Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik czekoladowy ze śliwkami

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 26 wrz, 2012 · przez Anna · 17 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś zapraszam na sernik czekoladowy ze śliwkami. Jest to zapewne znana Wam kombinacja smakowa, śliwki w czekoladzie, którą chyba jadł każdy. Ten sernik przypomina właśnie smak pysznych cukierków. Twardy chrupiący spód a na nim miękkie słodkie śliwki zalane kremową masą serowo czekoladową. Tę wersję sernika szczególnie polecam amatorom ciemnej czekolady, będziecie bardzo zadowoleni. Najlepsze śliwki do tego typu wypieków to śliwki węgierki, małe i słodkie. Oczywiście, jeśli ich nie macie, to możecie spróbować z innymi, ale większe przekrójcie na mniejsze części, aby zdążyły się upiec.

Sernik czekoladowy ze śliwkami na talerzu.
Sernik czekoladowy ze śliwkami

📖 Przepis

Sernik czekoladowy ze śliwkami kremowe wnętrze ze śliwkami na dole
Print Pin
Bądź pierwszy!

Sernik czekoladowy ze śliwkami

Wyśmienity czekoladowy sernik z pysznymi śliwkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Całkowity czas 2 godziny godziny 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 200 g ciastek typu "Digestive" z czekoladą
  • 80 g masła

Składniki na masę serową

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g kremowego twarogu
  • 120 g śmietany
  • 3 średnie jajka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 14 sztuk śliwek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do 160°C.
  • Ciastka dokładnie pokruszyć w blenderze lub w misce używając np. tłuczka do ziemniaków.Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać.
  • Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała 15 cm poza dno tortownicy. Zapiąć obręcz i wywinąć folię na zewnątrz, docisnąć folię na zewnątrz.
  • Na dno tortownicy wysypać ciastka, równomiernie je rozłożyć i delikatnie docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na około 20 minut.
  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, czyli na rondel z wodą postawić metalową miskę z połamaną czekoladą i roztopić.
  • Do dużej miski włożyć serek mascarpone, twaróg i cukier miksować na średnich obrotach dodając po jednym jajku. Następnie dodać roztopioną czekoladę, śmietanę, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  • Na schłodzony spód ułożyć połówki śliwek, posypać je łyżką cukru trzcinowego i cynamonem. Na śliwki wylać masę serową, wyrównać powierzchnię.
  • Przygotować naczynie żaroodporne, nalać gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy formy z sernikiem, oczywiście formę z sernikiem wstawiamy do naczynia z wodą.
  • Sernik pieczemy 1 i 30 minut, jeśli wierzch sernika zacznie się przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu zostawić serniki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, tak studzić sernik przez 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Kiedy sernik jest już chłodny wstawić na przynajmniej trzy godziny do lodówki.
  • Udekorować cukrem pudrem i wiórkami czekolady. Smacznego!
kawałek sernika czekoladowego ze śliwkami
Sernik czekoladowy ze śliwkami

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. asaw napisał

    18 marca, 2018 at 9:23 pm

    Jaka to ma byc smietana?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 marca, 2018 at 10:01 pm

      Tak jak w przepisie, czyli do Ganache śmietana 30%, a do masy serowej kwaśna, czyli może być 12 lub 18% 🙂

      Odpowiedz
  2. gin napisał

    29 września, 2012 at 4:37 pm

    Ach, pyszności! Wygląda niesamowicie apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Justyna Siewiera napisał

    28 września, 2012 at 1:57 pm

    Ojjj... pewnie smakuje nieziemsko 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2012 at 3:52 pm

      Jeśli jesteś czekoladożercą to sernik dla Ciebie:)

      Odpowiedz
  4. Angie@Angie's Recipes napisał

    27 września, 2012 at 4:42 pm

    Simply irresistible!

    Odpowiedz
  5. Jagienka napisał

    26 września, 2012 at 6:53 pm

    musi super smakować ale tego połączenia jakoś nigdy nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  6. wiosenka27 napisał

    26 września, 2012 at 6:09 pm

    Bardzo kuszący serniczek:)

    Odpowiedz
  7. Ola napisał

    26 września, 2012 at 4:24 pm

    jest niezwykły... niestety u mnie w domu nie przejdzie, bo maniakiem czekoladowych wypieków jestem tylko ja i tata 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2012 at 6:22 pm

      Ola, nie rezygnuj z przyjemności:) zrób z połowy porcji w wersji mini serniczkowej w foremkach na muffiny, a czas pieczenia skróć do około 25 minut ( bez kąpieli wodnej). Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  8. Basia napisał

    26 września, 2012 at 3:10 pm

    Cudo!!! Zapisuję do zrobienia!
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  9. mojetworyprzetwory napisał

    26 września, 2012 at 10:58 am

    Hmm, hmm, hmm, ale pyszności! Nie dość, że czekolada to jeszcze śliwki! Pycha!

    Odpowiedz
  10. Antenka napisał

    26 września, 2012 at 9:37 am

    cos wspaniałego!

    Odpowiedz
  11. Justin&Dorothy napisał

    26 września, 2012 at 9:01 am

    Wygląda cudnie 🙂

    Odpowiedz
  12. Rybka zwana Martą napisał

    26 września, 2012 at 8:23 am

    Uwielbiam śliwki w czekoladzie, a skoro mówisz, że ciasto smakuje podobnie - to już jest moje:) No i prezentuje się jak marzenie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2012 at 8:36 am

      Takie było moje pierwsze skojarzenie po pierwszym kęsie, śliwki w czekoladzie:) więc jeśli je lubisz to sernik również przypadnie Ci do gustu.:) Smacznego!

      Odpowiedz
  13. duzosole.blogspot.com napisał

    26 września, 2012 at 12:37 am

    Wyglada wyśmienicie!

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required