po 30 sekundach zdjąć patelnię z ognia odrobinę przestudzić.
- Ryż przełożyć od miski, dodać startą skórkę z cytryny, orzechy, warzywa z patelni, jajko, pastę tahini, sos sojowy, suche płatki drożdżowe i pozostałe przyprawy, całoś wymieszać najlepiej ręką, dość mocno rozgniatając masę na koniec dodać mąkę lub tatą bułkę i ponownie wymieszać.
- Pozostałą cześć orzechów wsypać do głębokiego talerza dodać do niego 2 łyżki mielonego słonecznika lub 2 łyżki tartej bułki, wymieszać.
- Z masy nabierać łyżką porcję masy, formować pulpety wielkości dużych orzechów włoskich, każdą kulkę obtoczyć w panierce, gotowe układać na desce do krojenia lub blacie.
- Na patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety smażyć z każdej strony do zarumienienia się.
Sos
- Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce. Po usmażeniu pulpety wyjmujemy na talerze, podajemy ciepłe z przygotowanym sosem i ulubioną surówką.
- Smacznego!
Comments
No Comments