Fantastyczna rolada z łososia nadziewana ryżem z dodatkiem miękkiego koziego sera i suszonych pomidorów. Proste danie, które z powodzeniem możecie przygotować na najbardziej wykwintne przyjęcie lub, po prostu na wtorkowy, czy poniedziałkowy obiad. W zeszłym roku podałam roladę na przyjęciu komunijnym i muszę powiedzieć, że goście byli zachwyceni. Roladę koniecznie należy związać, aby się nie rozsypała, można zrobić, to zwykłym bawełnianym sznurkiem, tasiemkami silikonowymi lub sznurkiem papierowym. Można roladę owinąć cienkimi, chudymi plastrami boczku wędzonego i dopiero, wtedy całość związać sznurkiem. Roladki owinięte właśnie boczkiem, to przysmak kuchni włoskiej i tam zaczerpnęłam inspiracji. Koniecznie spróbujcie, proste, a jednocześnie wykwintne danie podane z pysznymi brokułami w maśle...pyszności.
📖 Przepis
Rolada z łososia
🥘 Składniki
- 470 g filetu z łososia
- 40 g ryżu "kolorowego" (waga przed ugotowaniem)
- 1 szczypta kurkumy
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 garść świeżej kolendry
- 50 g miękkiego sera koziego
- 4 połówki suszonych pomidorów
Sos
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki miodu
🔪 Instrukcje
- Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić w najgrubszym miejscu fileta ( poziomo ) tak aby powstała "kieszonka" pamiętajcie, aby nie przecinać do końca. Posypać solą i pieprzem, natrzeć skórką z cytryny, tak przygotowany filet można zostawić szczelnie owinięty na noc w lodówce lub przyrządzić od razu.
- Ryż ugotować do miękkości z odrobiną kurkumy i soli, odcedzić.
- W miseczce wymieszać miód z musztardą. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
- Ryż doprawić dobrze solą i pierzem, dodać ser kozi i garść posiekanej kolendry, dokładnie wymieszać. Rozłożyć filet łososia na środek położyć nadzienie ryżowe, mocno ugniatając ( ryż ładnie się klei ) teraz zawinąć jeden brzeg łososia, na wierzchu położyć połówki suszonych pomidorów a następnie przykryć drugim płatem ryby, ciasno zwinąć. Pod spód podłożyć 2 lub 3 sznurki równomiernie rozmieszczone, zawiązać je na górze.
- Roladę przełożyć do żaroodpornego naczynia, delikatnie przykryć folią aluminiową ( niezbyt szczelnie ) wstawić do piekarnika.
- Piec przez 20-25 minut, po tym czasie zdjąć folię i posmarować roladę częścią sosu i dopiec jeszcze 5-7 minut. Podawać na gorąco z odrobią sosu.
- Smacznego!
Magda napisał
Super!!!Ta rolada jest zrobiona z jednej polowki lososia?Czyli po upieczeniu kroimy na porcje i podajemy?
Anna napisał
Dziękuję:) Rolada jest dla kilku osób, więc kroimy na centymetrowe krążki... polecam, rolada jest bardzo smaczna!!!
Pomysł na obiad napisał
Łosoś pod kazda postacia jest wyjatkowy. Danie wyjatkowo bardzo dobrze sie prezentuje 🙂
Anna napisał
Dziękuje i zapraszam do wyprôbowania innych przepisów z łososiem:)