Sernik dyniowo migdałowy to kolejna wariacja na temat dyni, tym razem dodałam ją do sernika. Spód jest bardzo migdałowy z mielonych migdałów z olejkiem migdałowym i herbatnikami. A masa serowa? Równie dobra, z puree dyniowym, olejkiem migdałowym i cynamonem. Naprawdę ciekawe połączenie warte polecenia, bardzo jesienna propozycja.
📖 Przepis
Sernik dyniowo migdałowy
Fantastyczny sernik z dodatkiem dyni i polewą karmelową
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 130 g ciastek owsianych (ja dałam herbatniki Holenderskie)
- 50 g mielonych migdałów
- 90 g masła
- 1 małe jajko
- kilka kropel olejku migdałowego
Składniki na masę serową
- 200 ml puree z dyni (przepis tutaj)
- 600 g mielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 80 g cukru pudru
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 średnie jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
🔪 Instrukcje
- Ciastka pokruszyć w blenderze lub w misce używając do tego pałki. Masło roztopić, dodać do pokruszonych ciastek. Następnie dodać cukier i olejek migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz i wywinąć folię na zewnątrz. Przygotowaną mieszanką wysypać dno formy, ugnieść ciastka, mogą one zachodzić na brzegi formy. Formę wstawić do lodówki.
- W dużej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i dokładnie, ale krótko zmiksować.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Wstawić sernik do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st C, piec jeszcze około 60 minut
- Jeśli wierzch sernika zacznie się przypiekać, przykryjcie go folią aluminiową.
- Po upieczeniu sernik powinien zostać w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut. Następni wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Sernik proponuję schłodzić w lodówce przynajmniej przez 4 godziny lub całą noc. Kiedy ciasto jest schłodzone można polać polewą kajmakową.
- Smacznego!
skoraq cooks napisał
Mam w domu dynię. Miał być z niej obiad, ale chyba obiad będzie się musiał zrobić z czegoś innego 😉
Anna napisał
To zawsze trudny wybór! deser czy obiad 😉 Ja dziś zastanawiam się nad dyniowym gnocchi... ale co z deserem?! 😉
agabi napisał
Zapraszam na konkurs , który właśnie zaczął się na moim blogu. Na zwycięzce czeka deska do serów wraz z nożami.
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html
pozdrawiam i miłego dnia
gin napisał
Wszędzie widzę dyniowe serniki, co jeden to piękniejszy 🙂 Twój wygląda obłędnie z tym karmelem na wierzchu 🙂
Anna napisał
Dziękuję:)) jest również pyszny, polecam!
Marta napisał
dynia faktycznie króluje, mam jedną w domu i nie mogę się zdecydować co z niej dziś przyrządzić
Anna napisał
To może zupa z dyni na obiad, a na deser sernik lub muffinki:)
ankawell napisał
sernik - moje ulubione ciasto ... rozmarzyłam się 🙂
karmel-itka napisał
az mi mowę odebrało!
cudo.
Anna napisał
Dziękuję:))) Dynia króluje tej jesieni:)