Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik z czekoladą i bananami

Aktualizacja: 11 gru, 2018 · Opublikowany: 13 mar, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Sernik z czekoladą i bananami? O tak, a jest to jeden z najlepszych serników, jakie jedliśmy. Spód przygotowałam z pokruszonych ciastek z dodatkiem masła i kakaa, który po upieczeniu i schłodzeniu robi się super chrupiący. Masa serowa to minimum składników, oczywiście najważniejszy jest twaróg trzykrotnie mielony to bardzo istotne!  Tylko dobry gładki twaróg pozwoli uzyskać sernik aksamitnie gładki. Trzecim składnikiem jest ganache czekoladowo-bananowy prosty i smaczny do przygotowania. Wszystkie te smaki wspaniałe się komponują i idealne łączą, dając wspaniałą konsystencję i smak.

Sernik będzie idealny na święta to pewne, ale warto wypróbować go wcześniej. Przygotowując sernik, musicie pamiętać o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej! To jest bardzo ważne, drugą ważną sprawą jest mieszanie masy sernikowej, należy zrobić krótko i na średnich obrotach. Zbyt mocne napowietrzenie masy spowoduje, że sernik podczas pieczenia bardzo urośnie, a następnie, podczas stygnięcia, opadnie. Nasza wersja testowa została już pochłonięta, a wszyscy chcą jeszcze więc!  Muszę więc zabrać się za następny serniczek i namawiam również was do tego. Smacznego!

📖 Przepis

sernik z czekolada i bananami
Print Pin
5 z 5 głosów

Sernik z czekoladą i bananami

Sernik, czekolada i do tego banany, pyszne połączenie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 35 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Ganache czekoladowo-bananowy

  • 125 g ciemnej czekolady (minimum 70%)
  • 25 ml mleka
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 duży dojrzały banan

Spód sernika

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych ( lub herbatniki)
  • 100 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 duże dojrzałe banany

Składniki na masę serową

  • 375 g twarogu (mielonego trzykrotnie w temperaturze pokojowej)
  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 220 ml kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g białej czekolady
  • 60 g cukru pudru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie spodu

  • Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C lub 150 st C z termoobiegiem.
  • Masło rozpuścić w rondelku. Ciastka umieścić w malakserze, zmiksować na drobny piasek. Dodać kakao, cukier i płynne masło, wymieszać do połączenia, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Masę przełożyć do formy, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni spodu, ugnieść łyżką lub rękoma. Formę na czas przygotowania pozostałych składników wstawić do lodówki lub zamrażalnika.

Przygotowanie ganache

  • Czekoladę posiekać na drobne kawałki, włożyć do miski. W maleńkim rondelku podgrzać mleko i śmietanę, zaraz po zagotowaniu zdjąć z ognia, zalać czekoladę. Przy pomocy łopatki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na talerzu  przy pomocy widelca rozgnieść banan i dodać go do rozpuszczonej czekolady, wymieszać i odstawić.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać cukier i wymieszać, odstawić.
  • Do miski włożyć zmielony twaróg* dodać jajka, zmiksować tylko do połączenia, następnie dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy, również zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną białą czekoladę, zmiksować na średnich obrotach do połączenia. 
  • Dwa banany pokroić na plasterki. Na schłodzony spód ułożyć banany jeden obok drugiego, następnie wylać masę serową, na masę serową wyłożyć łyżką ganache. Przy pomocy noża pomieszać warstwy sernika rysując ósemki.
  • Na dno nagrzanego piekarnika wstawić żaroodporne naczynie wypełnione gotującą wodą, a następnie wstawić do niego sernik. Sernik pieczemy około 60 minut, boki sernika powinny być ścięte, a środek sernika lekko uginający się i miękki, w razie potrzeby dopieczcie jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przez godzinę, po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kolejnym krokiem przed  degustacją jest chłodzenie, formę z sernikiem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
  • Smacznego!

📋 Notatki

* Niestety w naszych sklepach coraz trudniej kupić dobry twaróg, najlepiej kupić klasyczny i zmielić go własnoręcznie na drobnych oczkach trzy razy. Wiem, że nie zawsze jest możliwość zmielenia twarogu w domu, wtedy trzeba posiłkować się twarogiem z "wiaderka". Twaróg z "wiaderka" czyli gotowy trzykrotnie mielony ser, niestety zazwyczaj jest zbyt "mokry" po prostu ma za dużo serwatki w swoim składzie, producenci w ten sposób oszukują na wadze 🙁 Sernik z takiego twarogu nie będzie udany, aby uniknąć wpadki najlepiej twaróg odsączyć z nadmiaru płynu. W tym celu należy przełożyć go na gęste sito i pozostawić na jakiś czas, aby ociekł z nadmiaru serwatki, po takim zabiegu ser nadaje się do przygotowania sernika. Oczywiście pamiętajcie, aby wybrać twaróg bez dodatków typu, skrobia modyfikowana, guma guar, stabilizatory czy aromaty, twaróg z takimi dodatkami  nie będzie dobrą bazą pod sernik.
sernik z czekolada i bananami

Inspiracja z książki "Słodko" Y.O

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik puszysty
    Sernik puszysty

Comments

No Comments

5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.