Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik z nutką pomarańczy

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 22 paź, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Przepis na masę serową jest dość klasyczny, choć wzbogacony o nutę aromatycznej świeżej skórki pomarańczy. Sernik po wystudzeniu dodatkowo dekorujemy dżemem z pomarańczy, co wspaniale podkreśla jego smak. Sernik jest bardzo dobry, a pomarańcza z dynią, to idealny dodatek do tego deseru.  Spód przygotowałam z domowych ciasteczek owsianych z mąki pełnoziarnistej, przepis na ciasteczka podam w najbliższym wpisie. Sernik z nutką pomarańczy pasuje do jesiennej aury. Jego kolor, smak no i typowo jesienne dodatki dynia i pomarańcza... mniam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Sernik z nutką pomarańczy

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 150 g ciastek owsianych
  • 70 g białej czekolady
  • 70 g masła

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu
  • 120 g drobnego cukru
  • 150 g mascarpone
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej

Dodatkowo

  • słoiczek dżemu pomarańczowego lub pomarańczowo - dyniowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ciastka rozkruszyć w blenderze lub w misce używając do tego drewnianej pałki. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać.
  • Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, wsypać składniki na spód, delikatnie docisnąć, wstawić tortownicę do zamrażalnika na 10-15 minut.
  • W misce miksera umieścić sery i cukier, miksować przez około 2 minuty, następnie dodać żółtka, sok z pomarańczy i otartą skórkę, mąki, wymieszać do połączenia się składników.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą, podczas pieczenia woda będzie parowała, tworząc wilgoć w piekarniku, dzięki temu sernik będzie wilgotny.
  • Masę serową wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika, sernik piec przez 80 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu zostawić sernik do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut.
  • Wyjąć sernik i całkowicie wystudzić, na zimny sernik wyłożyć dżem pomarańczowy lub pomarańczowo-dyniowy.
  • Przed podaniem najlepiej dobrze schłodzić sernik w lodówce.
  • Smacznego!
Sernik z nutka pomaranczy

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. skoraq cooks napisał

    24 października, 2013 at 10:23 am

    Koło takiego sernika po prostu nie można przejść obojętnie. Wygląda bosko 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 października, 2013 at 10:25 am

      Polecam, prosty, a tak pyszny... 🙂

      Odpowiedz
  2. gin napisał

    22 października, 2013 at 5:53 pm

    Wygląda cudnie 🙂
    A dynia z pomarańczą to bardzo zgrany duet, musiało być pysznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2013 at 5:58 pm

      To prawda, duet pierwsza klasa, a serniczek pyszny 🙂

      Odpowiedz
  3. JUSTYNA napisał

    22 października, 2013 at 11:22 am

    Uwielbiam serniki i z tego przepisu na pewno skorzystam,pomarańcza-sernik...?takie słodko-kwaśne połączenie..?może być ciekawie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2013 at 11:25 am

      Jak powiedziała Oliwka, mamo to jest PYSIA 😉

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.