Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sałatki i surówki

Surówka wiosenna

Aktualizacja: 23 sty, 2019 · Opublikowany: 16 maj, 2014 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Surówka wiosenna z białej młodej kapusty z dodatkiem marchewki, rzodkiewki doprawiona syropem z agawy i sokiem z cytryny. Surówka taka jest najlepszym dodatkiem do każdego dania obiadowego. Zdrowa smaczna, chrupiąca z orzeźwiającą nutą cytryny, smakuje każdemu bez wyjątku! Kilka słów o kapuście, która jest bardzo wartościowym warzywem i to w każdej postaci, bo na surowo, gotowana, kiszona, duszona. Kapuściana głowa zawiera dużo witaminy C, A, K, E, witaminy z grupy B. Bogata jest w kwas foliowy, wapń, potas i magnez jest niskokaloryczna!!! Liście kapusty wykorzystywane są do okładów przy bólach reumatycznych stawów. LIścia nadaj się również do leczenia małych ran i owrzodzeń. Pomagają w profilaktyce nowotworowej o podłożu hormonalnym jajników, prostaty i piersi. Okład z liści kapusty są często ratunkiem dla karmiących matek, którym przydarzył się zator mleczny. Okłady z liści kapusty mogą ustrzec przed zapaleniem piersi, sama miałam okazję wypróbować, działają rewelacyjnie!

Jak widzicie, wiele przemawia za tym, aby kapusta na co dzień gościła na naszych stołach. Jej cena, która jest bardzo niska, dostępność przez cały rok i oczywiście jej walory smakowe to wystarczające argumenty za tym, żeby jeść jej jak najwięcej ! To tyle o kapuście, a teraz surówka wiosenna!

📖 Przepis

surowka wiosenna
Print Pin
5 z 1 głosu

Surówka wiosenna

Wspaniała bardzo prosta surówka.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Sałatki
Porcji 6
Przygotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • ½ główki młodej kapusty
  • 2 średnie marchewki (młode)
  • 4 duże rzodkiewki
  • sok z cytryny
  • syrop z agawy
  • świeży koperek
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Marchew obrać, rzodkiewkę umyć zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Koperek posiekać i dodać do pozostałych składników.
  • Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i syropem z agawy. Wymieszać.
  • Smacznego!
surowka wiosenna

Więcej Przepisy na sałatki i surówki

  • salatka z bobem
    Sałatka z bobem
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • salatka z ciecierzyca
    Sałatka z ciecierzycą
  • salatka jarzynowa
    Sałatka jarzynowa

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    16 maja, 2014 at 1:13 pm

    Polecam, do ryby fantastyczna!!! 🙂

    Odpowiedz
  2. Jola Rotta napisał

    16 maja, 2014 at 10:57 am

    ...wyglada smacznie:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.