Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Śledzie w oleju i musztardzie

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 13 sty, 2014 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Śledzie w oleju i musztardzie francuskiej z dodatkiem ogórków kiszonych i cebulki to świetna przystawka, idealna na karnawał. Do marynaty dla zakwaszenia dodałam aromatyczne plastry cytryny, można użyć octu winnego, ale cytryna jest zdecydowanie lepsza. Śledzik po dobie spędzonej w marynacie nadaje się już do jedzenia, ale proponuje, żeby posiedział w niej przynajmniej dwa dni przed podaniem. Śledzia proponuje podać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub klasycznie z kromką chleba.

sledzie w oleju i musztardzie
Śledzie w oleju i musztardzie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 250 g płatów śledziowych
  • 1 średnia cebula
  • 5 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 6 łyżek musztardy francuskiej
  • ½ szklanki oleju roślinnego dobrej jakości
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 4 plasterki cytryny
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka mleka do namoczenia śledzi

🔪 Instrukcje

  • Śledzie namoczyć w mleku przez około 30 minut.
  • Cebule pokroić w cienkie piórka, zalać ja gorącą wodą, po 15 minutach odlać wodę i przelać cebule zimną woda, pozostawić na sicie, aby ociekła.
  • Ogórki pokroić w kostkę. Śledzie wypłukać w wodzie i osuszyć, pokroić na małe kawałki. W misce umieścić, śledzie, ogórki, cebulę, kurkumę, musztardę ziarna pieprzu i ziela angielskiego dodać liść laurowy i olej, wymieszać
  • Śledzie przełożyć do słoika przekładając plastrami cytryny, zakręcić i odstawić do lodówki, po dobie lub dwóch śledzie nadają się do jedzenia.

📖 Przepis

sledzie w oleju i musztardzie
Print Pin
5 z 1 głosu

Śledzie w oleju i musztardzie

Śledź idealny na sylwestra.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 2
Przygotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g płatów śledziowych
  • 1 średnia cebula
  • 5 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 6 łyżek musztardy francuskiej
  • ½ szklanki oleju roślinnego (dobrej jakości)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 4 plasterki cytryny
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka mleka do namoczenia śledzi
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Śledzie namoczyć w mleku przez około 30 minut.
  • Cebule pokroić w cienkie piórka, zalać ja gorącą wodą, po 15 minutach odlać wodę i przelać cebule zimną woda, pozostawić na sicie, aby ociekła.
  • Ogórki pokroić w kostkę. Śledzie wypłukać w wodzie i osuszyć, pokroić na małe kawałki. W misce umieścić, śledzie, ogórki, cebulę, kurkumę, musztardę ziarna pieprzu i ziela angielskiego dodać liść laurowy i olej, wymieszać
  • Śledzie przełożyć do słoika przekładając plastrami cytryny, zakręcić i odstawić do lodówki, po dobie lub dwóch śledzie nadają się do jedzenia.
  • Smacznego!
sledzie w oleju i musztardzie

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anna Małek napisał

    14 stycznia, 2014 at 2:47 pm

    Oczywiście!!! To zestaw obowiązkowy z czasów PRL-u, 100-tka i śledzik 😉

    Odpowiedz
  2. RobeRt Zerkowski napisał

    14 stycznia, 2014 at 2:45 pm

    ..czy to należy czymś popić ?

    Odpowiedz
  3. Sprawdzona Kuchnia napisał

    13 stycznia, 2014 at 9:18 pm

    Pycha, polecam 🙂

    Odpowiedz
  4. Barbara Szczepańska napisał

    13 stycznia, 2014 at 7:46 pm

    pychaaaaaaaaaa

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 stycznia, 2014 at 8:20 pm

      Pycha, to prawda, polecam 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.