Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Tarta błyskawiczna

Aktualizacja: 20 sty, 2019 · Opublikowany: 16 cze, 2014 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Masz coś słodkiego do kawy? Takie pytanie pewnie często słyszycie, a może nawet sami sobie je zadajecie, jeśli odpowiedz, brzmi nie to mam rozwiązanie. Dzisiejszy deser jest bardzo prosty, łatwy i przede wszystkim błyskawiczny do przygotowania i o to chodzi w tej propozycji. Do przygotowania spodu tarty potrzebne będą chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym. Tartę wypełnimy klasyczną mieszanką serową przygotowaną z serka mascarpone i śmietany. Masa będzie w nucie limonkowo-waniliowej. Natomiast zwieńczeniem tarty będą truskawki, które po sezonie truskawkowym można zastąpić innymi owocami. Wspaniałe będą smakowały maliny, borówki amerykańskie lub jeżyny. Tarta może być podana od razu po przygotowaniu, choć lepiej smakuje lekko schłodzona.

📖 Przepis

tarta blyskawiczna
Print Pin
4,50 z 4 głosów

Tarta błyskawiczna

Pyszna, bez dwóch znań!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 100 g czekoladowych płatków śniadaniowych
  • 40 g masła

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ limonki i sok z niej
  • 1 łyżka ekstrakty waniliowego
  • truskawki do dekoracji
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać odmierzoną ilość płatków, zgnieść je dłonią lub pałką, nie należy ich rozgniatać na pył, wystarczy delikatnie, dodać masło, wymieszać.
  • Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, na dno wysypać przygotowane płatki, rozłożyć je równomiernie delikatnie ugnieść dłonią, wstawić do lodówki na 10 minut lub na kilka minut do zamrażalnika.
  • W wysokim naczyniu ubić zimną śmietanę na sztywno.
  • W misce umieścić serek dodać cukier, skórkę z limonki, sok i wanilię, krótko zmiksować, dodać bitą śmietanę, połączyć z masą serową.
  • Na schłodzony spód wyłożyć masę, wierzch tarty ułożyć wcześniej umyte i pokrojone truskawki, przechowywać w lodówce.
  • Smacznego!
tarta blyskawiczna
tarta blyskawiczna

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Komentarze

    4,50 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    19 czerwca, 2014 at 9:40 pm

    Ciasto pięknie wygląda Pani Jolu 🙂

    Odpowiedz
  2. Jola Rotta napisał

    18 czerwca, 2014 at 6:13 pm

    Truskawki dla mnie najlepiej smakuja z ciastem biszkoptowym lub na kruchej tarcie:)

    Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    17 czerwca, 2014 at 12:06 am

    4 gwiazdki
    Czytam błyskawiczna-mysle sobie Krzychu, to ta druga kula ciasta, zamrożona.
    A tu chała, sie okazało, ze płatki. Też dobrze. 🙂
    Faktycznie migiem powstaje.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 czerwca, 2014 at 9:10 am

      Krzychu, no co Ty! Kula ciasta już dawno wykorzystana, przyszła jakaś chmara dzieci do moich córek i domagały się szybko ciasta no, to poszło...nawet zdjęcia nie zrobiłam! Więc kolejny błyskawiczny przepis trzeba było przygotować, właśnie dla takich gości :), ach! i ten przepis, to chyba dobry dla Ciebie, bo Ty piekarnika chyba nie masz;) możesz przygotować wersją dla bardziej dorosłych dzieci, czyli zamiast chrupek dać ciastka czekoladowe :)))

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        18 czerwca, 2014 at 1:03 pm

        4 gwiazdki
        Piekarnika nie mam, owszem. Tyle, ze z miłości do żony(wysłała po płatki śniadaniowe do sklepu) kupiłem dwa pudła(jedno gratis 😉 ) płatków właśnie. Nie takich, jak trzeba...
        Jedno pudło zamordowałem tłuczkiem na panierkę, drugie stoi.
        Po zmieszaniu z podgrzaną czekoladą będą jak znalazł, do Twojej tarty błyskawicznej.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          18 czerwca, 2014 at 2:20 pm

          Z czekoladą będzie jeszcze lepsza 🙂 czego się nie robi dla miłości 😉 do tego zimne frizzante... Pozdrawiam

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.