Macie ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale brak Wam czasu na przygotowywanie skomplikowanych przepisów? To nic nie szkodzi, bo mam dla Was fantastyczny przepis na wspaniałe serniczki. Serniczki mascarpone są rewelacyjne, bardzo delikatne o niebywale kremowej konsystencji. Waniliowa nuta wprawia w cudowny nastrój i pobudza apetyt na jeszcze i jeszcze i... Ich wielką zaletą oczywiście poza smakiem jest błyskawiczne wykonanie i prosty przepis! Każdy sobie z nim poradzi pamiętajcie tylko o tym, aby składniki na masę miały temperaturę pokojową. W kwestii pieczenia, to proszę nie przedłużajcie zbytnio czasu, to mogłoby wysuszyć serniczki. Koniecznie spróbujcie, zapraszam!
Serniczki mascarpone
🥘 Składniki
- 500 g mascarpone
- 60 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii
Dodatkowo
- truskawki
- masa krówkowa toffi można użyć gotowej z puszki
🔪 Instrukcje
- Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, około 5 minut
- Następnie dodać mascarpone, ekstrakt waniliowy i mąkę, zmiksować do połączenia się składników
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C
- Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotami, wypełnić je masą serową
- Na dno piekarnika wstawić naczynie wypełnione wodą
- Przygotowaną formę z serniczkami wstawić do piekarnika, piec 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki
- Upieczone serniczki wystudzić na kratce, a następnie schłodzić w lodówce
- Przed podaniem polać toffi, udekorować truskawkami lub innymi ulubionymi owocami
- Smacznego!
gin napisał
Wyglądają wspaniale i bardzo apetycznie 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 polecam!
lucja.serafin@gmail.com napisał
śliczne serniczki !! zdjęcia wspaniałe!!
Anna napisał
Dziękuję bardzo:) a serniczki poleca, proste i pyszne! Pozdrawiam Ania