• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Śledzie w zalewie octowej

Śledzie w zalewie octowej

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 10 gru, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Śledzie marynowane w zalewie octowej z dodatkiem nasion kolendry, cebuli i cytryny. Po dobie kąpieli w marynacie śledź jest gotowy do jedzenia, to naprawdę błyskawiczny przepis! Podajemy go z cebulką z marynaty polanego bardzo dobrej jakości olejem może, to być olej lniany, rzepakowy lub oliwa z oliwek. Całość posypana siekaną zieloną natką kolendry lub pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem. Śledzik najlepiej smakuje z dobrym domowym chlebem lub z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Śledź jest bardzo łagodny w smaku, delikatnie kwaśny, ale jeśli lubicie bardzo wyraźny kwaśny smak dodajcie więcej octu do zalewy. Próbując zalewę pamiętajcie, że do słoika ze śledziami dodajemy również plastry cytryny;) Idealny śledzik na Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Koniecznie spróbujcie!

sledzie w zalewie octowej
Print Pin
Bądź pierwszy!

Śledzie w zalewie octowej

Śledzik idealny ma każdą okazję.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przystawka
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 3 minutes
Całkowity czas 13 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g płatów śledziowych
  • 3 plastry cytryny
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 średnia cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki octu winnego
  • 300 ml wody
  • dobry olej np: lniany (rzepakowy czy oliwa z oliwek)
  • zielona kolendra (lub natka pietruszki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Połowę ilości ziaren kolendry włożyć do moździerza i rozetrzeć na pył.
  • Do garna wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę ( w ziarnach i pył ) oraz pieprz, zagotować, zdjąć z ognia. Dodać ocet, wystudzić. Cebulę pokroić w cienkie krążki.
  • Śledzie wymoczyć w wodzie ( około 30 minut powinno wystarczyć ), następnie pokroić w 3 cm paski. Do słoja nakładać warstwami, śledź, cebulę, cytrynę zakończyć plastrem cytryny.
  • Zalać śledzie zimną zalewą, zakręcić słoik, wstawić do lodówki. Śledzie najlepsze będą po około 36 godzinach, można przechowywać je w lodówce do tygodnia.
  • Przed podaniem śledzie wyjmujemy z zalewy, układamy na talerzu na wierzch układamy krążki cebulki, polewamy olejem dekorujemy siekaną kolendrą, świeżo mielonym pieprzem, podajemy z kromką chleba lub ziemniakami, najlepiej w mundurkach.
  • Smacznego!
sledzie w zalewie octowej
sledzie w zalewie octowej
« Piernik błyskawiczny
Pierniczki bezglutenowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Inspirowane Smakiem napisał

    12 grudnia, 2013 at 5:42 am

    Mmm coś dla mojego taty, on uwielbia wszystko, co w zalewie octowej:))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 grudnia, 2013 at 4:18 pm

      To może będzie okazja wypróbować śledzika w te Święta? 😉

      Odpowiedz
  2. omlet napisał

    10 grudnia, 2013 at 10:22 pm

    Wyglądają pięknie, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2013 at 11:13 pm

      Dziękuję:) Smakują rewelacyjnie, polecam 🙂

      Odpowiedz
  3. JUSTYNA napisał

    10 grudnia, 2013 at 11:45 am

    Yyymmm...śledzik :)prosta i smaczna przekąska.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2013 at 5:31 pm

      Jest naprawdę pyszny 🙂 następnym razem podwójną porcję przygotuję, były na jeden raz 😉

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}