• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×
Strona główna » Serniki » Sernik czekoladowy ze śliwkami

Sernik czekoladowy ze śliwkami

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 26 wrz, 2012 · przez Anna · 17 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś zapraszam na sernik czekoladowy ze śliwkami. Jest to zapewne znana Wam kombinacja smakowa, śliwki w czekoladzie, którą chyba jadł każdy. Ten sernik przypomina właśnie smak pysznych cukierków. Twardy chrupiący spód a na nim miękkie słodkie śliwki zalane kremową masą serowo czekoladową. Tę wersję sernika szczególnie polecam amatorom ciemnej czekolady, będziecie bardzo zadowoleni. Najlepsze śliwki do tego typu wypieków to śliwki węgierki, małe i słodkie. Oczywiście, jeśli ich nie macie, to możecie spróbować z innymi, ale większe przekrójcie na mniejsze części, aby zdążyły się upiec.

Sernik czekoladowy ze śliwkami na talerzu.
Sernik czekoladowy ze śliwkami

📖 Przepis

Sernik czekoladowy ze śliwkami kremowe wnętrze ze śliwkami na dole
Print Pin
Bądź pierwszy!

Sernik czekoladowy ze śliwkami

Wyśmienity czekoladowy sernik z pysznymi śliwkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 40 minutes minutes
Gotowanie 1 hour hour 30 minutes minutes
Całkowity czas 2 hours hours 10 minutes minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 200 g ciastek typu "Digestive" z czekoladą
  • 80 g masła

Składniki na masę serową

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g kremowego twarogu
  • 120 g śmietany
  • 3 średnie jajka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 14 sztuk śliwek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do 160°C.
  • Ciastka dokładnie pokruszyć w blenderze lub w misce używając np. tłuczka do ziemniaków.Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać.
  • Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową tak, aby folia wystawała 15 cm poza dno tortownicy. Zapiąć obręcz i wywinąć folię na zewnątrz, docisnąć folię na zewnątrz.
  • Na dno tortownicy wysypać ciastka, równomiernie je rozłożyć i delikatnie docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki na około 20 minut.
  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, czyli na rondel z wodą postawić metalową miskę z połamaną czekoladą i roztopić.
  • Do dużej miski włożyć serek mascarpone, twaróg i cukier miksować na średnich obrotach dodając po jednym jajku. Następnie dodać roztopioną czekoladę, śmietanę, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  • Na schłodzony spód ułożyć połówki śliwek, posypać je łyżką cukru trzcinowego i cynamonem. Na śliwki wylać masę serową, wyrównać powierzchnię.
  • Przygotować naczynie żaroodporne, nalać gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy formy z sernikiem, oczywiście formę z sernikiem wstawiamy do naczynia z wodą.
  • Sernik pieczemy 1 i 30 minut, jeśli wierzch sernika zacznie się przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu zostawić serniki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, tak studzić sernik przez 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Kiedy sernik jest już chłodny wstawić na przynajmniej trzy godziny do lodówki.
  • Udekorować cukrem pudrem i wiórkami czekolady. Smacznego!
kawałek sernika czekoladowego ze śliwkami
Sernik czekoladowy ze śliwkami
« Chleb tradycyjny
Bułki jogurtowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. asaw napisał

    18 marca, 2018 at 9:23 pm

    Jaka to ma byc smietana?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 marca, 2018 at 10:01 pm

      Tak jak w przepisie, czyli do Ganache śmietana 30%, a do masy serowej kwaśna, czyli może być 12 lub 18% 🙂

      Odpowiedz
  2. gin napisał

    29 września, 2012 at 4:37 pm

    Ach, pyszności! Wygląda niesamowicie apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Justyna Siewiera napisał

    28 września, 2012 at 1:57 pm

    Ojjj... pewnie smakuje nieziemsko 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2012 at 3:52 pm

      Jeśli jesteś czekoladożercą to sernik dla Ciebie:)

      Odpowiedz
  4. Angie@Angie's Recipes napisał

    27 września, 2012 at 4:42 pm

    Simply irresistible!

    Odpowiedz
  5. Jagienka napisał

    26 września, 2012 at 6:53 pm

    musi super smakować ale tego połączenia jakoś nigdy nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  6. wiosenka27 napisał

    26 września, 2012 at 6:09 pm

    Bardzo kuszący serniczek:)

    Odpowiedz
  7. Ola napisał

    26 września, 2012 at 4:24 pm

    jest niezwykły... niestety u mnie w domu nie przejdzie, bo maniakiem czekoladowych wypieków jestem tylko ja i tata 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2012 at 6:22 pm

      Ola, nie rezygnuj z przyjemności:) zrób z połowy porcji w wersji mini serniczkowej w foremkach na muffiny, a czas pieczenia skróć do około 25 minut ( bez kąpieli wodnej). Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  8. Basia napisał

    26 września, 2012 at 3:10 pm

    Cudo!!! Zapisuję do zrobienia!
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  9. mojetworyprzetwory napisał

    26 września, 2012 at 10:58 am

    Hmm, hmm, hmm, ale pyszności! Nie dość, że czekolada to jeszcze śliwki! Pycha!

    Odpowiedz
  10. Antenka napisał

    26 września, 2012 at 9:37 am

    cos wspaniałego!

    Odpowiedz
  11. Justin&Dorothy napisał

    26 września, 2012 at 9:01 am

    Wygląda cudnie 🙂

    Odpowiedz
  12. Rybka zwana Martą napisał

    26 września, 2012 at 8:23 am

    Uwielbiam śliwki w czekoladzie, a skoro mówisz, że ciasto smakuje podobnie - to już jest moje:) No i prezentuje się jak marzenie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2012 at 8:36 am

      Takie było moje pierwsze skojarzenie po pierwszym kęsie, śliwki w czekoladzie:) więc jeśli je lubisz to sernik również przypadnie Ci do gustu.:) Smacznego!

      Odpowiedz
  13. duzosole.blogspot.com napisał

    26 września, 2012 at 12:37 am

    Wyglada wyśmienicie!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosana

  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Więcej przepisów na wiosna →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}