Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik tęczowy

Aktualizacja: 9 gru, 2018 · Opublikowany: 10 lut, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejne sernikowe szaleństwo tym razem jest to sernik w kolorach tęczy. Chyba nie muszę wspominać, że dzieci uwielbiają barwne wypieki i to z ich inicjatywy został upieczony sernik tęczowy. Zabawy przy mieszaniu kolorów było mnóstwo, ale chyba jeszcze więcej sprzątania 😉 tak to jest, kiedy pichci się z pociechami. Sernik jak widać jest bardzo ładny ale i bardzo smaczny. Żeby się o tym przekonać, koniecznie musicie go upiec! Masa serowa jest bardzo delikatna i kremowa wręcz aksamitna, po prostu pyszna rozpływająca się w ustach. Zrezygnowała ze spodu z ciastek, który jak dla mnie nie pasuje do tęczowej formy sernika, ale to kwestia indywidualna. Zmniejszyłam również ilość słodzonego mleczka skondensowanego, którego w oryginale jest zbyt dużo. Sernik można podać z bitą śmietaną, lodami lub ulubioną konfiturą. Inny ciekawy i równie kolorowy wypiek to tęczowy tort, na który gorąco zapraszam. Jest piękny i smaczny, a dzieci przepychają się w kolejce po kolejny kawałek 🙂

📖 Przepis

sernik teczowy
Print Pin
5 z 2 głosów

Sernik tęczowy

PIękny i bardzo smaczny sernik,  idealny na przyjęcie dla dzieci.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 średnie jajka
  • 300 g mleczka skondensowanego - słodzonego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • barwniki (dowolne kolory,)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Dno formy o średnicy około 18 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz, a nadmiar folii wywinąć na zewnątrz formy dokładnie ją dociskając, formę owinąć folią jeszcze dwa razy - z zewnątrz.
  • Do miski miksera włożyć twaróg i serek mascarpone oraz jajka, krótko zmiksować, następnie dodać ekstrakt waniliowy, mleczko skondensowane i mąkę, również krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Masę podzielić na 6 do 7 miseczek do każdej dodać wybrany kolor, dokładnie wymieszać, pamiętajcie, że kolory będą bardziej intensywne po upieczeniu, więc nie przesadźcie z ich ilością.
  • Teraz zaczynamy wylewanie masy serowej, ja zaczęłam od najciemniejszego koloru, czyli fioletu następnie, każdy kolejny kolor wylewałam na środek formy delikatnie i powoli.
  • Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia do którego należy wlać wrzącą wodę, całość wstawić do piekarnika, piec 60 minut bez termoobiegu.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika pozostawić w nim sernik do wystygnięcia.
  • Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wszystkie składniki na sernik zawsze muszą mieć temperaturę pokojową!!!
Nie przedłużajcie czasu pieczenia więcej niż o 10 minut, dłuższy czas pieczenia spowoduje, że sernik będzie suchy! Barwniki, które użyłam do tego przepisu udało mi się kupić w jednej z sieci sklepów na stoisku z dodatkami do ciast, są to barwniki naturalne.
sernik teczowy
sernik teczowy

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Izabela napisał

    28 lipca, 2015 at 1:32 pm

    bardzo ciekawa propozycja. Napewno upiekę, ale gdzie kupić barwniki i czy są naturalne??

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 lipca, 2015 at 4:25 pm

      Dziękuję, barwniki można kupić w większości sklepów spożywczych lub przez internet, ja użyłam barwników naturalnych kupionych w sieci sklepów Piotr i Paweł. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.