Sernik, kolejna propozycja. Delikatny i kremowy z wyraźnym smakiem cytrynowym. Podałam go z sosem malinowym domowej roboty z dodatkiem wanilii, wyszło super. Sernik to jedno z łatwiejszych ciast, więc nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Oczywiście trzeba pamiętać, żeby wszystkie składnik były w temperaturze pokojowej, a sernik na pewno wyjdzie super. Przepis polecam dla zapracowanych, przygotujecie go w kilkanaście minut później tylko chwila pieczenia i gotowe, można rozkoszować się jego smakiem.
📖 Przepis
Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy na kruchym pysznym spodzie z dodatkowym sosem malinowym.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Na spód:
- opakowanie ciastek Digestive w czekoladzie
- 85 g masła
Na masę serową:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g mielonego twarogu (ja używam tłustego lub półtłustego)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru pudru
- 3 średnie jajka
- 35 g soku z cytryny lub limonki (ja dałam ½ dużej cytryny i skórka otarta z niej)
🔪 Instrukcje
- Ciastka dokładnie rozkruszyć i dodać roztopione masło, wymieszać. Dno tortownicy z odpinaną obręczą ( około 22 cm średnicy ) wyłożyć folią aluminiową, tak aby wychodziła poza nią, zapiąć obręcz i wywinąć nadmiar folii na zewnątrz formy. Wysypać przygotowane ciastka z masłem i delikatnie ubić je na dnie.
- Tortownicę wstawić do zamrażalnika lub lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Do miski miksera dodać jajka i cukier, zmiksować. Następnie dodać sery i dalej miksować na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Dodać mąkę, sok i skórkę z cytryny (limonki), całość wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
- Masę serową wylać na na wcześniej przygotowany spód z ciastek. Wstawić formę do większego naczynia z gorącą wodą, całość wsunąć do piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut, z opcją grzałki góra-dół.
- Jeśli po jakimś czasie wierzch sernika zacznie się przypiekać, przykryjcie go folią, wtedy się nie przypali.
- Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku jeszcze przez 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
- Proponuję podać z sosem malinowym.
- Smacznego!
📋 Notatki
Pamiętajcie o pokojowej temperaturze pokojowej składników. Sernik przechowujemy w lodówce szczelnie owinięty w folię spożywczą lub w zamykanym naczyniu do przechowywania ciast.
gin napisał
Mmm, wygląda smakowicie 🙂