Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Rolada z łososia

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 2 maj, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Fantastyczna rolada z łososia nadziewana ryżem z dodatkiem miękkiego koziego sera i suszonych pomidorów. Proste danie, które z powodzeniem możecie przygotować na najbardziej wykwintne przyjęcie lub, po prostu na wtorkowy, czy poniedziałkowy obiad. W zeszłym roku podałam roladę na przyjęciu komunijnym i muszę powiedzieć, że goście byli zachwyceni. Roladę koniecznie należy związać, aby się nie rozsypała, można zrobić, to zwykłym bawełnianym sznurkiem, tasiemkami silikonowymi lub sznurkiem papierowym. Można roladę owinąć cienkimi, chudymi plastrami boczku wędzonego i dopiero, wtedy    całość związać sznurkiem. Roladki owinięte właśnie boczkiem, to przysmak kuchni włoskiej i tam zaczerpnęłam inspiracji. Koniecznie spróbujcie, proste, a jednocześnie wykwintne danie podane z pysznymi brokułami w maśle...pyszności.

rolada z lososia
Rolada z łososia

📖 Przepis

rolada z lososia
Print Pin
5 z 1 głosu

Rolada z łososia

Fantastyczna rolada idealna na każdy posiłek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ryby i owoce morza
Porcji 2
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 470 g filetu z łososia
  • 40 g ryżu "kolorowego" (waga przed ugotowaniem)
  • 1 szczypta kurkumy
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 50 g miękkiego sera koziego
  • 4 połówki suszonych pomidorów

Sos

  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić w najgrubszym miejscu fileta ( poziomo ) tak aby powstała "kieszonka" pamiętajcie, aby nie przecinać do końca. Posypać solą i pieprzem, natrzeć skórką z cytryny, tak przygotowany filet można zostawić szczelnie owinięty na noc w lodówce lub przyrządzić od razu.
  • Ryż ugotować do miękkości z odrobiną kurkumy i soli, odcedzić.
  • W miseczce wymieszać miód z musztardą. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
  • Ryż doprawić dobrze solą i pierzem, dodać ser kozi i garść posiekanej kolendry, dokładnie wymieszać. Rozłożyć filet łososia na środek położyć nadzienie ryżowe, mocno ugniatając ( ryż ładnie się klei ) teraz zawinąć jeden brzeg łososia, na wierzchu położyć połówki suszonych pomidorów a następnie przykryć drugim płatem ryby, ciasno zwinąć. Pod spód podłożyć 2 lub 3 sznurki równomiernie rozmieszczone, zawiązać je na górze.
  • Roladę przełożyć do żaroodpornego naczynia, delikatnie przykryć folią aluminiową ( niezbyt szczelnie ) wstawić do piekarnika.
  • Piec przez 20-25 minut, po tym czasie zdjąć folię i posmarować roladę częścią sosu i dopiec jeszcze 5-7 minut. Podawać na gorąco z odrobią sosu.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Proporcje są na maleńką porcję:)
rolada z lososia
Rolada z łososia
rolada z lososia
Rolada z łososia

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    01 kwietnia, 2014 at 7:02 am

    Super!!!Ta rolada jest zrobiona z jednej polowki lososia?Czyli po upieczeniu kroimy na porcje i podajemy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 kwietnia, 2014 at 12:06 pm

      Dziękuję:) Rolada jest dla kilku osób, więc kroimy na centymetrowe krążki... polecam, rolada jest bardzo smaczna!!!

      Odpowiedz
  2. Pomysł na obiad napisał

    07 maja, 2013 at 10:14 am

    Łosoś pod kazda postacia jest wyjatkowy. Danie wyjatkowo bardzo dobrze sie prezentuje 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 maja, 2013 at 10:17 am

      Dziękuje i zapraszam do wyprôbowania innych przepisów z łososiem:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.