Szpinak, nie tylko wyśmienicie smakuje z czosnkiem, gałką muszkatołową i parmezanem jest również zaskakująco dobry w połączeniu z owocami. Te małe zielone listeczki, to jednak niedoceniane złoto naszej ziemi. Szpinak ma właściwości antynowotworowe, chroni przed miażdżycą, a to dzięki zawartości beta-karotenu, witaminy C i luteiny. Luteina występuje w szpinaku w dużej ilości, a jest dobrze znanym przeciwutleniaczem. Jest idealny dla kobiet w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego żelaza. Zawartość żelaza jest o wiele mniejsza, niż kiedyś sądzono, ktoś źle postawił przecinek przy wyliczeniach:). Rzeczywiście jest go 2,8 mg w 100 g liści. Szpinak zalecany jest dla osób z wysokim ciśnieniem, ponieważ ma dużą zawartość potasu, który pomaga je obniżyć. Natomiast magnez uspokoi nerwy i złagodzi objawy stresu.
Poza wcześniej wymienionymi składnikami szpinak zawiera również witaminę K, witaminy z grupy B i E. Jeśli się odchudzacie, szpinak Wam w tym pomoże! Jest niskokaloryczny (100 g 16 kcal), a zawartość potasu i witamin z grupy B przyspieszą metabolizm i pomogą spalić tłuszcze i węglowodany. Najbardziej wartościowy jest oczywiście spożywany na surowo i dla zachęcenia Was do spożywania szpinaku zrobiłam ten koktajl. Jest naprawę bardzo smaczny, a co bardzo ważne smakuje również dzieciom:) Zapraszam!
📖 Przepis
Smoothie ze szpinakiem
🥘 Składniki
- 2 duże banany
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 średnie jabłka
- 1 średnie pomarańcza
🔪 Instrukcje
- Banany i pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Szpinak umyć, jabłko umyć i usunąć gniazda nasienne, całość zmiksować w blenderze.
- Smacznego!
wykrywacz smaku napisał
dziękujemy za dołączenie do naszego konkursu!Pozdrawiamy i życzymy powodzenia!