• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Sos kurkowy

Sos kurkowy

Aktualizacja: 24 sie, 2020 · Opublikowany: 19 lip, 2012 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Rewelacyjny sos kurkowy idealny do pieczonych ziemniaków, makaronu, kopytek lub chleba. Najlepszy oczywiście ze świeżych grzybów prosto z lasu. Smak sosu to smak z czasów kiedy, z dziadkiem zbieraliśmy kurki w lesie, a babcia robiła pyszny sos kurkowy zaprawiony gęstą, swojską śmietaną. Podany z ziemniakami polanymi tłuszczem posypane świeżym koperkiem. Pycha, zapraszam, koniecznie spróbujcie!

sos kurkowy
Print Pin
5 z 1 głosu

Sos kurkowy

Bardzo prosty sos kurkowy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 30 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany
  • sól (świeżo mielony pieprz)
  • 4 duże masła
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kurki oczyścić, umyć, osuszyć, większe grzyby pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać czosnek i po chwili grzyby, smażyć przez około 15 minut.
  • Wlać śmietanę, przyprawy, gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  • Przed podaniem posypać natką.
  • Smacznego!
sos kurkowy
« Bakłażanowa piramidka
Mini pączki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kasia napisał

    19 sierpnia, 2018 at 2:00 pm

    kurki ze śmietaną mogłabym jeść codziennie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 sierpnia, 2018 at 1:07 pm

      Tak,ten sos kurkowy jest super, nawet dzieci go uwielbiają 🙂

      Odpowiedz
  2. Kuchareczka napisał

    03 sierpnia, 2012 at 7:03 am

    Sosik prima sort. Musi być pyszny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 sierpnia, 2012 at 8:27 am

      O tak! pyszny, bardzo klasyczny, wydobywa cały smak tego grzybka:)

      Odpowiedz
  3. Asik. napisał

    01 sierpnia, 2012 at 1:10 pm

    Uwielbiam taki sos, do tego polędwiczki, bagietka z masłem czosnkowym - żyć nie umierać 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 sierpnia, 2012 at 7:05 pm

      Zgadzam się! pycha, ale i z ziemniaczkami bomba! pozdrawiam.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}