Dziś zapraszam na sernik czekoladowy ze śliwkami. Jest to zapewne znana Wam kombinacja smakowa, śliwki w czekoladzie, którą chyba jadł każdy. Ten sernik przypomina właśnie smak pysznych cukierków. Twardy chrupiący spód a na nim miękkie słodkie śliwki zalane kremową masą serowo czekoladową. Tę wersję sernika szczególnie polecam amatorom ciemnej czekolady, będziecie bardzo zadowoleni. Najlepsze śliwki do tego typu wypieków to śliwki węgierki, małe i słodkie. Oczywiście, jeśli ich nie macie, to możecie spróbować z innymi, ale większe przekrójcie na mniejsze części, aby zdążyły się upiec.
📖 Przepis
Sernik czekoladowy ze śliwkami
Wyśmienity czekoladowy sernik z pysznymi śliwkami.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 200 g ciastek typu "Digestive" z czekoladą
- 80 g masła
Składniki na masę serową
- 200 g ciemnej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 400 g kremowego twarogu
- 120 g śmietany
- 3 średnie jajka
- 70 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 14 sztuk śliwek
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do 160°C.
- Ciastka dokładnie pokruszyć w blenderze lub w misce używając np. tłuczka do ziemniaków.Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać.
- Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała 15 cm poza dno tortownicy. Zapiąć obręcz i wywinąć folię na zewnątrz, docisnąć folię na zewnątrz.
- Na dno tortownicy wysypać ciastka, równomiernie je rozłożyć i delikatnie docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na około 20 minut.
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, czyli na rondel z wodą postawić metalową miskę z połamaną czekoladą i roztopić.
- Do dużej miski włożyć serek mascarpone, twaróg i cukier miksować na średnich obrotach dodając po jednym jajku. Następnie dodać roztopioną czekoladę, śmietanę, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
- Na schłodzony spód ułożyć połówki śliwek, posypać je łyżką cukru trzcinowego i cynamonem. Na śliwki wylać masę serową, wyrównać powierzchnię.
- Przygotować naczynie żaroodporne, nalać gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy formy z sernikiem, oczywiście formę z sernikiem wstawiamy do naczynia z wodą.
- Sernik pieczemy 1 i 30 minut, jeśli wierzch sernika zacznie się przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową.
- Po upieczeniu zostawić serniki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, tak studzić sernik przez 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Kiedy sernik jest już chłodny wstawić na przynajmniej trzy godziny do lodówki.
- Udekorować cukrem pudrem i wiórkami czekolady. Smacznego!
asaw napisał
Jaka to ma byc smietana?
Anna napisał
Tak jak w przepisie, czyli do Ganache śmietana 30%, a do masy serowej kwaśna, czyli może być 12 lub 18% 🙂
gin napisał
Ach, pyszności! Wygląda niesamowicie apetycznie 🙂
Justyna Siewiera napisał
Ojjj... pewnie smakuje nieziemsko 🙂
Anna napisał
Jeśli jesteś czekoladożercą to sernik dla Ciebie:)
Angie@Angie's Recipes napisał
Simply irresistible!
Jagienka napisał
musi super smakować ale tego połączenia jakoś nigdy nie jadłam 🙂
wiosenka27 napisał
Bardzo kuszący serniczek:)
Ola napisał
jest niezwykły... niestety u mnie w domu nie przejdzie, bo maniakiem czekoladowych wypieków jestem tylko ja i tata 🙁
Anna napisał
Ola, nie rezygnuj z przyjemności:) zrób z połowy porcji w wersji mini serniczkowej w foremkach na muffiny, a czas pieczenia skróć do około 25 minut ( bez kąpieli wodnej). Pozdrawiam Ania
Basia napisał
Cudo!!! Zapisuję do zrobienia!
Pozdrawiam serdecznie!
mojetworyprzetwory napisał
Hmm, hmm, hmm, ale pyszności! Nie dość, że czekolada to jeszcze śliwki! Pycha!
Antenka napisał
cos wspaniałego!
Justin&Dorothy napisał
Wygląda cudnie 🙂
Rybka zwana Martą napisał
Uwielbiam śliwki w czekoladzie, a skoro mówisz, że ciasto smakuje podobnie - to już jest moje:) No i prezentuje się jak marzenie.
Anna napisał
Takie było moje pierwsze skojarzenie po pierwszym kęsie, śliwki w czekoladzie:) więc jeśli je lubisz to sernik również przypadnie Ci do gustu.:) Smacznego!
duzosole.blogspot.com napisał
Wyglada wyśmienicie!