Śledzie w sosie śmietanowym z musztardą z dodatkiem ziemniaków gotowanymi w mundurkach. Świetna, klasyczna polska przystawka. Śledzie przygotowuje się bardzo szybko jest to fajna opcja na ostatnią chwilę. Można przygotować je na chwilę przed przyjściem niespodziewanych gości. Bardzo ważną rolę w sosie odgrywa musztarda francuska. Jest to wyjątkowa musztarda, której maleńkie kuleczki przyjemnie pękają przy rozgryzaniu i dodają ciekawej faktury sosowi. Do sałatki dodałam porcję gotowanych ziemniaków w mundurkach, to one czynią przystawkę bardziej pożywną. Jeśli macie ziemniaki, które zostały z obiadu, a nie są rozgotowane, to można je wykorzystać.
Jeśli lubicie sałatki śledziowe, to koniecznie wypróbujcie tę propozycję. Jest to naprawdę łatwy i szybki przepis i bardzo proste wykonanie. Zapraszam do wypróbowania!
📖 Przepis
Śledzie w sosie śmietanowym z musztardą
🥘 Składniki
- 200 g filetów śledziowych
- 1 średnia cebula
- 4 średnie ziemniaki (gotowane w mundurkach)
- 8 łyżek majonezu
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- pieprz (do smaku)
- 8 łyżeczek musztardy francuskiej
🔪 Instrukcje
- Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli z filetów. Cebulę pokroić w kostkę, włożyć do miseczki i zalać gorącą wodą po około 5 minutach odcedzić na sicie.
- Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę 2x2 cm.
- Wymoczonego śledzia pokroić na małe kawałki, dodać do niego cebulę i ziemniaki. W miseczce wymieszać śmietanę, majonez i musztardę, dodać do śledzi wszystko wymieszać doprawić pieprzem.
- Przełoży do naczynia z pokrywką i włożyć do lodówki.
- Smacznego!
Comments
No Comments