Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z migdałami, marcepanem i suszoną żurawiną. Jeśli nie macie czasu albo boicie się podjąć wypieku rogali Marcińskich, to te ślimaczki mogą spokojnie je zastąpić. Przygotowując ślimaczki, nie miałam białego maku, ale jeśli dodacie go do wypełnienia (może być gotowa masa z puszki), to będą prawie jak klasyczne rogale Marcińskie!
To, co bardzo ważne, to, że pracy przy nich jest nie wiele i nie są wymagane tutaj szczególe umiejętności cukiernicze. W przygotowaniu wypieków typu "ślimaczki" najfajniejsze jest to, że specjalnie nie trzeba się starać, aby formować piękne kształtne bułki. Wystarczy rozsmarować i rozsypać dodatki na rozwałkowanym cieście, zwinąć je w ścisły rulon, a kawałki ciasta ułożyć w brytfannie lub na blaszce i upiec. Prosty i szybki deser, prawda? Można też przygotować je w formie do muffinek, tak jak zrobiłam to w przepisie na bułki cynamonowe.
W kwestii dekoracji. Można przygotować lukier, na który posypujemy kandyzowaną skórkę z cytrusów lub płatki migdałowe. Drugi, prostszy sposób, to oprószenie najzwyklejszym cukrem pudrem. Zapewniam Was, że nieważne czym je wykończycie, to i tak znikną błyskawicznie! Ciasto jest bardzo mięciutkie, puszyste i wilgotne. Przechowane pod przykryciem do dnia następnego zachowują swoją puszystość i świeżość. Koniecznie spróbujcie!
📖 Przepis
Ślimaczki cynamonowe z migdałami
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 50 g cukru trzcinowego
- 220 g mleka (w temperaturze około 40 st.C)
- 20 g świeżych drożdży
- 2 średnie jajka
- 90 g masła
Składniki na nadzienie
Składniki na nadzienie
- 80 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 70 g cukru trzcinowego
- 70 g migdałów (drobno posiekanych)
- 140 g marcepanu (startego na tarce i dużych oczkach)
- 4 łyżki suszonej żurawiny (posiekanej)
Dodatkowo
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny (lub tyle ile potrzebne będzie do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru)
- 1 średnie jajko (do posmarowania wierzchu)
- cukier perlisty (do posypania wierzchu)
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Do podgrzanego mleka dodać drożdże, wymieszać, wlać do składników suchych, dodać jajka. Ciasto wyrabiać przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto połączy się można dolać stopione przestudzone masło i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być dość klejące, po około 3 minutach wyrabiania, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, może potrwać to około godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, lekko podsypać mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 55x30cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować miękkim masłem, na masło rozsypać całą mieszankę cukru i cynamonu, a następnie migdały, marcepan i żurawinę. Zwinąć ciasto w rulon (dłuższy bok), ostrym nożem pokroić na 20 równych części.
- Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, ślimaczki przełożyć do formy zachowując niewielkie odstępy między nimi. Przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Ślimaczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia się wierzchu bułeczek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika przełożyć na kratkę. Wierzch polać przygotowanym lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
eko napisał
oooo wygląda super <3
Anna napisał
Zapraszam 🙂 są pyszne!