• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sałatki i surówki » Sałatka z cukinii, fasolki i bobu

Sałatka z cukinii, fasolki i bobu

Aktualizacja: 25 sie, 2020 · Opublikowany: 9 lip, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Bardzo dobra, sycąca sałatka z cukinii, fasolki i bobu to idealna propozycja na upały, to wystarczy na lekki obiad. Łatwa w przygotowaniu, choć jest mały haczyk, po ugotowaniu bób trzeba obrać ze skórki, sałatka będzie lepsza, ale możecie to pominąć. Koniecznie spróbujcie w sezonie letnim, kiedy wszystkie potrzebne warzywa są świeże!

kolorowa sałaka w białej misce
Print Pin
Bądź pierwszy!

Sałatka z cukinii, fasolki i bobu

Fantastyczna pożywna sałatka
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Sałatki
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg żółtej cukinii (najlepiej kiedy jest młoda)
  • 500 g zielonej cukinii
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 300 g młodego bobu
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 mała cytryna (sok z niej)
  • 1 garść bazylii
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C. Cukinie pokroić na ok. 5 cm części, a następnie pokroić je w słupki. Ułożyć je na dużą blachę, polać oliwą posypać solą, oregano i wszystko dobrze wymieszać dłońmi, tak aby wszystko pokryło się oliwą i przyprawami. Piec około 30 minut, do momentu kiedy cukinie zaczną się złocić na brzegach. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, ja proponuję aby fasolka była 'al dente' jest smaczniejsza, więc po uzyskaniu odpowiedniej jędrności należy ją odcedzić i wrzucić na 1 minutę do lodowatej wody, odcedzić.
  • Wszystkie warzywa umieścić w misce, zlać również całą oliwę z pieczenia cukinii. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Smacznego!
Salatka z cukinii, fasolki i bobu
Sałatka z cukinii, fasolki i bobu

« Dżem rabarbarowo truskawkowy z miętą
Jagodzianki klasyczne »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. sałatka napisał

    06 grudnia, 2013 at 12:35 am

    uwielbiamy sałatki, musze zrobic, bo mi wielkiego smaka narobiłas 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 grudnia, 2013 at 9:29 pm

      Sałatkę polecam! jest pyszna 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}