Wspaniała szarlotka w stylu amerykańskim! Przygotowana z delikatnego, kruchego ciasta i najprostszego nadzienia z jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. To te dwie przyprawy sprawiają, że jabłka nabierają cudownego niepowtarzalnego aromatu i smaku, nie rezygnujcie więc z nich. Szarlotka jest bardzo, bardzo smaczna, a najlepiej smakuje jeszcze ciepła z bitą śmietaną lub gałką lodów.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki tortowej
- 150 g mąki krupczatki
- 1 szczypta soli
- 50 g margaryny lub smalcu
- 150 g masła
- 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 70 g cukru
Dodatkowo
- 1 kg obranych jabłek
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- cukier puder
🔪 Instrukcje
Przygotowanie jabłek
- Obrane jabłka trzeba drobno pokroić, umieścić w garnuszku dodać przyprawy i cukier, dusić jabłka mieszając do czasu do czasu. Kiedy jabłka zmiękną dodać mąkę ryżową wymieszaną z odrobiną wody do dusznych jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Przygotowanie szarlotki
- Mąkę przesiać do miski miksera lub na blat, dodać cukier, sól, posiekane masło, margarynę oraz śmietanę, śmietanę dodajemy stopniowo na początek dodać dwie łyżki, a resztę w razie potrzeby gdyby ciasto słabo się kleiło, wyrobić jednolite gładkie ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, a następnie spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie pokroić na małe cząstki, rozdrobnione jabłka umieścić w misce, dodać do nich cynamon, cukier i gałkę muszkatołową oraz mąkę ryżową, wymieszać.
- Przygotować dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm lub jedna dużą powyżej 24 cm, można też użyć dużej formy prostokątnej, formy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód szarlotki rozwałkować około 70% ciasta, powinno być cienkie około 4 mm! Wyłożyć nim spód i boki formy, nadmiar odciąć nożem.
- Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek w takim kształcie, żeby przykrył szarlotkę od góry.
- Na przygotowany spód ciasta wyłożyć przygotowane jabłka tak, aby na środku utworzyły górkę (w przypadku pieczenia szarlotki w formie okrągłej), jabłka przykryć cienkim płatem ciasta, skleić brzegi ciasta z nałożonym wierzchem, nadmiar ciasta odciąć. Wierzch ciasta naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, wstawić do gorącego piekarnika, piec przez około 60 minut do uzyskania złotego koloru ciasta, gdyby ciasto zaczęło się zbyt szybko przypiekać od góry należy przykryć je folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, troszkę przestudzić i posypać cukrem pudrem, szarlotkę można, a właściwie należy podawać ciepłą, n
🥧 Wybór składników na kruche ciasto
W składnikach na ciasto nie ma jajek i to nie jest pomyłka, ciasto bez ich dodatku, jest bardzo kruche i delikatne. W przepisie jest masło, margaryna i smalec, ale osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych mogą zamienić smalec i masło na tłuszcz roślinny. Choć trzeba przyznać, że smalec i masło mają wpływ na kruchość i delikatność ciasta. Pamiętajcie o niezmiennej zasadzie, kruche ciasto powinno być cienkie! Szarlotkę możecie wzbogacić o dodanie do nadzienia z jabłek odrobiny rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Zapraszam na szarlotkę w stylu amerykańskim, ale z najlepszymi polskimi jabłkami!
📖 Przepis
Szarlotka
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki tortowej
- 150 g mąki krupczatki
- 1 szczypta soli
- 50 g margaryny lub smalcu
- 150 g masła
- 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 70 g cukru
Dodatkowo
- 1 kg obranych jabłek
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub ryżowej)
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- cukier puder
🔪 Instrukcje
Przygotowanie jabłek
- Obrane jabłka trzeba drobno pokroić, umieścić w garnuszku dodać przyprawy i cukier, dusić jabłka mieszając do czasu do czasu. Kiedy jabłka zmiękną dodać mąkę ryżową wymieszaną z odrobiną wody do dusznych jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Przygotowanie szarlotki
- Mąkę przesiać do miski miksera lub na blat, dodać cukier, sól, posiekane masło, margarynę oraz śmietanę, śmietanę dodajemy stopniowo na początek dodać dwie łyżki, a resztę w razie potrzeby gdyby ciasto słabo się kleiło, wyrobić jednolite gładkie ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, a następnie spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie pokroić na małe cząstki, rozdrobnione jabłka umieścić w misce, dodać do nich cynamon, cukier i gałkę muszkatołową oraz mąkę ryżową, wymieszać.
- Przygotować dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm lub jedna dużą powyżej 24 cm, można też użyć dużej formy prostokątnej, formy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód szarlotki rozwałkować około 70% ciasta, powinno być cienkie około 4 mm! Wyłożyć nim spód i boki formy, nadmiar odciąć nożem.
- Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek w takim kształcie, żeby przykrył szarlotkę od góry.
- Na przygotowany spód ciasta wyłożyć przygotowane jabłka tak, aby na środku utworzyły górkę (w przypadku pieczenia szarlotki w formie okrągłej), jabłka przykryć cienkim płatem ciasta, skleić brzegi ciasta z nałożonym wierzchem, nadmiar ciasta odciąć. Wierzch ciasta naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, wstawić do gorącego piekarnika, piec przez około 60 minut do uzyskania złotego koloru ciasta, gdyby ciasto zaczęło się zbyt szybko przypiekać od góry należy przykryć je folią aluminiową.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, troszkę przestudzić i posypać cukrem pudrem, szarlotkę można, a właściwie należy podawać ciepłą, nie zaszkodzi odrobina bitej śmietany lub lody.
Comments
No Comments