• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Tahini

Tahini

Aktualizacja: 3 Gru, 2018 · Opublikowany: 18 Lis, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Miłośnicy hummusu wiedzą jak ważną rolę w przepisie odgrywa pasta tahini i właśnie dziś przepis na pastę tahini domowej roboty. Oczywiście można pastę kupić w sklepie, gdzie znajdziemy szeroką gamę tego produktu, tylko pojawia się problem z wyborem pasty, bo jak odgadnąć która jest najlepsza, która ma ten idealny smak i skład? No i to, co dość istotne to cena. Średnia cena za kilogram pasty kupionej w sklepie to około 70 zł. Domowa pasta będzie o wiele tańsza, bo kilogram sezamu łuskanego kupicie za mniej więcej 12-20 zł w zależności od sklepu.

Przygotowanie pasty

Przygotowanie pasty tahini jest bardzo łatwe pod warunkiem, że posiadacie mocny blender, mikser lub inne tego typu urządzenie rozdrabniające z ostrymi nożami. Jeśli sprzęt jest mocny zrobienie gładkiej pasty trawa od kilku do kilkunastu minut. Musicie wykazać się cierpliwością podczas blendowania pasty. Na początek powinniśmy uprażyć sezam na suchej patelni. Sezam powinien zmienić kolor z jasno słomianego koloru na złocisty. Po przestudzeniu nasion możemy zacząć miksowanie, na początku nasiona zaczną przybierać formę mokrego gruboziarnistego piasku. Po chwili zmienią się w drobny piasek, aż w końcu sezam zamieni się w półpłynną pastę. Można ułatwić sobie proces przygotowania i nieco go przyspieszyć dodając w trakcie miksowania odrobinę oleju, uważając jednak, aby jednorazowo nie dodać go zbyt dużo. Zbyt duża ilość oleju może spowodować, że pasta zrobi się zbyt płynna. Zaczynajcie od 1 do 2 łyżek, to umożliwi w przypadku słabszego sprzętu zmiksowanie pasty na gładko. Pastę po przygotowaniu przekładamy do umytego i wyparzonego słoiczka, pastę przechowujemy w lodówce nawet kilka miesięcy.

Ważna wiadomość dla osób, które nie miały do tej pory okazji próbować jak smakuje pasta tahini! Pasta czy to domowa, czy kupna ma gorzkawy posmak i to jest całkiem naturalne! Pasty tahini nie jemy od tak ze słoika,  pasta tahini jest dodatkiem lub bazą do innych past, sosów czy dań. Po zmieszaniu z innymi składnikami danego przepisu jej gorzki smak znika. Pasta nadaje daniu cudownego lekko orzechowego smaku. W innym wpisie zaprezentuję sosy z wykorzystaniem tahini 🙂

tahini
Print Pin
5 from 2 votes

Tahini

Pasta niezbędna do hummusu.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 4 minutes
Całkowity czas 19 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki

  • sezam łuskany w dowolnej ilość

🔪 Instrukcje

  • Sezam ( łuskany lub niełuskany) prażyć na suchej patelni przez około 3-4 minuty ciągle potrząsając patelnią lub mieszając szpatułką, należy cały czas pilnować, aby sezam nie przypalił się, uprażony sezam przesypać na duży talerz lub miskę, chwilkę przestudzić.
  • Sezam wsypać do blendera i zacząć miksowanie, miksujemy tak długo, aż ziarenka zmienią się w gładka pastę, która puści olej. Jeśli macie słaby blender to trzeba miksować ziarenka sezamu dość długo aby uzyskać gładką oleistą masę, dla ułatwienia sprawy można dolać troszkę oleju roślinnego.
  • Gotową pastę tahini przełożyć do umytego i wyparzonego słoiczka, pastę przechowujemy w lodówce.
  • Smacznego!
tahini
Poprzedni wpis « Serek z jogurtu
Kolejny wpis Hummus z orzechami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. tom Smole napisał

    19 listopada, 2015 at 6:01 pm

    Brzmi i wygląda rewelacyjnie ????

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 listopada, 2015 at 6:15 pm

      Tomek, jutro już weekend więc na początek pasta Tahini, później możesz przygotować hummus, a na podwieczorek ciasto pomarańczowe 🙂 Ustawienie prac na sobotę masz ode mnie gratis :)))

      Odpowiedz
      • Tom Smole napisał

        20 listopada, 2015 at 6:25 pm

        Teraz zobaczyłem Twój komentarz....organizacja wolnego czasu to podstawa ????

        Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia