• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami » Szarlotka

Szarlotka

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 11 paź, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Wspaniała szarlotka w stylu amerykańskim! Przygotowana z delikatnego, kruchego ciasta i najprostszego nadzienia z jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. To te dwie przyprawy sprawiają, że jabłka nabierają cudownego niepowtarzalnego aromatu i smaku, nie rezygnujcie więc z nich. Szarlotka jest bardzo, bardzo smaczna, a najlepiej smakuje jeszcze ciepła z bitą śmietaną lub gałką lodów.

Kawałek szarlotki na talerzu.
Szarlotka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥧 Wybór składników na kruche ciasto
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 1 szczypta soli
  • 50 g margaryny lub smalcu
  • 150 g masła
  • 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 70 g cukru

Dodatkowo

  • 1 kg obranych jabłek
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • cukier puder

🔪 Instrukcje

Przygotowanie jabłek

  • Obrane jabłka trzeba drobno pokroić, umieścić w garnuszku dodać przyprawy i cukier, dusić jabłka mieszając do czasu do czasu. Kiedy jabłka zmiękną dodać mąkę ryżową wymieszaną z odrobiną wody do dusznych jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Przygotowanie szarlotki

  • Mąkę przesiać do miski miksera lub na blat, dodać cukier, sól, posiekane masło, margarynę oraz śmietanę, śmietanę dodajemy stopniowo na początek dodać dwie łyżki, a resztę w razie potrzeby gdyby ciasto słabo się kleiło, wyrobić jednolite gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, a następnie spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie pokroić na małe cząstki, rozdrobnione jabłka umieścić w misce, dodać do nich cynamon, cukier i gałkę muszkatołową oraz mąkę ryżową, wymieszać.
  • Przygotować dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm lub jedna dużą powyżej 24 cm, można też użyć dużej formy prostokątnej, formy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na spód szarlotki rozwałkować około 70% ciasta, powinno być cienkie około 4 mm! Wyłożyć nim spód i boki formy, nadmiar odciąć nożem.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek w takim kształcie, żeby przykrył szarlotkę od góry.
  • Na przygotowany spód ciasta wyłożyć przygotowane jabłka tak, aby na środku utworzyły górkę (w przypadku pieczenia szarlotki w formie okrągłej), jabłka przykryć cienkim płatem ciasta, skleić brzegi ciasta z nałożonym wierzchem, nadmiar ciasta odciąć. Wierzch ciasta naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, wstawić do gorącego piekarnika, piec przez około 60 minut do uzyskania złotego koloru ciasta, gdyby ciasto zaczęło się zbyt szybko przypiekać od góry należy przykryć je folią aluminiową.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, troszkę przestudzić i posypać cukrem pudrem, szarlotkę można, a właściwie należy podawać ciepłą, n

🥧 Wybór składników na kruche ciasto

W składnikach na ciasto nie ma jajek i to nie jest pomyłka, ciasto bez ich dodatku, jest bardzo kruche i delikatne. W przepisie jest masło, margaryna i smalec, ale osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych mogą zamienić smalec i masło na tłuszcz roślinny. Choć trzeba przyznać, że smalec i masło mają wpływ na kruchość i delikatność ciasta. Pamiętajcie o niezmiennej zasadzie, kruche ciasto powinno być cienkie! Szarlotkę możecie wzbogacić o dodanie do nadzienia z jabłek odrobiny rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Zapraszam na szarlotkę w stylu amerykańskim, ale z najlepszymi polskimi jabłkami!

📖 Przepis

szarlotka
Print Pin
Bądź pierwszy!

Szarlotka

Fantastyczna, aromatyczna szarlotka na cienkim cieście.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 16
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 1 hour
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 1 szczypta soli
  • 50 g margaryny lub smalcu
  • 150 g masła
  • 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 70 g cukru

Dodatkowo

  • 1 kg obranych jabłek
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub ryżowej)
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • cukier puder
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie jabłek

  • Obrane jabłka trzeba drobno pokroić, umieścić w garnuszku dodać przyprawy i cukier, dusić jabłka mieszając do czasu do czasu. Kiedy jabłka zmiękną dodać mąkę ryżową wymieszaną z odrobiną wody do dusznych jabłek i zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić.

Przygotowanie szarlotki

  • Mąkę przesiać do miski miksera lub na blat, dodać cukier, sól, posiekane masło, margarynę oraz śmietanę, śmietanę dodajemy stopniowo na początek dodać dwie łyżki, a resztę w razie potrzeby gdyby ciasto słabo się kleiło, wyrobić jednolite gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, a następnie spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ósemki, a następnie pokroić na małe cząstki, rozdrobnione jabłka umieścić w misce, dodać do nich cynamon, cukier i gałkę muszkatołową oraz mąkę ryżową, wymieszać.
  • Przygotować dwie okrągłe formy o średnicy 18 cm lub jedna dużą powyżej 24 cm, można też użyć dużej formy prostokątnej, formy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Na spód szarlotki rozwałkować około 70% ciasta, powinno być cienkie około 4 mm! Wyłożyć nim spód i boki formy, nadmiar odciąć nożem.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek w takim kształcie, żeby przykrył szarlotkę od góry.
  • Na przygotowany spód ciasta wyłożyć przygotowane jabłka tak, aby na środku utworzyły górkę (w przypadku pieczenia szarlotki w formie okrągłej), jabłka przykryć cienkim płatem ciasta, skleić brzegi ciasta z nałożonym wierzchem, nadmiar ciasta odciąć. Wierzch ciasta naciąć w kilku miejscach ostrym nożem, wstawić do gorącego piekarnika, piec przez około 60 minut do uzyskania złotego koloru ciasta, gdyby ciasto zaczęło się zbyt szybko przypiekać od góry należy przykryć je folią aluminiową.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, troszkę przestudzić i posypać cukrem pudrem, szarlotkę można, a właściwie należy podawać ciepłą, nie zaszkodzi odrobina bitej śmietany lub lody.

📋 Notatki

Jabłka można przygotować dzień wcześniej.
Drzewo obsypane czerwonymi jabłkami.
Szarlotka
« Kalafior w sosie
Makaron z groszkiem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}