Sernik z czekoladą i bananami? O tak, a jest to jeden z najlepszych serników, jakie jedliśmy. Spód przygotowałam z pokruszonych ciastek z dodatkiem masła i kakaa, który po upieczeniu i schłodzeniu robi się super chrupiący. Masa serowa to minimum składników, oczywiście najważniejszy jest twaróg trzykrotnie mielony to bardzo istotne! Tylko dobry gładki twaróg pozwoli uzyskać sernik aksamitnie gładki. Trzecim składnikiem jest ganache czekoladowo-bananowy prosty i smaczny do przygotowania. Wszystkie te smaki wspaniałe się komponują i idealne łączą, dając wspaniałą konsystencję i smak.
Sernik będzie idealny na święta to pewne, ale warto wypróbować go wcześniej. Przygotowując sernik, musicie pamiętać o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej! To jest bardzo ważne, drugą ważną sprawą jest mieszanie masy sernikowej, należy zrobić krótko i na średnich obrotach. Zbyt mocne napowietrzenie masy spowoduje, że sernik podczas pieczenia bardzo urośnie, a następnie, podczas stygnięcia, opadnie. Nasza wersja testowa została już pochłonięta, a wszyscy chcą jeszcze więc! Muszę więc zabrać się za następny serniczek i namawiam również was do tego. Smacznego!
📖 Przepis
Sernik z czekoladą i bananami
🥘 Składniki
Ganache czekoladowo-bananowy
- 125 g ciemnej czekolady (minimum 70%)
- 25 ml mleka
- 50 ml śmietany 30%
- 1 duży dojrzały banan
Spód sernika
- 200 g ciastek pełnoziarnistych ( lub herbatniki)
- 100 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- 2 duże dojrzałe banany
Składniki na masę serową
- 375 g twarogu (mielonego trzykrotnie w temperaturze pokojowej)
- 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 220 ml kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej)
- 200 g białej czekolady
- 60 g cukru pudru
🔪 Instrukcje
Przygotowanie spodu
- Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C lub 150 st C z termoobiegiem.
- Masło rozpuścić w rondelku. Ciastka umieścić w malakserze, zmiksować na drobny piasek. Dodać kakao, cukier i płynne masło, wymieszać do połączenia, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Masę przełożyć do formy, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni spodu, ugnieść łyżką lub rękoma. Formę na czas przygotowania pozostałych składników wstawić do lodówki lub zamrażalnika.
Przygotowanie ganache
- Czekoladę posiekać na drobne kawałki, włożyć do miski. W maleńkim rondelku podgrzać mleko i śmietanę, zaraz po zagotowaniu zdjąć z ognia, zalać czekoladę. Przy pomocy łopatki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na talerzu przy pomocy widelca rozgnieść banan i dodać go do rozpuszczonej czekolady, wymieszać i odstawić.
Przygotowanie masy serowej
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać cukier i wymieszać, odstawić.
- Do miski włożyć zmielony twaróg* dodać jajka, zmiksować tylko do połączenia, następnie dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy, również zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną białą czekoladę, zmiksować na średnich obrotach do połączenia.
- Dwa banany pokroić na plasterki. Na schłodzony spód ułożyć banany jeden obok drugiego, następnie wylać masę serową, na masę serową wyłożyć łyżką ganache. Przy pomocy noża pomieszać warstwy sernika rysując ósemki.
- Na dno nagrzanego piekarnika wstawić żaroodporne naczynie wypełnione gotującą wodą, a następnie wstawić do niego sernik. Sernik pieczemy około 60 minut, boki sernika powinny być ścięte, a środek sernika lekko uginający się i miękki, w razie potrzeby dopieczcie jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przez godzinę, po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kolejnym krokiem przed degustacją jest chłodzenie, formę z sernikiem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
- Smacznego!
📋 Notatki
Inspiracja z książki "Słodko" Y.O
Comments
No Comments