Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na zjedzeniu jednej 😉 Przygotowanie ich jest bardzo łatwe i poradzi sobie z nimi nawet początkujący piekarz. Jest to idealny przepis dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami. Ciasto pięknie się formuje, można przygotować z nich okrągłe klasyczne bułeczki lub jeśli nie macie czasu lub cierpliwości można przygotować je w innej formie. Na przykład można z ciasta uformować wałek, a następnie pociąć go na równe kawałki. W ten sposób w błyskawicznym tempie przygotujecie 12 sztuk. Bułeczki wspaniale smakują z dżemem, serem, miodem, a i z samym masłem są wyśmienite. Wypróbujcie koniecznie!
📖 Przepis
Puszyste bułeczki
🥘 Składniki
- 280 ml mleka
- 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
- 450 g mąki pszennej (typ 550 lub 500 + do posypania bułek)
- 2 łyżeczki soli (morskiej)
- 1 łyżka cukru
- 50 g masła
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto (ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba lub zrobić to ręcznie).
- Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Następnie ciasto podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki. Uformowane bułki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki można ponacinać ostrym nożem, posypać mąką, a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, około 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C, piec 20 minut. Studzić na kratce.
- Smacznego!
Przepis znalazłam tutaj
Norman napisał
Nie za bardzo mi wyrosło ciasto. Tak miało być czy coś zepsułem ?
Anna napisał
Ciasto po wyrobieniu i odstawieniu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość. Czasami, jeśli jest niższa temperatura otoczenia, to może to trwać dłużej niż podałam w przepisie, ale powinny podwoić swoją objętość. Jeśli ciasto w ogóle nie wyrosło, a stało dłuższy czas, to może wina starych nieaktywnych drożdży. Czy bułki, po uformowaniu, a przed wstawieniem do piekarnika urosły, bo powinny nieco napuszyć się, a po wstawieniu do gorącego piekarnika jeszcze odrobinę rosną?
Izabela napisał
Najlepszy przepis na bułeczki.Wyszły przepyszne, taki smak z dzieciństwa 😉 Dziękuję!
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Zapraszam na inne przepisy mam nadzieję, że one też będą smakowały! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zosia Jasinska napisał
Czy bułeczki wyjdą jak mleko zastąpię woda ?
Anna napisał
Tak, wyjdą 🙂
Teresa napisał
Wszystkim zainteresowanym : jeśli nie macie b. ostrego noża do nacinania bułeczek /a ostry musi być / polecam sprawdzony sposób : żyletka 😊
Anna napisał
To świetny sposób, żyletka to niezawodny sposób 🙂
Ola napisał
znalazłam u Ciebie dwa fantastyczne przepisy na bułeczki ten i "bułki pszenne" 🙂 i stąd moje pytanie, czy różnią się te bułeczki po upieczeniu? smakiem? miękkością? 🙂
Anna napisał
Puszyste bułeczki i bułki pszenne są podobne w smaku, jednak różnią się odrobinę miękkością, bułki pszenne są bardziej miękkie i puszyste od tych pierwszych. Sposób "wykończenia" bułek również nadaje mi odmiennego smaku, czyli bułeczki pszenne "pomalowane" jajkiem i posypane ziarenkami są ( jak dla mnie ) lepsze 🙂 Zapraszam do wypróbowania i innych przepisów na bułki... nie ma to jak domowa bułeczka:))) pozdrawiam
ladylaurabloq napisał
Zakochałam się w tych bułeczkach,mniam.
Anna napisał
Ja też je uwielbiam, mają jedna wadę, w przedziwny sposób znikają i to błyskawicznie:)
kuchenny bałagan napisał
bardzo zgrabne 🙂
szalonapatelnia napisał
Śliczne bułeczki. Jestem fanką domowych bułeczek i chlebów, więc na pewno wypróbuję i ten przepis:)
Anna napisał
Wypróbuj koniecznie! są pyszne:) Pozdrawiam Ania