Miłośnicy hummusu wiedzą jak ważną rolę w przepisie odgrywa pasta tahini i właśnie dziś przepis na pastę tahini domowej roboty. Oczywiście można pastę kupić w sklepie, gdzie znajdziemy szeroką gamę tego produktu, tylko pojawia się problem z wyborem pasty, bo jak odgadnąć która jest najlepsza, która ma ten idealny smak i skład? No i to, co dość istotne to cena. Średnia cena za kilogram pasty kupionej w sklepie to około 70 zł. Domowa pasta będzie o wiele tańsza, bo kilogram sezamu łuskanego kupicie za mniej więcej 12-20 zł w zależności od sklepu.
Przygotowanie pasty
Przygotowanie pasty tahini jest bardzo łatwe pod warunkiem, że posiadacie mocny blender, mikser lub inne tego typu urządzenie rozdrabniające z ostrymi nożami. Jeśli sprzęt jest mocny zrobienie gładkiej pasty trawa od kilku do kilkunastu minut. Musicie wykazać się cierpliwością podczas blendowania pasty. Na początek powinniśmy uprażyć sezam na suchej patelni. Sezam powinien zmienić kolor z jasno słomianego koloru na złocisty. Po przestudzeniu nasion możemy zacząć miksowanie, na początku nasiona zaczną przybierać formę mokrego gruboziarnistego piasku. Po chwili zmienią się w drobny piasek, aż w końcu sezam zamieni się w półpłynną pastę. Można ułatwić sobie proces przygotowania i nieco go przyspieszyć dodając w trakcie miksowania odrobinę oleju, uważając jednak, aby jednorazowo nie dodać go zbyt dużo. Zbyt duża ilość oleju może spowodować, że pasta zrobi się zbyt płynna. Zaczynajcie od 1 do 2 łyżek, to umożliwi w przypadku słabszego sprzętu zmiksowanie pasty na gładko. Pastę po przygotowaniu przekładamy do umytego i wyparzonego słoiczka, pastę przechowujemy w lodówce nawet kilka miesięcy.
Ważna wiadomość dla osób, które nie miały do tej pory okazji próbować jak smakuje pasta tahini! Pasta czy to domowa, czy kupna ma gorzkawy posmak i to jest całkiem naturalne! Pasty tahini nie jemy od tak ze słoika, pasta tahini jest dodatkiem lub bazą do innych past, sosów czy dań. Po zmieszaniu z innymi składnikami danego przepisu jej gorzki smak znika. Pasta nadaje daniu cudownego lekko orzechowego smaku. W innym wpisie zaprezentuję sosy z wykorzystaniem tahini 🙂
📖 Przepis
Tahini
🥘 Składniki
- sezam łuskany (w dowolnej ilość)
🔪 Instrukcje
- Sezam ( łuskany lub niełuskany) prażyć na suchej patelni przez około 3-4 minuty ciągle potrząsając patelnią lub mieszając szpatułką, należy cały czas pilnować, aby sezam nie przypalił się, uprażony sezam przesypać na duży talerz lub miskę, chwilkę przestudzić.
- Sezam wsypać do blendera i zacząć miksowanie, miksujemy tak długo, aż ziarenka zmienią się w gładka pastę, która puści olej. Jeśli macie słaby blender to trzeba miksować ziarenka sezamu dość długo aby uzyskać gładką oleistą masę, dla ułatwienia sprawy można dolać troszkę oleju roślinnego.
- Gotową pastę tahini przełożyć do umytego i wyparzonego słoiczka, pastę przechowujemy w lodówce.
- Smacznego!
tom Smole napisał
Brzmi i wygląda rewelacyjnie ????
Anna napisał
Tomek, jutro już weekend więc na początek pasta Tahini, później możesz przygotować hummus, a na podwieczorek ciasto pomarańczowe 🙂 Ustawienie prac na sobotę masz ode mnie gratis :)))
Tom Smole napisał
Teraz zobaczyłem Twój komentarz....organizacja wolnego czasu to podstawa ????