• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Śledzie w oleju i musztardzie

Śledzie w oleju i musztardzie

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 13 sty, 2014 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Śledzie w oleju i musztardzie francuskiej z dodatkiem ogórków kiszonych i cebulki to świetna przystawka, idealna na karnawał. Do marynaty dla zakwaszenia dodałam aromatyczne plastry cytryny, można użyć octu winnego, ale cytryna jest zdecydowanie lepsza. Śledzik po dobie spędzonej w marynacie nadaje się już do jedzenia, ale proponuje, żeby posiedział w niej przynajmniej dwa dni przed podaniem. Śledzia proponuje podać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub klasycznie z kromką chleba.

sledzie w oleju i musztardzie
Śledzie w oleju i musztardzie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 250 g płatów śledziowych
  • 1 średnia cebula
  • 5 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 6 łyżek musztardy francuskiej
  • ½ szklanki oleju roślinnego dobrej jakości
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 4 plasterki cytryny
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka mleka do namoczenia śledzi

🔪 Instrukcje

  • Śledzie namoczyć w mleku przez około 30 minut.
  • Cebule pokroić w cienkie piórka, zalać ja gorącą wodą, po 15 minutach odlać wodę i przelać cebule zimną woda, pozostawić na sicie, aby ociekła.
  • Ogórki pokroić w kostkę. Śledzie wypłukać w wodzie i osuszyć, pokroić na małe kawałki. W misce umieścić, śledzie, ogórki, cebulę, kurkumę, musztardę ziarna pieprzu i ziela angielskiego dodać liść laurowy i olej, wymieszać
  • Śledzie przełożyć do słoika przekładając plastrami cytryny, zakręcić i odstawić do lodówki, po dobie lub dwóch śledzie nadają się do jedzenia.

📖 Przepis

sledzie w oleju i musztardzie
Print Pin
5 z 1 głosu

Śledzie w oleju i musztardzie

Śledź idealny na sylwestra.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 2
Przygotowanie 30 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g płatów śledziowych
  • 1 średnia cebula
  • 5 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 6 łyżek musztardy francuskiej
  • ½ szklanki oleju roślinnego (dobrej jakości)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 4 plasterki cytryny
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka mleka do namoczenia śledzi
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Śledzie namoczyć w mleku przez około 30 minut.
  • Cebule pokroić w cienkie piórka, zalać ja gorącą wodą, po 15 minutach odlać wodę i przelać cebule zimną woda, pozostawić na sicie, aby ociekła.
  • Ogórki pokroić w kostkę. Śledzie wypłukać w wodzie i osuszyć, pokroić na małe kawałki. W misce umieścić, śledzie, ogórki, cebulę, kurkumę, musztardę ziarna pieprzu i ziela angielskiego dodać liść laurowy i olej, wymieszać
  • Śledzie przełożyć do słoika przekładając plastrami cytryny, zakręcić i odstawić do lodówki, po dobie lub dwóch śledzie nadają się do jedzenia.
  • Smacznego!
sledzie w oleju i musztardzie
« Wuzetka
Muffiny żurawinowo - pomarańczowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anna Małek napisał

    14 stycznia, 2014 at 2:47 pm

    Oczywiście!!! To zestaw obowiązkowy z czasów PRL-u, 100-tka i śledzik 😉

    Odpowiedz
  2. RobeRt Zerkowski napisał

    14 stycznia, 2014 at 2:45 pm

    ..czy to należy czymś popić ?

    Odpowiedz
  3. Sprawdzona Kuchnia napisał

    13 stycznia, 2014 at 9:18 pm

    Pycha, polecam 🙂

    Odpowiedz
  4. Barbara Szczepańska napisał

    13 stycznia, 2014 at 7:46 pm

    pychaaaaaaaaaa

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 stycznia, 2014 at 8:20 pm

      Pycha, to prawda, polecam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}