Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Śledzie w zalewie octowej

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 10 gru, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Śledzie marynowane w zalewie octowej z dodatkiem nasion kolendry, cebuli i cytryny. Po dobie kąpieli w marynacie śledź jest gotowy do jedzenia, to naprawdę błyskawiczny przepis! Podajemy go z cebulką z marynaty polanego bardzo dobrej jakości olejem może, to być olej lniany, rzepakowy lub oliwa z oliwek. Całość posypana siekaną zieloną natką kolendry lub pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem. Śledzik najlepiej smakuje z dobrym domowym chlebem lub z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Śledź jest bardzo łagodny w smaku, delikatnie kwaśny, ale jeśli lubicie bardzo wyraźny kwaśny smak dodajcie więcej octu do zalewy. Próbując zalewę pamiętajcie, że do słoika ze śledziami dodajemy również plastry cytryny;) Idealny śledzik na Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Koniecznie spróbujcie!

📖 Przepis

sledzie w zalewie octowej
Print Pin
Bądź pierwszy!

Śledzie w zalewie octowej

Śledzik idealny ma każdą okazję.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przystawka
Porcji 2
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 3 minuty minuty
Całkowity czas 13 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g płatów śledziowych
  • 3 plastry cytryny
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 średnia cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki octu winnego
  • 300 ml wody
  • dobry olej np: lniany (rzepakowy czy oliwa z oliwek)
  • zielona kolendra (lub natka pietruszki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Połowę ilości ziaren kolendry włożyć do moździerza i rozetrzeć na pył.
  • Do garna wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę ( w ziarnach i pył ) oraz pieprz, zagotować, zdjąć z ognia. Dodać ocet, wystudzić. Cebulę pokroić w cienkie krążki.
  • Śledzie wymoczyć w wodzie ( około 30 minut powinno wystarczyć ), następnie pokroić w 3 cm paski. Do słoja nakładać warstwami, śledź, cebulę, cytrynę zakończyć plastrem cytryny.
  • Zalać śledzie zimną zalewą, zakręcić słoik, wstawić do lodówki. Śledzie najlepsze będą po około 36 godzinach, można przechowywać je w lodówce do tygodnia.
  • Przed podaniem śledzie wyjmujemy z zalewy, układamy na talerzu na wierzch układamy krążki cebulki, polewamy olejem dekorujemy siekaną kolendrą, świeżo mielonym pieprzem, podajemy z kromką chleba lub ziemniakami, najlepiej w mundurkach.
  • Smacznego!
sledzie w zalewie octowej
sledzie w zalewie octowej

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Inspirowane Smakiem napisał

    12 grudnia, 2013 at 5:42 am

    Mmm coś dla mojego taty, on uwielbia wszystko, co w zalewie octowej:))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 grudnia, 2013 at 4:18 pm

      To może będzie okazja wypróbować śledzika w te Święta? 😉

      Odpowiedz
  2. omlet napisał

    10 grudnia, 2013 at 10:22 pm

    Wyglądają pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2013 at 11:13 pm

      Dziękuję:) Smakują rewelacyjnie, polecam 🙂

      Odpowiedz
  3. JUSTYNA napisał

    10 grudnia, 2013 at 11:45 am

    Yyymmm...śledzik :)prosta i smaczna przekąska.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2013 at 5:31 pm

      Jest naprawdę pyszny 🙂 następnym razem podwójną porcję przygotuję, były na jeden raz 😉

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required