Rewelacyjny sos kurkowy idealny do pieczonych ziemniaków, makaronu, kopytek lub chleba. Najlepszy oczywiście ze świeżych grzybów prosto z lasu. Smak sosu to smak z czasów kiedy, z dziadkiem zbieraliśmy kurki w lesie, a babcia robiła pyszny sos kurkowy zaprawiony gęstą, swojską śmietaną. Podany z ziemniakami polanymi tłuszczem posypane świeżym koperkiem. Pycha, zapraszam, koniecznie spróbujcie!
📖 Przepis
Sos kurkowy
Bardzo prosty sos kurkowy!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 500 g kurek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany
- sól (świeżo mielony pieprz)
- 4 duże masła
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki
🔪 Instrukcje
- Kurki oczyścić, umyć, osuszyć, większe grzyby pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać czosnek i po chwili grzyby, smażyć przez około 15 minut.
- Wlać śmietanę, przyprawy, gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Przed podaniem posypać natką.
- Smacznego!
kasia napisał
kurki ze śmietaną mogłabym jeść codziennie
Anna napisał
Tak,ten sos kurkowy jest super, nawet dzieci go uwielbiają 🙂
Kuchareczka napisał
Sosik prima sort. Musi być pyszny 🙂
Anna napisał
O tak! pyszny, bardzo klasyczny, wydobywa cały smak tego grzybka:)
Asik. napisał
Uwielbiam taki sos, do tego polędwiczki, bagietka z masłem czosnkowym - żyć nie umierać 😉
Anna napisał
Zgadzam się! pycha, ale i z ziemniaczkami bomba! pozdrawiam.