Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Tahini

Aktualizacja: 3 gru, 2018 · Opublikowany: 18 lis, 2015 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Miłośnicy hummusu wiedzą jak ważną rolę w przepisie odgrywa pasta tahini i właśnie dziś przepis na pastę tahini domowej roboty. Oczywiście można pastę kupić w sklepie, gdzie znajdziemy szeroką gamę tego produktu, tylko pojawia się problem z wyborem pasty, bo jak odgadnąć która jest najlepsza, która ma ten idealny smak i skład? No i to, co dość istotne to cena. Średnia cena za kilogram pasty kupionej w sklepie to około 70 zł. Domowa pasta będzie o wiele tańsza, bo kilogram sezamu łuskanego kupicie za mniej więcej 12-20 zł w zależności od sklepu.

Przygotowanie pasty

Przygotowanie pasty tahini jest bardzo łatwe pod warunkiem, że posiadacie mocny blender, mikser lub inne tego typu urządzenie rozdrabniające z ostrymi nożami. Jeśli sprzęt jest mocny zrobienie gładkiej pasty trawa od kilku do kilkunastu minut. Musicie wykazać się cierpliwością podczas blendowania pasty. Na początek powinniśmy uprażyć sezam na suchej patelni. Sezam powinien zmienić kolor z jasno słomianego koloru na złocisty. Po przestudzeniu nasion możemy zacząć miksowanie, na początku nasiona zaczną przybierać formę mokrego gruboziarnistego piasku. Po chwili zmienią się w drobny piasek, aż w końcu sezam zamieni się w półpłynną pastę. Można ułatwić sobie proces przygotowania i nieco go przyspieszyć dodając w trakcie miksowania odrobinę oleju, uważając jednak, aby jednorazowo nie dodać go zbyt dużo. Zbyt duża ilość oleju może spowodować, że pasta zrobi się zbyt płynna. Zaczynajcie od 1 do 2 łyżek, to umożliwi w przypadku słabszego sprzętu zmiksowanie pasty na gładko. Pastę po przygotowaniu przekładamy do umytego i wyparzonego słoiczka, pastę przechowujemy w lodówce nawet kilka miesięcy.

Ważna wiadomość dla osób, które nie miały do tej pory okazji próbować jak smakuje pasta tahini! Pasta czy to domowa, czy kupna ma gorzkawy posmak i to jest całkiem naturalne! Pasty tahini nie jemy od tak ze słoika,  pasta tahini jest dodatkiem lub bazą do innych past, sosów czy dań. Po zmieszaniu z innymi składnikami danego przepisu jej gorzki smak znika. Pasta nadaje daniu cudownego lekko orzechowego smaku. W innym wpisie zaprezentuję sosy z wykorzystaniem tahini 🙂

📖 Przepis

tahini
Print Pin
5 z 2 głosów

Tahini

Pasta niezbędna do hummusu.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 4 minuty minuty
Całkowity czas 19 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • sezam łuskany (w dowolnej ilość)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Sezam ( łuskany lub niełuskany) prażyć na suchej patelni przez około 3-4 minuty ciągle potrząsając patelnią lub mieszając szpatułką, należy cały czas pilnować, aby sezam nie przypalił się, uprażony sezam przesypać na duży talerz lub miskę, chwilkę przestudzić.
  • Sezam wsypać do blendera i zacząć miksowanie, miksujemy tak długo, aż ziarenka zmienią się w gładka pastę, która puści olej. Jeśli macie słaby blender to trzeba miksować ziarenka sezamu dość długo aby uzyskać gładką oleistą masę, dla ułatwienia sprawy można dolać troszkę oleju roślinnego.
  • Gotową pastę tahini przełożyć do umytego i wyparzonego słoiczka, pastę przechowujemy w lodówce.
  • Smacznego!
tahini

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. tom Smole napisał

    19 listopada, 2015 at 6:01 pm

    Brzmi i wygląda rewelacyjnie ????

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 listopada, 2015 at 6:15 pm

      Tomek, jutro już weekend więc na początek pasta Tahini, później możesz przygotować hummus, a na podwieczorek ciasto pomarańczowe 🙂 Ustawienie prac na sobotę masz ode mnie gratis :)))

      Odpowiedz
      • Tom Smole napisał

        20 listopada, 2015 at 6:25 pm

        Teraz zobaczyłem Twój komentarz....organizacja wolnego czasu to podstawa ????

        Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.