Sałatka jesienna z dodatkiem duszonej cebuli w czerwonym winie, suszonymi pomidorami, kozim serem i wędzonym łososiem. Sałatka na pewno przypadnie niejednemu do gustu. Ładnie wygląda, fenomenalnie smakuje i do tego jest zdrowa. Jako dodatek zastosowałam olej rzepakowy tłoczony na zimno, którego smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Niedawno mój znajomy odziedziczył ekologiczne gospodarstwo rolne po swoich dziadkach I postanowił wykorzystać w najlepszym celu. Zaczął tłoczyć oleje na zimno! Oleje tłoczone są z najlepszych i starannie wyselekcjonowanych nasion w naturalny sposób bez dodatku chemii.
Dostałam kilka buteleczek świeżego oleju w tym olej rzepakowy, który jest obłędny. Ma piękny intensywnie żółty kolor, pachnie wspaniale i ma bardzo przyjemy smak. Jeśli chodzi o smak to tutaj jest największe zaskoczenie, bo oleje kupowane w sklepach tego smaku wyśmienitego smaku nie mają! Olej rzepakowy od niedawna przeżywa swój renesans. Po latach złej sławy olej ten wspiął się na top listę i dziś zajmuje jedno z czołowych miejsc. W oleju rzepakowym znajdziemy kwas oleinowy, który zmniejsza zawartość złego cholesterolu LDL, witaminy A, E i K. Olej rzepakowy to źródło przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega 3 i Omega 6 w idealnej dla nas proporcji, czyli 2:1. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu należy, więc regularnie spożywać go w odpowiedniej ilości. Dzisiejszy przepis daje mam do tego okazję, smacznego!
📖 Przepis
Sałatka jesienna
🥘 Składniki
- 1 średnia cebula
- 100 ml czerwonego wina
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 sztuki pomidorów suszonych (najlepiej z oleju)
- kilka kaparów
- 50 g wędzonego łososia
- 50 g sera koziego (typu rolada)
- rukola
- roszponka
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- olej rzepakowy - tłoczony na zimno
🔪 Instrukcje
- Liście rukoli i roszponki umyć, pozostawić na sicie aby ociekły z wody. Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w piórka, włożyć ją do garnka.
- Zagotować wodę i zalać nią cebulę, pozostawić na 5 minut, następnie przecedzić. Do garnuszka wlać czerwone wino dodać cukier i cebulę, dusić pod przykryciem przez około 5 minut, wino należy zredukować o połowę. Cebulę wraz z sosem dokładnie wystudzić.
- Suszone pomidory pokroić w paski, ser w półksiężyce.
- Na półmisek wyłożyć rukolę i roszponkę, cebulę, ser, kapary i łososia, doprawić solą i pieprzem, polać sosem winnym, który został po duszeniu cebuli.
- Tuż przed podaniem polać całą sałatkę sporą ilością oleju rzepakowego.
- Smacznego!
Comments
No Comments