Śledź z czerwoną cebulą, rodzynkami, jagodami goji, a wszystko marynowane w zalewie słodko kwaśniej z dodatkiem owoców jałowca. Delikatne śledzie, które z powodzeniem mogą zagościć na Świątecznym stole! By śledzie były dobre potrzebne są oczywiście dobrej, najwyższej jakości płaty śledziowe, myślę, że bez problemu kupicie takie:) Jeśli będziecie chcieli przygotować śledzie na jakąś specjalną okazję, czy święto, pamiętajcie o tym, że trzeba przygotować je na trzy dni przed tym, potrzebują tyle czasu, aby przejść przyprawami!
📖 Przepis
Śledź z czerwoną cebulą
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 250 g płatów śledziowych
- 4 łyżek cukru
- 50 ml octu winnego
- 150 ml wody
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki owoców jałowca
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonych jagód goji
- 1 liść laurowy
🔪 Instrukcje
- W moździerzu rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskie, ale bardzo delikatnie. Do małego rondla wlać wodę i ocet, dodać cukier, liść laurowy i rozgniecione ziarna, całość zagotować. Następnie dodać rodzynki, jagody i cebulę, zdjąć z ognia. Całość pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Śledzie namoczyć w zimnej wody, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie pokroić je na 3 cm kawałki. W słoju układać śledzia na przemian z cebulą i rodzynkami, całość zalać wystudzoną mieszaniną. Słój zamknąć, wstawić do lodówki na około 3 dni.
- Po tym czasie śledzie przejdą smakiem przypraw i będą gotowe do jedzenia.
- Smacznego!
amgdalena napisał
Skąd wziąć jagody Goji ? 🙂 Wygląda niezwykle smakowicie.
Anna napisał
Jagody goji możesz kupić przez internet lub w sklepie ze zdrową żywnością. Jeśli nie kupisz jagód możesz dać rodzynki, będą równie dobre:)