Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Puszyste bułeczki

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 17 sty, 2013 · przez Anna · 15 komentarzy

Skocz do przepisu

Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na zjedzeniu jednej 😉 Przygotowanie ich jest bardzo łatwe i poradzi sobie z nimi nawet początkujący piekarz. Jest to idealny przepis dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami. Ciasto pięknie się formuje, można przygotować z nich okrągłe klasyczne bułeczki lub jeśli nie macie czasu lub cierpliwości można przygotować je w innej formie. Na przykład można z ciasta uformować wałek, a następnie pociąć go na równe kawałki. W ten sposób w błyskawicznym tempie przygotujecie 12 sztuk. Bułeczki wspaniale smakują z dżemem, serem, miodem, a i z samym masłem są wyśmienite.  Wypróbujcie koniecznie!

📖 Przepis

puszyste buleczki
Print Pin
5 z 2 głosów

Puszyste bułeczki

Puszyste, bardzo smaczne bułeczki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 280 ml mleka
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 450 g mąki pszennej (typ 550 lub 500 + do posypania bułek)
  • 2 łyżeczki soli (morskiej)
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto (ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba lub zrobić to ręcznie).
  • Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Następnie ciasto podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki. Uformowane bułki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki można ponacinać ostrym nożem, posypać mąką, a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C, piec 20 minut. Studzić na kratce.
  • Smacznego!
puszyste buleczki
puszyste buleczki

Przepis znalazłam tutaj

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Norman napisał

    18 października, 2022 at 11:22 am

    Nie za bardzo mi wyrosło ciasto. Tak miało być czy coś zepsułem ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 października, 2022 at 12:21 pm

      Ciasto po wyrobieniu i odstawieniu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość. Czasami, jeśli jest niższa temperatura otoczenia, to może to trwać dłużej niż podałam w przepisie, ale powinny podwoić swoją objętość. Jeśli ciasto w ogóle nie wyrosło, a stało dłuższy czas, to może wina starych nieaktywnych drożdży. Czy bułki, po uformowaniu, a przed wstawieniem do piekarnika urosły, bo powinny nieco napuszyć się, a po wstawieniu do gorącego piekarnika jeszcze odrobinę rosną?

      Odpowiedz
  2. Izabela napisał

    09 kwietnia, 2020 at 12:06 pm

    Najlepszy przepis na bułeczki.Wyszły przepyszne, taki smak z dzieciństwa 😉 Dziękuję!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 kwietnia, 2020 at 9:42 pm

      Bardzo proszę 🙂 Zapraszam na inne przepisy mam nadzieję, że one też będą smakowały! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. Zosia Jasinska napisał

    09 stycznia, 2020 at 5:42 pm

    Czy bułeczki wyjdą jak mleko zastąpię woda ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 stycznia, 2020 at 9:07 pm

      Tak, wyjdą 🙂

      Odpowiedz
  4. Teresa napisał

    31 grudnia, 2019 at 8:55 pm

    Wszystkim zainteresowanym : jeśli nie macie b. ostrego noża do nacinania bułeczek /a ostry musi być / polecam sprawdzony sposób : żyletka 😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 grudnia, 2019 at 10:00 pm

      To świetny sposób, żyletka to niezawodny sposób 🙂

      Odpowiedz
  5. Ola napisał

    07 października, 2014 at 12:53 pm

    znalazłam u Ciebie dwa fantastyczne przepisy na bułeczki ten i "bułki pszenne" 🙂 i stąd moje pytanie, czy różnią się te bułeczki po upieczeniu? smakiem? miękkością? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 października, 2014 at 3:04 pm

      Puszyste bułeczki i bułki pszenne są podobne w smaku, jednak różnią się odrobinę miękkością, bułki pszenne są bardziej miękkie i puszyste od tych pierwszych. Sposób "wykończenia" bułek również nadaje mi odmiennego smaku, czyli bułeczki pszenne "pomalowane" jajkiem i posypane ziarenkami są ( jak dla mnie ) lepsze 🙂 Zapraszam do wypróbowania i innych przepisów na bułki... nie ma to jak domowa bułeczka:))) pozdrawiam

      Odpowiedz
  6. ladylaurabloq napisał

    23 maja, 2013 at 10:14 am

    Zakochałam się w tych bułeczkach,mniam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 maja, 2013 at 10:55 am

      Ja też je uwielbiam, mają jedna wadę, w przedziwny sposób znikają i to błyskawicznie:)

      Odpowiedz
  7. kuchenny bałagan napisał

    17 stycznia, 2013 at 8:25 pm

    bardzo zgrabne 🙂

    Odpowiedz
  8. szalonapatelnia napisał

    17 stycznia, 2013 at 10:28 am

    Śliczne bułeczki. Jestem fanką domowych bułeczek i chlebów, więc na pewno wypróbuję i ten przepis:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 stycznia, 2013 at 2:11 pm

      Wypróbuj koniecznie! są pyszne:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.