Sernik na spodzie z orzechami jak każdy sernik być powinien jest kremowy i rozpływa się w ustach. Powstał z myślą o mojej średniej córce, która jest smakoszką serników i masła orzechowego. Spód jest z ciastek w czekoladzie i siekanych prażonych orzechów, to połączenie bardzo do siebie pasuje i wyśmienicie smakuje! Masa serowa jest w zasadzie klasyczna, ale podana na wybornym spodzie z dodatkiem masła orzechowego, którego lekko słony smak fantastycznie komponuje się z całością, jest wyjątkowa. Sernik podałam z przypiekanym cukrem, tak jak w kremie brulee i w drugiej wersji z dżemem malinowym. Jeśli nie przepadacie za masłem orzechowym można je pominąć:)
📖 Przepis
Sernik na spodzie z orzechami
Pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na masę serową
- 500 g sera twarogowego mielonego
- 80 g cukru pudru
- 3 średnie jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 8 kropli olejku migdałowego
- 250 g serka mascarpone
- 10 łyżek masła orzechowego
Na spód
- 250 g ciastek Digestive w czekoladzie
- 60 g masła
- 8 kropli olejku migdałowego
- 90 g siekanych orzechów pół na pół włoskich i laskowych
🔪 Instrukcje
- Ciastka pokruszyć pałką lub w malakserze.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni dodać je do ciastek wraz z olejkiem migdałowym. Masło roztopić, dodać do ciastek dokładnie wymieszać.
- Do formy wsypać przygotowaną mieszankę, wyłożyć nią dno i boki formy dokładnie dociskając, wstawić do lodówki.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (około 5 minut). W drugiej misce zmiksować sery z olejkiem, krótko. Do masy serowej dodać ubite jajka, dokładnie zmiksować do połączenie się składników. Masę wylać na schłodzony spód, na wierzchu rozłożyć plamy z masła orzechowego
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C.
- Piec z opcją " góra-dół" przez 1h 30 minut, jeśli sernik pod koniec pieczenia zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową.
- Po upieczeniu wystudzić sernik na kratce a następnie wstawić od lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Serniczek pyszny ,ten migdałowo-orzechowy posmak ciasta- jest cudny,tylko nie wiem co robię nie tak ,bo jak mi pięknie wyrośnie jeszcze w piekarniku,poza foremkę,nawet ciacho wygląda..;),a po wyjęciu z piekarnika na środku mi opada(odczekałam troszkę,takiego gorącego też nie wyjmowałam)......chyba ze ,mnie taka kucharka;/,ale sernik bardzo smaczny,trzymany w lodówce jest taki wilgotny i delikatny!!!
Anna napisał
Sernik zawsze troszkę opadnie, a po upieczeniu zostaw go na około 15 minut w uchylonych piekarniku. Po wystygnięciu powierzchnia powinna być płaska... najważniejsze, że jest dobry:)))
karmel-itka napisał
o rety, o rety! ale on wygląda kusząco.
Anna napisał
Dziękuje:)