Śledzie marynowane w zalewie octowej z dodatkiem nasion kolendry, cebuli i cytryny. Po dobie kąpieli w marynacie śledź jest gotowy do jedzenia, to naprawdę błyskawiczny przepis! Podajemy go z cebulką z marynaty polanego bardzo dobrej jakości olejem może, to być olej lniany, rzepakowy lub oliwa z oliwek. Całość posypana siekaną zieloną natką kolendry lub pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem. Śledzik najlepiej smakuje z dobrym domowym chlebem lub z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Śledź jest bardzo łagodny w smaku, delikatnie kwaśny, ale jeśli lubicie bardzo wyraźny kwaśny smak dodajcie więcej octu do zalewy. Próbując zalewę pamiętajcie, że do słoika ze śledziami dodajemy również plastry cytryny;) Idealny śledzik na Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Koniecznie spróbujcie!
📖 Przepis
Śledzie w zalewie octowej
🥘 Składniki
- 250 g płatów śledziowych
- 3 plastry cytryny
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 średnia cebula
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki octu winnego
- 300 ml wody
- dobry olej np: lniany (rzepakowy czy oliwa z oliwek)
- zielona kolendra (lub natka pietruszki)
🔪 Instrukcje
- Połowę ilości ziaren kolendry włożyć do moździerza i rozetrzeć na pył.
- Do garna wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę ( w ziarnach i pył ) oraz pieprz, zagotować, zdjąć z ognia. Dodać ocet, wystudzić. Cebulę pokroić w cienkie krążki.
- Śledzie wymoczyć w wodzie ( około 30 minut powinno wystarczyć ), następnie pokroić w 3 cm paski. Do słoja nakładać warstwami, śledź, cebulę, cytrynę zakończyć plastrem cytryny.
- Zalać śledzie zimną zalewą, zakręcić słoik, wstawić do lodówki. Śledzie najlepsze będą po około 36 godzinach, można przechowywać je w lodówce do tygodnia.
- Przed podaniem śledzie wyjmujemy z zalewy, układamy na talerzu na wierzch układamy krążki cebulki, polewamy olejem dekorujemy siekaną kolendrą, świeżo mielonym pieprzem, podajemy z kromką chleba lub ziemniakami, najlepiej w mundurkach.
- Smacznego!
Inspirowane Smakiem napisał
Mmm coś dla mojego taty, on uwielbia wszystko, co w zalewie octowej:))
Anna napisał
To może będzie okazja wypróbować śledzika w te Święta? 😉
omlet napisał
Wyglądają pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia 🙂
Anna napisał
Dziękuję:) Smakują rewelacyjnie, polecam 🙂
JUSTYNA napisał
Yyymmm...śledzik :)prosta i smaczna przekąska.
Anna napisał
Jest naprawdę pyszny 🙂 następnym razem podwójną porcję przygotuję, były na jeden raz 😉