• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Szarlotka

Szarlotka

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 11 Paź, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Wspaniała szarlotka w stylu amerykańskim! Przygotowana z delikatnego, kruchego ciasta i najprostszego nadzienia z jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. To te dwie przyprawy sprawiają, że jabłka nabierają cudownego niepowtarzalnego aromatu i smaku, nie rezygnujcie więc z nich. Szarlotka jest bardzo, bardzo smaczna, a najlepiej smakuje jeszcze ciepła z bitą śmietaną lub gałką lodów. W składnikach na ciasto nie ma jajka i to nie jest pomyłka, ciasto bez jajek jest bardzo kruche i delikatne. W przepisie jest masło i margaryna, a osoby które jedzą produkty zwierzęce, smalec taka mieszanka ma również wpływ na kruchość i delikatność ciasta. Pamiętajcie o niezmiennej zasadzie, kruche ciasto powinno być cienkie! Szarlotkę możecie wzbogacić o dodanie do nadzienia z jabłek odrobiny rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Zapraszam na szarlotkę w stylu amerykańskim, ale z najlepszymi polskimi jabłkami!

szarlotka
Print Pin
0 from 0 votes

Szarlotka

Fantastyczna, aromatyczna szarlotka na cienkim cieście.
Autor Anna
Kuchnia American
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Porcje 16
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 1 szczypta soli
  • 50 g margaryny lub smalcu
  • 150 g masła
  • 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 70 g cukru

Dodatkowo

  • 1 kg obanych jabłek
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • cukier puder

🔪 Instrukcje

Przygotowanie jabłek

  • Obrane jabłka trzeba drobno pokroić, umieścić w garnuszku dodać przyprawy i cukier, dusić jabłka mieszając do czasu do czasu. Kiedy jabłka zmiękną dodać mąkę ryżową wymieszaną z odrobiną wody do dusznych jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić.
  • Mąkę przesiać do miski miksera lub na blat, dodać cukier, sól, posiekane masło, margarynę oraz śmietanę, śmietanę dodajemy stopniowo na początek dodać dwie łyżki, a resztę w razie potrzeby gdyby ciasto słabo się kleiło, wyrobić jednolite gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, a następnie spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie pokroić na małe cząstki, rozdrobnione jabłka umieścić w misce, dodać do nich cynamon, cukier i gałkę muszkatołową oraz mąkę ryżową, wymieszać.
  • Przygotować dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm lub jedna dużą powyżej 24 cm, można też użyć dużej formy prostokątnej, formy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na spód szarlotki rozwałkować około 70% ciasta, powinno być cienkie około 4 mm! Wyłożyć nim spód i boki formy, nadmiar odciąć nożem.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek w takim kształcie, żeby przykrył szarlotkę od góry.
  • Na przygotowany spód ciasta wyłożyć przygotowane jabłka tak, aby na środku utworzyły górkę (w przypadku pieczenia szarlotki w formie okrągłej), jabłka przykryć cienkim płatem ciasta, skleić brzegi ciasta z nałożonym wierzchem, nadmiar ciasta odciąć. Wierzch ciasta naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, wstawić do gorącego piekarnika, piec przez około 60 minut do uzyskania złotego koloru ciasta, gdyby ciasto zaczęło się zbyt szybko przypiekać od góry należy przykryć je folią aluminiową.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, troszkę przestudzić i posypać cukrem pudrem, szarlotkę można, a właściwie należy podawać ciepłą, nie zaszkodzi odrobina bitej śmietany lub lody.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jabłka można przygotować dzień wcześniej.
szarlotka
szarlotka
Poprzedni wpis « Kalafior w sosie
Kolejny wpis Makaron z groszkiem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia