Przyszła jesień, a to najwyższa pora na szarlotkę, soczyste jabłka, orzechy i rozgrzewające przyprawy, to smaki jesieni. Pewnie mieliście już okazję jeść ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, ale czy jedliście z orzechami laskowymi? Jeśli nie, to zapraszam na dzisiejsze ciacho, którego spód przygotowany jest z dodatkiem mielonych orzechów laskowych i aromatycznych piernikowych przypraw.
Ciasto jest bardzo, ale to bardzo kruche z pysznym nadzieniem z duszonych jabłek oraz pianką z białek, a wszystko przykryte deszczykiem tartego ciasta. Przygotowując kruche ciasto, pamiętajcie o pewnej zasadzie, białek dodajemy niewiele lub wcale, gdyż białka powodują, że ciasto twardnieje. Białka możemy wykorzystać właśnie na piankę, która wzbogaci smak naszego ciasta. Jeśli nie przepadacie za szarlotką z miękką bezą, można ją pominąć, a białka zamrozić i wykorzystać do tortu bezowego. Życzę smacznego, a jest czym się zajadać, szarlotka orzechowa jest wspaniała!
📖 Przepis
Szarlotka orzechowa
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g orzechów laskowych
- 250 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 230 g zimnego masła
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie
- 1,5 kg obranych jabłek
- 4 łyżki rodzynek
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- sok z ½ cytryny i otarta skórka z niej
- 4 łyżki cukru trzcinowego (ilość zależy jakich jabłek użyjecie)
Dodatkowo
- 3 białka
- 4 łyżki tartej bułki
- 80 g drobnego cukru
🔪 Instrukcje
- Orzechy zmiksować na drobny piasek, najlepiej zrobić to w malakserze lub młynku do kawy. Do zmielonych orzechów dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier, wszystko wymieszać.
- Zimne masło posiekać na małe kawałki, dodać je wraz z żółtkami do suchych składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w zamrażalniku przez około 20 minut.
- Jabłka obrać ze skórki, na tarce do siekania kapusty zetrzeć jabłka na plasterki. Do dużego garnka włożyć jabłka, rodzynki, sok i skórkę z cytryny, cukier, jabłka dusić bez przykrycia do momentu odparowania soku, pamiętając o mieszaniu ich, po około 15 minutach doprawić cynamonem, dodać rozmieszaną mąkę z odrobiną wody. Jabłka wystudzić.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Blaszkę 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ¾ ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach, wysypać ciastem dno blaszki, ugnieść je, ciasto powinno odrobinkę zachodzić na boki.
- Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika, ciasto podpiec przez 12 minut, a następnie wyjąć z piekarnika.
- Białka ubić na sztywną pianę, a następnie porcjami dosypywać cukier ciągle ubijając. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę z białek, wierzch ciasta posypać startym na tarce ciastem.
- Wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, świetnie smakuje z gałką lodów cynamonowych.
- Smacznego!
Kuchara napisał
Witam! A co z bułką tartą?Dodać do białek?
Anna napisał
Przepraszam Pani Elu, że dziś odpowiadam, ale pytanie wpadło do spamu:( Tarta bułka jest opcjonalna i należy użyć jej do wysypania blaszki, jeśli nie mamy papieru do pieczenia. Jeśli dodała ją Pani do białek to też nic się nie stało, wyszła beza z fakturą 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
JUSTYNA napisał
Szarlotkę zrobiłam w sobotę(troszkę za słodka pianka wyszła ,bo moja córcia robiła za pomocnika i sypnęło jej się troszkę więcej),ale i tak ciacho pyszne,bo już wczoraj śladu nie byłoooo 😉
p.s. Aniu,dzięki za te Twoje przepisy, są tak dokładnie sprecyzowane,szczegółowo opisane i bardzo lubię z nich korzystać,że każde ciasto wychodzi super...chodź ja zawsze miałam problem z tą dziedziną :),a teraz SUKCES!!!
Anna napisał
Justynko, bardzo dziękuję Ci za miłe słowa:) Gotowanie to moja pasja i robię to z największa przyjemnością, cieszę się również sukcesami innych ! Oby tak dalej!!! Pozdrawiam
gin napisał
Mmm, wygląda smakowicie 🙂
Mi się pianka podoba 🙂
Anna napisał
To może... duża blacha ciacha na weekend? 😉
Ervisha napisał
Orzechy i jabłka to jedno z najlepszych połączeń 🙂
Anna napisał
To prawda 😉
JUSTYNA napisał
;)...kolejny raz moje "klimaty kulinarne"-uwielbiam!!!...i z pewnością zrobię ,a o białkach nic nie wiedziała;)dzięki za podpowiedź!!!
Anna napisał
Szarlotka jest obłędna!!! Koniecznie upiecz:)
Agnieszka napisał
kusisz, ale jak słodko! 🙂
Czy mogłabyś podać chociaż przybliżoną ilość kalorii dla tego cudeńka? 🙂
Anna napisał
Słodko 😉 kalorii nigdy nie liczyłam... Ale zjadłem połowę ciasta...:) co tam kalorie, he, he 🙂
Anna napisał
Aga, specjalni dla Ciebie policzyłam, wyliczyłam... kalorie do szarlotki, są umieszczone pod przepisem, smacznego 🙂
Inspirowane Smakiem napisał
Pyszne, uwielbiam właśnie takie szarlotki - z kruchym, orzechami i pianką. 🙂 Zdecydowanie do zapamiętania!
Anna napisał
Dziękuję i polecam, pyszności:)