Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik na spodzie z orzechami

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 18 lut, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Sernik na spodzie z orzechami jak każdy sernik być powinien jest kremowy i rozpływa się w ustach. Powstał z myślą o mojej średniej córce, która jest smakoszką serników i masła orzechowego. Spód jest z ciastek w czekoladzie i siekanych prażonych orzechów, to połączenie bardzo do siebie pasuje i wyśmienicie smakuje! Masa serowa jest w zasadzie klasyczna, ale podana na wybornym spodzie z dodatkiem masła orzechowego, którego lekko słony smak fantastycznie komponuje się z całością, jest wyjątkowa. Sernik podałam z przypiekanym cukrem, tak jak w kremie brulee i w drugiej wersji z dżemem malinowym. Jeśli nie przepadacie za masłem orzechowym można je pominąć:)

sernik na spodzie z orzechami

📖 Przepis

Print Pin
4 z 2 głosów

Sernik na spodzie z orzechami

Pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 12 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 42 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na masę serową

  • 500 g sera twarogowego mielonego
  • 80 g cukru pudru
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 8 kropli olejku migdałowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 10 łyżek masła orzechowego

Na spód

  • 250 g ciastek Digestive w czekoladzie
  • 60 g masła
  • 8 kropli olejku migdałowego
  • 90 g siekanych orzechów pół na pół włoskich i laskowych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ciastka pokruszyć pałką lub w malakserze.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni dodać je do ciastek wraz z olejkiem migdałowym. Masło roztopić, dodać do ciastek dokładnie wymieszać.
  • Do formy wsypać przygotowaną mieszankę, wyłożyć nią dno i boki formy dokładnie dociskając, wstawić do lodówki.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (około 5 minut). W drugiej misce zmiksować sery z olejkiem, krótko. Do masy serowej dodać ubite jajka, dokładnie zmiksować do połączenie się składników. Masę wylać na schłodzony spód, na wierzchu rozłożyć plamy z masła orzechowego
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
  • Piec z opcją " góra-dół" przez 1h 30 minut, jeśli sernik pod koniec pieczenia zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu wystudzić sernik na kratce a następnie wstawić od lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Smacznego!
sernik na spodzie z orzechami
Sernik na spodzie z orzechami

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    4 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    15 października, 2013 at 11:44 am

    Serniczek pyszny ,ten migdałowo-orzechowy posmak ciasta- jest cudny,tylko nie wiem co robię nie tak ,bo jak mi pięknie wyrośnie jeszcze w piekarniku,poza foremkę,nawet ciacho wygląda..;),a po wyjęciu z piekarnika na środku mi opada(odczekałam troszkę,takiego gorącego też nie wyjmowałam)......chyba ze ,mnie taka kucharka;/,ale sernik bardzo smaczny,trzymany w lodówce jest taki wilgotny i delikatny!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 października, 2013 at 11:53 am

      Sernik zawsze troszkę opadnie, a po upieczeniu zostaw go na około 15 minut w uchylonych piekarniku. Po wystygnięciu powierzchnia powinna być płaska... najważniejsze, że jest dobry:)))

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    18 lutego, 2013 at 6:40 am

    o rety, o rety! ale on wygląda kusząco.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 lutego, 2013 at 7:01 am

      Dziękuje:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.